Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
επικαιρότηταΑυστρία: Παραιτήθηκε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς μετά το σκάνδαλο διαφθοράς

Αυστρία: Παραιτήθηκε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς μετά το σκάνδαλο διαφθοράς

Παραιτήθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς μετά τις έρευνες εις βάρος του για σκάνδαλο διαφθοράς και συγκεκριμένα για τις κατηγορίες περί χειραγώγησης ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων.

Τα καθήκοντά του αναμένεται να αναλάβει προσωρινά ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ένας διπλωμάτης καριέρας, κατόπιν σχετικής πρότασης του Κουρτς.

Πάντως, ο Κουρτς σκοπεύει να παραμείνει αρχηγός του συντηρητικού κόμματός του και να αναλάβει ως επικεφαλής του στο κοινοβούλιο.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, που έγινε μέλος της κυβέρνησης πριν από 10 χρόνια και στη συνέχεια υπουργός Εξωτερικών, ανέλαβε για πρώτη φορά καγκελάριος τον Δεκέμβριο του 2017. Αλλά η κυβερνητική συμμαχία του με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ είχε άδοξο τέλος λόγω σκανδάλου διαφθοράς, το οποίο ξέσπασε τον Μάιο του 2019, το λεγόμενο Ibizagate. Τότε ο ηγέτης του FPÖ Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, είχε συλληφθεί από κρυφή κάμερα να διαπραγματεύεται με πλούσια Ρωσίδα κληρονόμο την εκχώρηση μεγάλων δημοσίων έργων, με αντάλλαγμα παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός του.

Τα πιο σημαντικά