Αυστριακός Καγκελάριος: «Δεν υπάρχει θέση στην Ε.Ε. για την Τουρκία»

27 Μαρτίου, 2018 2:54 ΜΜ
More videos

«Τάπα» του Σεμπάστιαν Κουρτς στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». «Δεν υπάρχει θέση στην Ε.Ε. για την Τουρκία» ήταν το μήνυμα με το οποίο ο Αυστριακό καγκελάριος απάντησε στις «κορώνες» του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος λίγες ώρες πριν την Ευρω-τουρκική Σύνοδο της Βάρνας, χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο της Τουρκίας την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κουρτς μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ, δήλωσε πως πρέπει να τερματισθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Ε.Ε. Συγκεκριμένα είπε: «Λόγω των συστηματικών παραβιάσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις βασικές δημοκρατικές αξίες και της μη εφαρμογής των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, πλέον είναι ανάγκη να τερματισθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Τουρκίας»

Ο Αυστριακός πολιτικός τόνισε πως η Τουρκία αποτελεί έναν σημαντικό εταίρο για την Ε.Ε. και ότι οι δεσμοί μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο των αρχών καλής γειτονίας.

Τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ ζητά ο αυστριακός καγκελάριος Ζ. Κουρτς, επικρίνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στην Αφρίν.

Τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ ζητά ο αυστριακός καγκελάριος Ζεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του προς τη γερμανική Die Welt. Παραπέμποντας σε μια «συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεμελιωδών αξιών», όπως λέει, ο νεαρός πολιτικός σημειώνει ότι εδώ και χρόνια η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ και τις αξίες της. «Από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 έχουν απολυθεί πάνω από 100.000 άνθρωποι ενώ περί τις 50.000 συνεχίζουν να κρατούνται», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν απειλεί και πάλι ευθέως την Ελλάδα

Ο αυστριακός καγκελάριος ασκεί την ίδια ώρα δριμεία κριτική στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, καλώντας την Άγκυρα να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Μετά τις προόδους στη μάχη κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, η Συρία χρειάζεται επιτέλους την ειρήνη και όχι άλλη μια στρατιωτική κλιμάκωση, όπως λέει, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές επιθέσεις ενδέχεται να εντείνουν τα προσφυγικά κύματα και να επιδεινώσουν την ανθρωπιστική κατάσταση στη βόρεια Συρία.

Στις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία αναφέρεται και η κυριακάτικη Neue Zürcher Zeitung, σημειώνοντας: «[…] Παρότι στο μεταξύ οι στρατιώτες του έχουν καταλάβει την Αφρίν, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Ο Ερντογάν προανήγγειλε την κατάληψη και άλλων τμημάτων της Συρίας, μέρη όπου σταθμεύουν αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι μαζί με τους Κούρδους πολεμούν το ISIS. Στα δυτικά απειλεί και πάλι ευθέως την Ελλάδα, επειδή στο Αιγαίο η Τουρκία τού φαίνεται μικρή. Η διεθνής κοινότητα και το ΝΑΤΟ απλώς παρακολουθούν τα καμώματά του. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Τουρκία ήθελε πραγματικά να γίνει μέλος της ΕΕ ενώ σήμερα θέλει να καταλάβει μέρος της ΕΕ. Προφανώς κανείς δεν θέλει να τον σταματήσει. Πώς άλλαξαν οι καιροί!», παρατηρεί η ΝΖΖ.

Ποιος ο απώτερος στόχος της δίωξης Πουτζντεμόν;

Έτερο κυρίαρχο θέμα στα σχόλια του γερμανικού τύπου σήμερα είναι η σύλληψη του πρώην ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουντζεμόν στη Γερμανία.

Το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Είναι προφανές ότι η σκληρότητα της ισπανικής Δικαιοσύνης στοχεύει στον αφανισμό της κοινωνικής και οικονομικής ύπαρξης των καταλανών ακτιβιστών. Ωστόσο δεν πρόκειται για τρομοκράτες, αλλά για ελεύθερα εκλεγμένους πολιτικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση μόνον ειρηνικών μέσων. Μέχρι στιγμής οι Βρυξέλλες δεν κατάφεραν να πιέσουν τον πρωθυπουργό Ραχόι προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης της κρίσης. Τώρα αυτό καλείται να το κάνει το Βερολίνο».

Διαμαρτυρίες Καταλανών έξω από το γερμανικό προξενείο στη Βαρκελώνη

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Die Welt που σημειώνει: «Η υπόθεση Πουτζντεμόν είναι ένα καίριο πολιτικό ζήτημα. Στόχος της Μαδρίτης είναι να εξολοθρεύσει τους καταλανούς ακτιβιστές. […] Από την Εσθονία μέχρι και την Κύπρο η Γερμανία και η ΕΕ έχουν μεσολαβήσει σε εθνικά ζητήματα. Η Βαρκελώνη είναι η επόμενη μεγάλη κοινή αποστολή. Τα καταλανικά προβλήματα δεν είναι άλυτα», συμπεραίνει η Welt.

Διαφορετική η προσέγγιση από την Tagesspiegelτου Βερολίνου: «[…] Και στη Γερμανία οι δικηγόροι του Πουτζντεμόν θα επιχειρηματολογήσουν σήμερα ότι τα κίνητρα της ισπανικής Δικαιοσύνης είναι πολιτικά. Ένα επιχείρημα που δεν μπορεί να σταθεί εάν εξεταστεί σοβαρά. Το αυτονομιστικό κίνημα μπορεί να δραστηριοποιείται οπουδήποτε στην Ισπανία χωρίς πρόβλημα. Το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει αποφανθεί επανειλημμένως ότι δεν συνιστά έγκλημα το να επιδιώκει κανείς την αυτονομία μιας επαρχίας […]. Ωστόσο αυτό πρέπει να γίνεται με νόμιμα μέσα. Και όχι με την παραβίαση νόμων και ενάντια σε μια σειρά απαγορεύσεων, όπως φέρεται να το έκανε σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές ο Πουτζντεμόν».

Πηγή: Deutsche Welletribune

Ακολουθήστε μας στο facebook: