Κυριακή, 21 Απριλίου 2024
ΕλλάδαAuτά εiναι τα σπάνıα νομiσματα των 2 εuρώ που αξiζουν χıλıάδες -...

Auτά εiναι τα σπάνıα νομiσματα των 2 εuρώ που αξiζουν χıλıάδες – Ποıο είναι το πιο πολύτıμο 

Αν και το ευρώ κυκλοφορεί μόλις δύο δεκαετίες κάποιες εκδόσεις του έχουν ήδη αποκτήσει μεγάλη συλλεκτική αξία

Όσον αφορά τα κέρματα των 2 ευρώ υπάρχει μία έκδοση που αξίζει 5000€ ή και περισσότερο! Άλλες δύο εκδόσεις της ίδιας αξίας αξίζουν επίσης χιλιάδες ευρώ. Σε μια από τις συλλεκτικές εκδόσεις εικονίζεται η αδικοχαμένη πριγκίπισσα του Μονακό Γκρέις Κέλι.

grace kelly 2 euro

Το ευρώ ως συλλεκτικό αντικείμενο

Τα τελευταία χρόνια οι εκδόσεις του ευρώ (2 και 1 ευρώ, 50-20-10-5-2-1 λεπτά) έχουν ελκύσει το ενδιαφέρον πολλών συλλεκτών.

Η μεγάλη πλειοψηφία των νομισμάτων του ευρώ δεν έχουν μεγαλύτερη αξία από την ονομαστική τους. Αυτό ισχύει και για τα δεκάδες αναμνηστικά 2 ευρώ που κόβονται από τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά κυκλοφορούν κανονικά με τα “εθνικά” νομίσματα του ευρώ.

62906d40c8f536.80315193 original scaled 1

Πρόσθια όψη του ελληνικού 2 ευρώ του 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η αξία του είναι 2 ευρώ. Πηγή: numista.com

Το 2004 η χώρα μας έκοψε το πρώτο αναμνηστικό νόμισμα της ευρωζώνης που ήταν κανονικής κυκλοφορίας. Πρόκειται για τα 2 ευρώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ακόμη και αυτό δεν έχει παραπάνω αξία από την ονομαστική του. Αυτό σημαίνει ότι η αξία του είναι 2€.

«Fleur de coin»

Τα νομισματοκοπεία των χωρών της ευρωζώνης εκδίδουν σειρές νομισμάτων του ευρώ σε άριστη -«ακυκλοφόρητη»- κατάσταση, γνωστή με τον όρο «fleur de coin» που διατίθενται στους συλλέκτες σε πλαστική θήκη. Αυτά έχουν κάποια αξία λίγο μεγαλύτερη από τα νομίσματα που είναι σε κυκλοφορία.

Για παράδειγμα, ένα νόμισμα 2 ευρώ σε «fleur de coin» μπορεί να έχει αξία 5, 10€, ή λίγο περισσότερο. Όμως, αν κάποιος το βγάλει από τη θήκη του και γίνει συναλλαγή, τότε αυτόματα θα χάσει τη συλλεκτική του αξία και θα αξίζει μόνο 2€.

e4ab447315d616e1029af51a60eef422

2 ευρώ 2007 του Μονακό με τη Γκρέις Κέλι. Το ακριβότερο 2 ευρώ με αξία περίπου 5000€. Πηγή: wikipedia

Υπάρχουν ωστόσο και κοπές του ευρώ και των υποδιαιρέσεων του που έχουν μεγάλη αξία ακόμη και αν βρεθούν στην κυκλοφορία.

Ανδόρρα, Βατικανό, Μονακό

Πρόκειται για κοπές τριών μικρών χωρών στην Ευρώπη που αν και δεν ανήκουν επίσημα στην ευρωζώνη χρησιμοποιούν το ευρώ. Αυτές είναι η Ανδόρρα, το Βατικανό και το Μονακό, τα αποκαλούμενα πριγκιπάτα της Ευρώπης. Παράλληλα με τα ευρώ από άλλες χώρες, τα τρία αυτά κρατίδια κόβουν και τα δικά τους.

Υπάρχει η γενική εντύπωση ότι όλες οι κοπές τους είναι σπάνιες. Αυτό, όμως, δεν ισχύει.

Πολλές κοπές της Ανδόρρας, του Βατικανού και του Μονακό δεν έχουν μεγαλύτερη αξία από την ονομαστική τους.  Όμως, αυτές οι χώρες έχουν το μεγαλύτερο αριθμό κοπών που είναι σπάνιες. Υπάρχουν κοπές συγκεκριμένων ετών και αξιών που αξίζουν από μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ το κάθε νόμισμα.

Όσον αφορά την αξία του 2 ευρώ υπάρχουν τρείς κοπές που αξίζουν χιλιάδες ευρώ, Δύο απ’ αυτά είναι του Μονακό και ένα της Λιθουανίας. Το τελευταίο, όπως θα δούμε είναι τόσο ακριβό όχι επειδή κόπηκε σε μικρή ποσότητα αλλά εξαιτίας ενός λάθους στην κοπή ορισμένων απ’ αυτά.

Το “πολυτιμότερο” 2 ευρώ

Το ακριβότερο κέρμα των 2 ευρώ, αλλά και γενικότερα στις εκδόσεις της ευρωζώνης, είναι η αναμνηστική κοπή του Μονακό το 2007 στη μνήμη της Γκρέις Κέλι.

