Aυστηρό μήνυμα Τσίπρα σε Ερντογάν: «Μην παίζετε παιχνίδια με την Ελλάδα»

8 Μαρτίου, 2018 11:19 ΜΜ
More videos

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτη η κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν».

Σε ότι αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας τόνισε πως χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και να σταθμίζουμε τα βήματα μας.

Για τον εαυτό του σημείωσε πως ό,τι είχε να πει για την Τουρκία τα είπε ενώπιον του τούρκου προέδρου Ερντογάν και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αν «τολμά» να τα πει και ο ίδιος μπροστά στον κ. Ερντογάν.

Ζήτησε, επίσης, να μείνουν τα εθνικά θέματα έξω από το «γήπεδο της αντιπαράθεσης».

Ειδικότερα, μιλώντας για τα εθνικά θέματα και τη στάση του κ. Μητσοτάκη, του είπε ότι «καλό θα ήταν να τα αφήσουμε έξω από το γήπεδο μιας αντιπαράθεσης προκειμένου να αποκτήσουμε επικοινωνιακά οφέλη». Σχολίασε πως είχε την εντύπωση ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να τα αφήσει έξω το τελευταίο διάστημα, «δεν αντέξατε όμως στον πειρασμό και ήρθατε εδώ για να κατηγορήσετε την κυβέρνηση». «Εγώ δεν θα μπω στον ίδιο ρόλο που εσείς μπήκατε», του είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε πράγματι η περιοχή μας τελευταία χρόνια είναι περιοχή αστάθειας, ότι αλλάζει ποιοτικά η συμπεριφορά των γειτόνων μας και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει, ότι έχουμε γύρω μας μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή και με εξελίξεις που εγκυμονούν ανησυχίες».

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί «επιπολαιότητας» της κυβέρνησης στους χειρισμούς για τα εθνικά θέματα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «εδώ και 3 χρόνια η χώρα έχει ανακτήσει τον ρόλο που της αναλογεί σε αυτή την εύθραυστη περιοχή ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας», κάτι που αναγνωρίζουν όλοι οι ισχυροί ηγέτες που επισκέφθηκαν τη χώρα διαδοχικά αυτά τα χρόνια και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Τόνισε πως αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά χάρη σε συστηματική και στρατηγική προσπάθεια με στρατηγικές συμμαχίες με σημαντικές χώρες της περιοχής και μέσα από μια πολιτική διαρκούς ένδειξης καλής θέλησης από πλευράς της χώρας προς τους γείτονες μας.

Δείτε στο βίντεο όλη την ομιλία του:

Επισήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν εντάσεις με τους γείτονες μας και κάλεσε να γίνει σύγκριση ανάμεσα στο θερμό επεισόδιο στα Ίμια πριν από 20 χρόνια και το πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια. Σημείωσε ότι λόγω των διαύλων επικοινωνίας που εγκαθίδρυσε η κυβέρνηση με τον «δύσκολο γείτονα», στη δεύτερη περίπτωση ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ενώ πριν από 20 χρόνια ο τότε πρωθυπουργός περίμενε τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν και μάλιστα κατόπιν μιας τραγικής εξέλιξης. Θύμισε επίσης ότι τότε η ΕΕ με τα συμπεράσματα σε απόφαση της παρέπεμπε τις δύο χώρες να λύσουν τις διαφορές τους στη Χάγη, ενώ τώρα υπήρξε ανακοίνωση Τουσκ εκ μέρους όλων των κρατών-μελών της ΕΕ με την οξύτατη αναφορά και την απόλυτη καταδίκη στην προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Στα εθνικά θέματα δεν χωρά ανευθυνότητα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παρέπεμψε σε δήλωση του κ. Κυρανάκη στη δημόσια τηλεόραση, ότι τοποθετήθηκε προκλητικά πως η τουρκική παραβατικότητα οφείλεται στην «προκλητικότητα» της Ελλάδας στο Αιγαίο. «Υιοθετείτε αυτή την άποψη του στενού σας συνεργάτη;», ρώτησε τον κ Μητσοτάκη. «Να είστε σοβαρότεροι και υπευθυνότεροι όταν μιλάτε για εθνικά θέματα», τόνισε.

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι «την ίδια ανεύθυνη στάση κρατήσατε κι όταν είχα την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό», καταλογίζοντας του ότι έσπευσε να ανακοινώσει επίσημα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τάχα δεν επιχειρηματολόγησε στον Τούρκο ομόλογό του για την ελληνικότητα των Ιμίων. «Και λίγες μέρες αργότερα, όταν ήσασταν στο Μόναχο, καθίσατε σε ένα τραπεζάκι στο οποίο υπήρχε μονάχα η τουρκική σημαία και βεβαίως, εσείς σωστά ενδεχομένως δεν κάνατε το λιοντάρι», πρόσθεσε για να σχολιάσει: «Εγώ δεν λέω άλλα μπροστά κι άλλα πίσω. Εγώ κ. Μητσοτάκη ό,τι είχα πει σε ό,τι αφορά στην αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα είπα μπροστά στον κ. Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Χρειάζεται πράγματι ψυχραιμία, υπομονή, να σταθμίζουμε τα βήματα μας. Διαβεβαιώνω τον ελληνικό λαό: Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, αδιαπραγμάτευτη η ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο ως κράτος-μέλος της ΕΕ», σημείωσε. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ότι είναι πάντα ανοικτή για συνεννόηση και συνεργασία όχι όμως για παιχνίδια. «Ας το έχουν καλά στο μυαλό τους, παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορεί να παίζουν», υπογράμμισε.

[newsbeast] [newsit]