Κυριακή, 26 Μαΐου 2024
ΕλλάδαAuτό είναι το ελληνικό νησί που υμνούν όλοι οι ξένοι με τις...

Auτό είναι το ελληνικό νησί που υμνούν όλοι οι ξένοι με τις 80 παραλίες

Στην κορυφή των ταξιδιωτικών επιλογών κατατάσσει τη Μήλο η αυστραλιανή ιστοσελίδα delicious.com, που αναφέρει ότι το νησί πρόσφατα έχει αποκτήσει φήμη στα μέσα

κοινωνικής δικτύωσης χάρη στις μοναδικές παραλίες και τα μέρη για κολύμπι.
Ακολουθούν αναλυτικές περιγραφές και φωτογραφίες από το Τσιγκράδο, το Σαρακίνικο, το Κλέφτικο, τη Φιριπλάκα, το Φηροπόταμο, τα Πολλώνια, τον Παπαφράγκα και την Πλάθιενα..

Τη Μήλο εκθειάζουν και οι βρετανικοί Times, σε άρθρο τους για τους ιδανικούς προορισμούς κρουαζιέρας και τονίζουν:

«Γνωστή για το ηφαιστειακό τοπίο της και με περισσότερες από 80 παραλίες, στη Μήλο θα βρείτε θαλάσσιες σπηλιές, βότσαλα στο χρώμα του ουράνιου τόξου και σμαραγδένια νερά».

Οι καλύτερες παραλίες της Μήλου

Σαρακήνικο, Παπάφραγκας, Κλέφτικο, Γέροντας, Φυρή Πλάκα, Τσιγκράδο, Παλιοχώρι, Πλάθιενα, Τριάδες. Με τον πιο θεαματικό τρόπο σπάνια ηφαιστειακά φαινόμενα έχουν εκφραστεί στις παραλίες της Μήλου. Και οι επισκέπτες, αντιμετωπίζοντάς τις ως αξιοθέατα, βάζουν στο πρόγραμμα δύο και τρεις την ημέρα, για να προλάβουν να τις δουν και να κολυμπήσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες στη διάρκεια των διακοπών τους. Η περιήγηση των ακτών με σκάφος είναι η ωραιότερη εμπειρία που μπορείτε να χαρίσετε στον εαυτό σας κάνοντας διακοπές στο νησί.

Κοντά στην Πλάκα και στις βόρειες ακτογραμμές

Σαρακήνικο

Μία παραλία από άλλο πλανήτη. Ένα ηφαιστειακό μνημείο που αξίζει τον σεβασμό και τον θαυμασμό μας. Στο Σαρακήνικο δεν θα έρθετε μόνο για να απολαύσετε τα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά του κλειστού όρμου, που αλλάζουν σε βαθύ μπλε όσο ξανοίγεσαι στην ανοιχτή θάλασσα προς τον εντυπωσιακό βράχο και το ναυάγιο, αλλά και για να εξερευνήσετε τους σχηματισμούς των εκτυφλωτικών πετρωμάτων σε όλη την περιοχή, να φωτογραφίσετε, να τραβήξετε βίντεο.

Γιατί, ένα είναι το Σαρακήνικο και η εμπειρία μοναδική. Φυσικά, δεν είναι οργανωμένη παραλία, και είναι κατάλληλη για όλους. Προσοχή όταν περπατάτε πάνω στα πετρώματα γιατί τρίβονται εύκολα και γλιστράνε.

Παπάφραγκας

Λαξευτά σκαλοπάτια οδηγούν στον κλειστό όρμο του Παπάφραγκα με τα φυσικά σπήλαια, που είναι από τα πιο εντυπωσιακά στην Ελλάδα. Έχει σμαραγδένια νερά που θυμίζουν πισίνα, ωστόσο λόγω φήμης και εύκολης πρόσβασης, συγκεντρώνει πάντα πολύ κόσμο. Δίπλα του υπάρχει η λιλιπούτεια παραλία Κάπρος σε έναν πολύ κλειστό κόλπο. Απέναντι από τον Παπάφραγκα βρίσκονται τα Γλαρονήσια, τρεις εντυπωσιακοί βράχοι όπου κατοικούν μόνο γλάροι. Αποτελούνται στο μεγαλύτερο μέρος τους από πετρώματα ανδεσίτη που έχουν διαμορφωθεί σε όρθιες κολώνες με σχήμα εξαγωνικών ή πενταγωνικών πρισμάτων. Τα Γλαρονήσια έχουν γίνει ένα εξαιρετικό αναρριχητικό πεδίο και η πρόσβαση γίνεται με σκάφος.

