Αυτό είναι το νέο αναβαθμισμένο G3 του ελληνικού στρατού που φτιάχνεται από ελληνικά χέρια

9 Οκτωβρίου, 2018 2:30 ΜΜ
More videos

Μια ανέλπιστη φωτογραφία από την επίσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα, στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο, μας επέτρεψε να έχουμε μια πρώτη εικόνα του υπο ανάπτυξη νέου σχεδίου αναβάθμισης του γνωστού τυφεκίου εφόδου του Ελληνικού Στρατού G3.

Όπως φαίνεται στην φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στην τοπική ιστοσελίδα «Φιλόδημος» από την επίσκεψη του κυρίου Κατσιφάρα στο εργοστάσιο των ΕΑΣ, οι μηχανικοί της εταιρείας έχουν αναπτύξει και κατασκευάσει από ειδικό κράμα αλουμινίου αεροπορικού τύπου ένα νέο χειροφυλακτήρα με διάκενο που αντικαθιστά τον υπάρχοντα πλαστικό.

Στο κάτω μέρος του χειροφυλακτήρα υπάρχει μια ράγα τύπου Picatinny επί της οποίας έχει τοποθετηθεί ο εκτοξευτής βομβίδων χαμηλής ταχύτητας των 40 χλστ τύπο Μ203. Επιπλέον, στο κάτω μέρος του χειροφυλακτήρα έχουν τοποθετηθεί δύο ακόμη ράγες Picatinny, εκ των οποίων η αριστερή έχει μικρότερο μήκος από αυτή που βρίσκεται τα δεξιά.

Επί αυτών μπορεί να τοποθετηθεί τακτικός φακός που διευκολύνει τον αγώνα του τυφεκιοφόρου κατά την διάρκεια της νύκτας ή μέσα σε κλειστό χαμηλά φωτισμένο χώρο ή εναλλακτικά καταδείκτης laser ή συνδυασμός και των δύο στις δύο διαφορετικές ράγες.

Όπως φαίνεται στην φωτογραφία επί του κορμού του τυφεκίου έχει τοποθετηθεί ράγα Picatinny η οποία επιτρέπει την εγκατάσταση επί αυτής θερμικής κάμερας ή συστήματος ενίσχυσης αστρικού φωτός ή σκοπευτικό ημέρας ή διόπτρα σκοπεύσεως Red Dot.

Σε περίπτωση που δεν τοποθετηθεί ο εκτοξευτής βομβίδων Μ203 μπορεί να τοποθετηθεί χερούλι-δίποδο κατασκευασμένο από ενισχυμένο πλαστικό υλικό ή εναλλακτικά ένα μεταλλικό (αλουμίνιο αεροπορικού τύπου) χερούλι και ένα δίποδο των ΕΑΣ

Τέλος το παλαιό κοντάκι του τυφεκίου έχει αντικατασταθεί από πτυσσόμενο κοντάκι της σουηδικής Spuhr το οποίο προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του χρήστη και μειώνει σημαντικά την ανάκρουση του τυφεκίου ένα γνωστό πρόβλημα σε όσους είχαν την τύχη να χρησιμοποιήσουν το G3 κατά την στρατιωτική τους θητεία.

Η σουηδική εταιρεία θα κατασκευάζει τα πλαστικά τμήματα του κοντακίου τα ΕΑΣ τα μεταλλικά μέρη και η τελική συναρμολόγηση θα πραγματοποιείται στα ΕΑΣ.

Επιπλέον τα ΕΑΣ εξετάζουν τη δυνατότητα σχεδίασης και κατασκευής ενός νέου τύπου γεμιστήρα η οποία θα επιτρέπει στο χρήστη να μπορεί να ελέγχει το απόθεμα των πυρομαχικών που περιέχει.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης του τυφεκίου G3 βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών και προσαρμογής της σχεδίασης ανάλογα με τα αποτελέσματα των δοκιμών σε συνεργασία με το ΓΕΣ.

Πηγή: defence-point