Αυτές είναι οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία που ανακοινώνονται

24 Σεπτεμβρίου, 2020 11:22 ΠΜ
More videos

Στρατιωτική θητεία: Διαφορετική θα είναι η θητεία για όσους θα υπηρετούν στην ενδοχώρα σε σχέση με εκείνους που θα υπηρετούν στην παραμεθόριο.

Διαφορετική θα είναι η στρατιωτική θητεία στο εξής. Όπως φαίνεται οι επιτελείς του υπουργείου εθνικής Άμυνας έχουν «κλειδώσει» τις αλλαγές στον στρατό ξηράς. Αλλαγές που είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη φετινή ΔΕΘ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ το υπουργείο εθνικής Άμυνας κατέληξε σε 12μηνη θητεία για όσους φαντάρους θα υπηρετούν στην ενδοχώρα και 9μηνη για εκείνους που θα υπηρετούν στην παραμεθόριο. Όσο για το αν θα υπάρξει τελικά υποχρεωτική στράτευση στα 18 -κάτι που θεωρούσε δεδομένο ο πρωθυπουργός- η ιδέα φαίνεται πως θα εγκαταλειφθεί καθώς υπάρχουν δύο δυσκολίες.

Η πρώτη και πιο σημαντική έχει να κάνει με στράτευση επιστημόνων, που δεν θα υφίσταται, αν επικρατήσει η στράτευση αμέσως μετά την ενηλικίωση και η δεύτερη το πως θα καταστεί εφικτή η υποδοχή χιλιάδων νέων που θα κληθούν να υπηρετήσουν απ’ τη στιγμή που οι τωρινές υποδομές δεν επαρκούν. Οπότε για την ώρα τουλάχιστον κάτι τέτοιο θεωρείται ανέφικτο.

Τι είχε πει ο κ. Μητσοτάκης για τις αλλαγές στη θητεία στη Θεσσαλονίκη:
Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Όπως εξήγησε τότε «αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη διευκόλυνση του προγραμματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ θα βοηθήσει και στη δημιουργία ενός καθεστώτος ισότητας για όλους τους στρατεύσιμους. Θα μπαίνουν όλοι την ίδια ηλικία και αν κάποιος έχει περάσει στο πανεπιστήμιο, όπως γίνεται σε Κύπρο και Ισραήλ, θα μεταθέσει την είσοδό τους για ένα χρόνο και θα υπηρετήσει τη θητεία του στα 18».

Δεν είχε δώσει παραπάνω λεπτομέρειες, αφού όπως ο ίδιος είπε «δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση. Θα το θέσω στον δημόσιο διάλογο, πρέπει να το ζυγίσουμε και να δούμε πόσο ωφέλιμο είναι». Παράλληλα, είχε αποφύγει να διευκρινίσει στο αν υπάρχει περίπτωση αύξησης της στρατιωτικής θητείας από τους 9 μήνες που είναι τώρα. Ωστόσο, είχε σημειώσει πως «δεν πρόκειται να αυξηθεί πέρα των 12 μηνών».

Αναφερόμενος σε περαιτέρω αλλαγές είχε πει πως:«Στέκομαι στην ανάγκη οι νεοσυλλέκτοι να αποκτούν κάποιες δεξιότητες που θα είναι χρήσιμες στη ζωή τους μετά τον στρατό. Πιστεύω ότι εκεί μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα. Να μην αισθάνονται οι στρατεύσιμοι ότι είναι χαμένος χρόνος και παράλληλα να είναι χρήσιμοι στην πατρίδα».