Πάχαινα

Κολπίσκοι με ωραίους σχηματισμούς βράχων, δυτικά του Παπάφραγκα, με θέα στα Γλαρονήσια.

Πλάθιενα

Όρμος με ανοιχτόχρωμη άμμο και βότσαλα, στα βορειοδυτικά, κοντά στην Πλάκα, την πρωτεύουσα της Μήλου. Έχει εύκολη πρόσβαση και θέα στο κάστρο. Λειτουργεί το Plathiena Foodies beach bar.

Αλογόμαντρα

Με άμμο, λευκά βράχια και σπηλιά. Δεν είναι οργανωμένη.

Φυροπόταμος

Βόρεια της Πλάκας, ένας κλειστός όρμος με πρασινογάλανα ρηχά νερά. Έχει μικρή αμμώδη παραλία, λευκά βράχια γύρω, κι έναν μικρό οικισμό με τα χρωματιστά «σύρματα» (κτίσματα για να φυλάσσονται οι βάρκες). Είναι πολυσύχναστη και γύρω υπάρχουν μικρά ξενοδοχεία.

Καλόγρια (ή Καλόγριες)

Μικρή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, προσβάσιμη από τη θάλασσα, με εντυπωσιακά πετρώματα και αμμώδη βυθό.

Πολλώνια

Η παραλία του ομώνυμου οικισμού βρίσκεται δίπλα στον δρόμο, είναι αμμώδης, με αρμυρίκια, κατάλληλη για οικογένειες αφού τα νερά είναι ρηχά και ζεστά. Στον οικισμό υπάρχουν όλες οι υποδομές και πάρα πολλά ξενοδοχεία. Λειτουργούν επίσης διάφορα καφέ και εστιατόρια από τα οποία ξεχωρίζουν το Αρμενάκι, το βραβευμένο Akrotiri Sea Food Obsession, ο Γιαλός, το Hanabi Seaside Sushi. Λειτουργεί καταδυτικό κέντρο.

Από τα Πολλώνια θα πάτε με τουριστικά σκάφη στην Κίμωλο και στο νησάκι Πολύαιγος, με τιρκουάζ νερά και λευκή άμμο -ένα πραγματικά παραδεισένιο μέρος.

Κοντά στον Αδάμαντα

Παπικινού

Δεν είναι από τις σπουδαίες παραλίες του νησιού, είναι όμως πολύ κοντά στον Αδάμαντα και εύκολα προσβάσιμη, αφού εκτείνεται πλάι στον δρόμο. Έχει άμμο, πολλά αρμυρίκια για σκιά και είναι κατάλληλη για οικογένειες καθώς τα νερά βαθαίνουν ομαλά. Στην παραλία Παπικινού βρίσκεται το πολύ γνωστό εστιατόριο «Ω! Χαμός!» και ο «Αλευρόμυλος» με μηλέικη κουζίνα, στον Παράσπορο.

Αχιβαδολίμνη (ή Χιβαδολίμνη)

Η μεγαλύτερη αμμουδιά του νησιού (3 χιλιόμετρακοντά στον Αδάμαντα και στο αεροδρόμιο, απάνεμη όταν φυσάει νοτιάς. Τα νερά έχουν ωραίες αποχρώσεις -από γαλαζοπράσινο έως βαθύ μπλε. Έχει εύκολη πρόσβαση από τον ασφαλτόδρομο, ρηχά νερά και την προτιμούν οικογένειες. Από την επάνω μεριά υπάρχει ο υγρότοπος, μέσα στα όρια του δικτύου Natura 2000, που είναι σημαντικός σταθμός μεταναστευτικών πουλιών.

