Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
διεθνήΑυστρία: Κόβουν τα επιδόματα σε μετανάστες και πρόσφυγες που δεν μιλούν γερμανικά

Αυστρία: Κόβουν τα επιδόματα σε μετανάστες και πρόσφυγες που δεν μιλούν γερμανικά

Τριακόσια ευρώ λιγότερα θα λαμβάνουν ως επίδομα από το αυστριακό κράτος οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, εφ’ όσον δεν περάσουν τα τεστ γερμανικής γλώσσας.

Το επίδομα ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος των 863 ευρώ παραμένει ως έχει μόνο για Αυστριακούς πολίτες και μετανάστες με προχωρημένη γνώση γερμανικών.

Η σκληρή γραμμή είχε προαναγγελθεί ήδη προεκλογικά από τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς που, όπως και οι ακροδεξιοί εταίροι του, δεν θέλει να δει τη χώρα να υποδέχεται πάλι, όπως το 2015, εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών.

Όπως δήλωσε ο καγκελάριος, «η δεξιότητα-κλειδί για την είσπραξη επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας είναι η γνώση της γερμανικής γλώσσας. Δηλαδή, κάποιος που δεν έχει επαρκή γνώση γερμανικών δεν θα λαμβάνει το 100% του επιδόματος».

Η απόφαση αφορά τόσο μετανάστες όσο και πρόσφυγες, όμως είναι ανοικτή σε προσβολή από το Συνταγματικό Δικαστήριο που έχει κρίνει στο παρελθόν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους υπολοίπους μετανάστες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος νόμος αποκλείει οποιονδήποτε μη γηγενή από τη διεκδίκηση κάθε επιδόματος, αν δεν έχει κλείσει πενταετία επί αυστριακού εδάφους, κάτι που βάζει τη Βιέννη σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, αφού δεν διατυπώνεται διαφοροποίηση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και εκείνων από τρίτες χώρες.

Επί του θέματος, ο Κουρτς επεσήμανε ότι «η ελευθερία εγκατάστασης είναι η ελευθερία να εργάζεσαι παντού στην Ευρώπη. Δεν είναι η ελευθερία να αναζητάς το καλύτερο προνοιακό σύστημα κι επομένως αυτή η περίοδος αναμονής είναι κατά τη γνώμη μου ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο Αυστριακός καγκελάριος χαρακτήρισε «τρομακτικό» το ότι οι περισσότεροι πολίτες που ζουν με το επίδομα ελάχιστου εισοδήματος είναι κάτοικοι Βιέννης και σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι ξένοι. Ερωτηθείς για το το σχέδιο της κυβέρνησής του είναι νόμιμο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς απάντησε πως αυτό θα κριθεί αλλού. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν είμαστε το Συνταγματικό Δικαστήριο».

Πηγή: euronews



Τα πιο σημαντικά