Ήταν η πρώην Αμερικανίδα ηθοποιός που έγινε πριγκίπισσα του Μονακό όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ρενιέ Γ’. Στην εμπρόσθια όψη του συγκεκριμένου νομίσματος έχει το πορτραίτο της Κέλι που σκοτώθηκε το 1982 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Το 2 ευρώ αυτό είναι τόσο πολύτιμο γιατί κόπηκε σε περιορισμένο αριθμό (μόλις 20.000 κομμάτια) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έγινε αμέσως δημοφιλές με τους συλλέκτες των ευρώ. Πριν από περίπου μια δεκαετία, οι συλλέκτες νομισμάτων το αγόραζαν για 120€.

Σήμερα η αξία αυτού του νομίσματος σε κατάσταση «fleur de coin» είναι περίπου 5000€. 

c952ca490c76b4c333dfc7010c055fbf

2 ευρώ 2015 του Μονακό με τύπο το παλάτι του Πρίγκιπα. Πηγή: wikipedia

Το δεύτερο 2 ευρώ νόμισμα αξίας χιλιάδων ευρώ είναι και πάλι του Μονακό. Πρόκειται για αναμνηστική κοπή για τα 800 χρόνια από την ανέγερση του Παλατιού του Πρίγκιπα, γνωστό ως το «πρώτο κάστρο». Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα του πριγκιπάτου.

Η αξία του σε κατάσταση «fleur de coin» είναι σήμερα 2000€. 

Το λάθος των Λιθουανών

Το τρίτο ακριβότερο νόμισμα 2 ευρώ είναι μία αναμνηστική κοπή της Λιθουανίας για το βιότοπο του Žuvintas που είναι μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Λιθουανίας στο 10% της έκδοσης αυτής, δηλαδή περίπου 500 κομμάτια, κατά λάθος στο περίγυρο των νομισμάτων μπήκε η λετονική επιγραφή «DIEVS * SVĖTI * LATVIJU» (Ο Θεός να ευλογεί τη Λετονία) αντί για τη σωστή λιθουανική «Laisvė, vienybė, gerovė» (Ελευθερία, Ενότητα, Ευημερία).

Αρχικά, στην Τράπεζα της Λιθουανίας δεν παρατήρησαν το λάθος. Έτσι τα 2 ευρώ του Žuvintas διατίθονταν στους συλλέκτες σε fleur de coin για 9€. Όταν οι υπεύθυνοι της τράπεζας συνειδητοποίησαν το λάθος είχαν ήδη πουληθεί περίπου 500 νομίσματα με την λάθος επιγραφή στο περίγυρο.

8c11190c0571e366d893281bce7c49de

2 ευρώ 2021 της Λιθουανίας για το Žuvintas. Το λάθος είναι στο περίγυρο του νομίσματος και δεν διακρίνεται στη φωτογραφία. Προσοχή: τα περισσότερα νομίσματα της εικονιζόμενης έκδοσης δεν είναι σπάνια! Πηγή: wikipedia

Σήμερα το 2 ευρώ της Λιθουανίας για το βιότοπο του Žuvintas με τη λάθος επιγραφή έχει αξία πάνω από 1500€ σε κατάσταση «fleur de coin».

Η αξία τους

Οι αξίες των τριών ακριβότερων 2 ευρώ νομισμάτων είναι για κατάσταση «fleur de coin». Αυτό σημαίνει ότι τα νομίσματα δεν θα πρέπει να έχουν βγει από τις πλαστικές θήκες μέσα στις οποίες πουλήθηκαν αρχικά.

Κάποια απ’ αυτά τα νομίσματα μπορεί να έχουν τεθεί κατά λάθος σε κυκλοφορία αφού έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των 2 ευρώ κανονικής κυκλοφορίας.

Η πιθανότητα να βρείτε ένα τέτοιο νόμισμα στα ρέστα σας είναι πολύ μικρή. Όμως, αυτό δεν αποκλείεται καθόλου!  

Μάλιστα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε στα ρέστα σας κάποιο από τα πολύτιμα 2 ευρώ που περιγράφουμε παρά να κερδίσετε το πρώτο αριθμό στο λαχείο!

Αν τυχόν βρείτε ένα τέτοιο νόμισμα, σημαίνει ότι έχει κυκλοφορήσει και έτσι δεν θα είναι πια σε ακυκλοφόρητη κατάσταση. Στην περίπτωση αυτή, το νόμισμα θα έχει μικρότερη αξία σε σχέση με τις τιμές που αναφέραμε. Έτσι για παράδειγμα, τα 2 ευρώ της Γκρέις Κέλι θα αξίζουν περίπου 1000-2000€. Τα άλλα δύο πολύτιμα 2 ευρώ θα αξίζουν μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν πολλά κίβδηλα νομίσματα 2 ευρώ της Λιθουανίας για το Žuvintas με τη λάθος επιγραφή.

Κάποιοι έχουν παραποιήσει νομίσματα με τη σωστή -λιθουανική- επιγραφή για να φαίνεται σαν να έχει τη λανθασμένη της Λετονίας. Γι’ αυτό μην βιαστείτε να πανηγυρίσετε αν βρείτε ένα τέτοιο νόμισμα στα ρέστα σας πριν επιβεβαιώσετε ότι είναι γνήσιο!

Η αρχική φωτογραφία της Γκρέις Κέλι από wikipedia.

Με πληροφορίες από την ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Τα πιο σημαντικά