Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΑυτοκτονία σοκ: Ο 35χρονος αυτόχειρας είχε επιζήσει από την τραγωδία με τους...

Αυτοκτονία σοκ: Ο 35χρονος αυτόχειρας είχε επιζήσει από την τραγωδία με τους 21 νεκρούς μαθητές στα Τέμπη

Μία θλιβερή ιστορία κρύβεται πίσω από την αυτοκτονία 35χρονου στο Μακροχώρι Ημαθίας. Ο 35χρονος που έδωσε τέλος στη ζωή του, την Κυριακή, με δίκαννο κυνηγετικό όπλο μέσα στο σπίτι του, ήταν ένας από τους μαθητές που διασώθηκαν από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 13 Απριλίου του 2003.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ

Συγκεκριμένα, ήταν ο ένας από τους τέσσερις μαθητές που μετά το δυστύχημα νοσηλεύτηκαν στην εντατική. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον τραγικό θάνατο που είχαν 21 μαθητές και αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΕ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ

13 Απριλίου 2003. Η Ελλάδα συγκλονίζεται από την είδηση ενός θανατηφόρου δυστυχήματος στην περιοχή των Τεμπών που στοίχισε την ζωή σε 21 μαθητές Λυκείου.

Ήταν απόγευμα της 13ης Απριλίου του 2003, όταν ένα ένα λεωφορείο γεμάτο μαθητές της πρώτης Λυκείου επέστρεφε στο Μακροχώρι Ημαθίας από εκδρομή στην Αθήνα. Στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στην κοιλάδα των Τεμπών ο οδηγός ενός φορτηγού που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα Έβρου στην Αθήνα, έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο στο 388ο χιλιόμετρο στην εθνική οδό Λάρισας- Θεσσαλονίκης.

car

Το λεωφορείο διαλύθηκε ολοσχερώς. Τα σωστικά συνεργεία έκαναν πολλές ώρες να απεγκλωβίσουν τους μαθητές με τα Μέσα Ενημέρωσης της εποχής να περιγράφουν τη σύγκρουση ως “κρότο που πάγωσε τον χρόνο”. Από τη σύγκρουση 21 μαθητές βρίσκουν τραγικό θάνατο, ενώ άλλοι 9 τραυματίζονται σοβαρά.

car2

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ

Οι αιτίες της σύγκρουσης αναλύθηκαν λεπτομερώς, αλλά δεν έγιναν ποτέ 100% σαφείς. Ο οδηγός οδηγούσε έξι ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη, το λεωφορείο είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν.

Η δίκη έγινε τον Οκτώβριο 2008. Ο οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε, αλλά ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Επίσης, οι ιδιοκτήτες της νταλίκας και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια φυλάκισης, ενώ η εταιρεία κατέβαλλε το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων.

«Παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω», δήλωσε ο αντιδήμαρχος της Βέροιας με τις εικόνες από το αποτρόπαιο δυστύχημα να παραμένουν χαραγμένες ακόμα στο μυαλό μας. Ακόμα και μετά τις 21 ελιές που φυτεύθηκαν στο δήμο της Βέροιας στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών, τα ουσιαστικά “γιατί” μένουν αναπάντητα με το Μακροχώρι Ημαθίας να θρηνεί τα παιδιά που δεν γύρισαν ποτέ στο σχολείο και το σπίτι τους…

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 15ΧΡΟΝΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ

Μία 15χρονη μαθήτρια από το Μακροχώρι που είχε αποφασίσει την τελευταία στιγμή να μην πάει στην εκδρομή, προσπαθούσε να βρει όλη τη νύχτα τους συμμαθητές της στο τηλέφωνο. «Τους τηλεφώνησα όλους, δυστυχώς κανείς δεν απάντησε», είπε. Από τα πρώτα 24ωρα μετά το δυστύχημα, ειδικοί ψυχολόγοι βρίσκονται κοντά στους συγγενείς, τους φίλους και τους κατοίκους των χωριών της Βέροιας.

ΜΑΘΗΤΗΣ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΕ ΕΓΙΝΕ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Μετά το δυστύχημα των Τεμπών, ήρθε πιο κοντά με τον Θεό και αποφάσισε να γίνει μοναχός. Ο μαθητής που επέζησε από το τραγικό τροχαίο, μια εβδομάδα πριν το Πάσχα του 2017, έγινε Αρχιμανδρίτης. Ο Μακάριος Λιακόπουλος, ήταν ανάμεσα στους μαθητές του τραγικού δυστυχήματος που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα, στις 13 Απριλίου του 2003. Στην κοιλάδα των Τεμπών, είχαν χάσει την ζωή τους 21 συμμαθητές του.

Aπό εκείνη την ημέρα, αποφάσισε να γίνει μοναχός και διάκονος, αφιερώνοντας τη ζωή του στο Θεό. Στην διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, την Κυριακή των Βαΐων του 2017 στον ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Μακαρίου Λιακόπουλου τον οποίο στο τέλος προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη.



Τα πιο σημαντικά