Φατούρενα

Με άμμο και βότσαλο, δίπλα στο Ριβάρι. Έχει εύκολη πρόσβαση και δεν θα βρείτε πολύ κόσμο. Αξίζει να πάτε στον κοντινό Εμπουρειό και να απολαύσετε πιάτα ελληνικής κουζίνας στην ομώνυμη ταβέρνα πάνω στο νερό, με θέα σε όλο τον κόλπο του Αδάμαντα.

Στη νότια ακτογραμμή

Κλέφτικο

Πρωταγωνιστεί σε κάθε οδηγό για τη Μήλο. Το διάσημο, επιβλητικό και φωτογενές Κλέφτικο με τους λευκούς βράχους και τις θεόρατες αψίδες, είναι ένα γεωλογικό πάρκο με παραδεισένια νερά, στη νοτιοδυτική άκρη της Μήλουδίπλα στο ακρωτήριο Ψαλίδα. Η ακτογραμμή έχει ενάλιες σπηλιές και μικρούς αμμώδεις όρμους. Τα νερά είναι εξωτικά πράσινα και τιρκουάζ. Θα έρθετε με τουριστικό πλοιάριο ή δικό σας σκάφος -αλλά στην υψηλή τουριστική περίοδο προετοιμαστείτε για συνωστισμό.

Γέροντας, Κάτεργο, Ψαθάδικα

Κοντά στο Κλέφτικο, ο Γέροντας έχει σπηλιές και υπέροχα βράχια, όμως λόγω του νοτιά η μικρή αμμουδιά του τείνει να εξαφανίζεται. Προτιμήστε να πάτε με σκάφος. Από το πάρκινγκ κοντά στον Γέροντα ξεκινά και ένα μονοπάτι για την παραλία Κάτεργο, μια μικρή παραλία και αλλοτινό λημέρι πειρατών. Ανατολικά του Κάτεργου υπάρχει η βοτσαλωτή παραλία Ψαθάδικα.

Φυριπλάκα

Μια καταπληκτική και πολύ μεγάλη παραλία, οργανωμένη στην αρχή της. Έχει γαλαζοπράσινα νερά, και είναι πολυσύχναστη. Τα βράχια της είναι μια γεωλογική «σπουδή» και όλα τα χρώματα -άσπρο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, γκρι- συνδυάζονται με τρόπο μοναδικό. Μπορείτε να κάνετε και snorkeling. Λειτουργεί το beach bar Loco και το Milos Watersports.

Τσιγκράδο

Μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, χωρίς υποδομές. Έχει ζεστά πράσινα νερά, λευκή άμμο και μικρές σπηλιές στη θάλασσα. Ελάτε με σκάφος γιατί η πρόσβαση από την ξηρά είναι δύσκολη.

Αγία Κυριακή

Μεγάλη οργανωμένη παραλία με ψιλό λευκό βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά. Έχει ομπρέλες-ξαπλώστρες, το εστιατόριο- beach bar Θαλασσόπετρα, ψαροταβέρνες. Όπως στο Παλαιοχώρι έτσι και εδώ, η θερμοκρασία της άμμου σε κάποια σημεία αγγίζει τους 102 βαθμούς Κελσίου. Η παραλία είναι προστατευμένη από το μελτέμι και έχει πάρκινγκ.

Παλαιοχώρι

Πολύ δημοφιλής και μεγάλη παραλία γύρω από την οποία υπάρχουν ταβέρνες και πολλά μικρά ξενοδοχεία. Η πρόσβαση είναι εύκολη -αλλά υπάρχει συνωστισμός αυτοκινήτων. Η παραλία ξεχωρίζει χάρη στους εντυπωσιακούς κάθετους βράχους με όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί. Στο κέντρο, είναι οργανωμένη, αριστερά (όπως κοιτάτε το νερό) ελεύθερη, στα δεξιά βρίσκεται το φημισμένο Sirocco.

Η άμμος καίει σε διάφορα σημεία λόγω των ατμίδων (θερμών αερίων που εκλύονται μέσα στη θάλασσα και την πλαγιά). Υπάρχουν θερμές πηγές 50 βαθμών Κελσίου και η θερμοκρασία της άμμου σε κάποια σημεία φτάνει τους 101 βαθμούς (γι’ αυτό και στο Sirocco ψήνουν φαγητό σε γάστρες μέσα στην άμμο). Λειτουργούν το μεγάλο beach bar Deep Blue και το Aqua Loca με ωραίο έθνικ στυλ.

