Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΑuτό είναι το φροúτо απó την Τουρκία που είναι 580% πάνω απó...

Αuτό είναι το φροúτо απó την Τουρκία που είναι 580% πάνω απó το óριο καρκıνογóνων φuτοφαρμάκων

Ειδοποίηση στο RASFF (σύστημα ταχείας προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές) για κίνδυνο από πορτοκάλια προέλευσης Τουρκίας.

Η Ρουμανία ενημέρωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, για επικίνδυνα τρόφιμα για δυνητικά σοβαρό κίνδυνο από πορτοκάλια προέλευσης Τουρκίας:

Στα πορτοκάλια ανιχνεύτηκαν υπολείμματα του παρασιτοκτόνου Depasire LMA (prochloraz) πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο των 0,03 mg/kg που έχει θέσει η ΕΕ. Στα πορτοκάλια βρέθηκαν 0,204 mg/kg υπολείμματα του φυτοφαρμάκου.

portokalia statistika

Και η Βουλγαρία ενημέρωσε σήμερα το RASFF για σοβαρό κίνδυνο από πορτοκάλια Τουρκίας καθώς ανιχνεύτηκε υψηλή ποσότητα υπολειμμάτων του φυτοφαρμάκου Imazalil (19.550+/-9.775 mg/kg με μέγιστο επιτρεπτό 4.0 mg/kg). Επίσης την Περασμένη Παρασκευή το Βέλγιο ενημέρωσε το RASFF για σαλμονέλα σε κρέμα φουτνούκι από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, EFSA, το Prochloraz αποτελεί κίνδυνο για τους καταναλωτές και για αυτό το 2020 μειώθηκαν τα ανώτατα όρια καταλοίπων σε πολλά προϊόντα. Το Prochloraz  θεωρείται ενδοκρινικός διαταράκτης ενώ έχει βρεθεί ότι προκαλεί αναπαραγωγικές δυσπλασίες σε ποντίκια. Οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα (EDC) είναι φυσικές ή ανθρωπογενείς χημικές ουσίες που μπορεί να μιμούνται, να εμποδίζουν ή να παρεμβαίνουν στις ορμόνες του σώματος, οι οποίες αποτελούν μέρος του ενδοκρινικού συστήματος. Αυτές οι χημικές ουσίες συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με μελέτη στο National Center Fod Biotechnology Information, οι επιδράσεις στην αναπαραγωγική ανάπτυξη που προκαλούνται από την έκθεση στην προχλωράζη είναι σύμφωνες με έναν αντιανδρογόνο τρόπο δράσης και συμφωνούν με έναν αριθμό μελετών που εμπλέκουν την προχλωράση ως αντιανδρογόνο ενδοκρινικό διαταράκτη.

toyrkika portokalia gia fresko chymo egchroma oporofora koytia gemata 198570491

Και το Imazalil είναι επίσης τοξικό μυκητοκτόνο που διαταράσσει τις ορμόνες του σώματος, ή το ενδοκρινικό σύστημα το οποίο ρυθμίζει το μεταβολισμό, την ανάπτυξη και άλλες σημαντικές λειτουργίες. Μπορεί επίσης να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα και η Καλιφόρνια ταξινομεί το imazalil ως μια χημική ουσία που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο.

Τα πιο σημαντικά