Προβατάς

Απάνεμη, πολυσύχναστη, αμμώδης παραλία κοντά στη Φυριπλάκα, με εύκολη πρόσβαση και ρηχά νερά, ιδανική για οικογένειες. Σε ένα τμήμα της υπάρχουν οι ομπρέλες- ξαπλώστρες και το beach bar του ξενοδοχείου Golden Beach. Στον γειτονικό όρμο προς τα ανατολικά, όπου είναι κτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη, θα βρείτε περισσότερη ηρεμία. Λειτουργούν οι ταβέρνες Ταραντέλα με ωραία βεράντα και θέα, και το Muses, για φρέσκα ψάρια.

Στην ανατολική ακτογραμμή

Κολυμπισιώνας και Τρία Πηγάδια

Ο Κολυμπισιώνας είναι μία στενή παραλία που έχει άσπρο βότσαλο, εντυπωσιακά βράχια και πράσινα νερά. Δεν είναι οργανωμένη. Βορειότερα βρίσκεται η παραλία Τρία Πηγάδια, προσβάσιμη από χωματόδρομο, χωρίς υποδομές.

Θειάφα

Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά και έχει πράσινα νερά, ψιλό άσπρο και πορτοκαλί βότσαλο. Κολυμπώντας θα έχετε στο στόμα σας τη γεύση του θειαφιού και θα θαυμάζετε τα παλιά θειωρυχεία που μοιάζουν με κινηματογραφικό σκηνικό. Η πρόσβαση γίνεται από χωματόδρομο και δεν υπάρχουν υποδομές.

Στη δυτική ακτογραμμή

Τριάδες- Αμμουδαράκι- Άη Γιάννης

Είναι οι καλύτερες παραλίες στη δυτική πλευρά του νησιού και από τις ωραιότερες στη Μήλο. Δεν είναι οργανωμένες. Οι τρεις συνεχόμενοι ορμίσκοι έχουν άμμο με αποχρώσεις του κίτρινου και υπέροχα βράχια με μία εντυπωσιακή παλέτα χρωμάτων (κόκκινα, πορτοκαλί, ροζ, κίτρινα και άλλα). Η πρόσβαση γίνεται μέσω κακοτράχαλου χωματόδρομου και μετά με μονοπάτι -οπότε είναι προτιμότερο να έρθετε με σκάφος.

Θαλάσσιες εκδρομές

Όλα τα θαύματα που έχει δημιουργήσει η ηφαιστειακή δράση στη Μήλο θα σας αποκαλυφθούν κάνοντας περίπλου στις ακτογραμμές. Έτσι, θα δείτε και τις Αρκούδες, ένα σύμπλεγμα βράχων από λάβα με ύψος 3 μέτρα στην είσοδο του λιμανιού, τα Γλαρονήσια απέναντι από τον Παπάφραγκα, τον όρμο των Καλογριών, τη θαλάσσια σπηλιά της Συκιάς, τον Γέρακα με τους λευκούς αμμόλοφους από περλίτη και φυσικά το διάσημο Κλέφτικο. Θα θαυμάσετε επίσης, το ακρωτήριο Βάνι στα βορειοδυτικά, με τις εντυπωσιακές παλιές εγκαταστάσεις για την εξόρυξη μαγγανίου, το οποίο έχει πρόσβαση και από την ξηρά.

Μπορείτε να πάτε με τουριστικό καραβάκι, ή να ενοικιάσετε ιστιοπλοϊκό με καπετάνιο. Τα τουριστικά σκάφη φεύγουν από τον Αδάμαντα. Από τα Πολλώνια θα πάτε στην Πολύαιγο και στην Κίμωλο. Μερικές φορές (αναλόγως τον καιρό) καραβάκια φεύγουν και από μερικές νότιες παραλίες. Σε αρκετά από τα προγράμματα των οργανωμένων εκδρομών περιλαμβάνεται φαγητό ή σνακς.

Τα πιο σημαντικά