Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαAuτά είναι τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά που βρέθnκε υπέρβαση оρίоυ από...

Auτά είναι τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά που βρέθnκε υπέρβαση оρίоυ από φuτοφάρμακα

Αποτελέσματα ελέγχων Φεβρουαρίου για φυτοφάρμακα σε ελληνικά λαχανικά και φρούτα.

Δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν τον Φεβρουάριο για παρουσία φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

1 image 12

Τον δεύτερο μήνα του 2024 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 93 δείγματα τροφίμων (εκ των οποίων τα 45 ήταν από καταστήματα και λαϊκές αγορές και τα 48 στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου). Οι δειγματοληψίες στο 44% ήταν από προϊόντα εγχώριας παραγωγής και το 56% εισαγόμενα.

Από το σύνολο των δειγμάτων, τα 10 εντοπίστηκαν με υπερβάσεις σε MRLs*, (ποσοστό 10%)  ενώ σε 7  ανιχνεύτηκε υπέρβαση MRLs με πιθανό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Οι περισσότερο έλεγχοι στην ελληνική αγορά έγιναν σε σουπερμάρκετ (21) και ακολούθησαν έλεγχοι σε στη λαχαναγορά  (10), σε λαϊκές (9) σε καταστήματα λιανικής (3), και σε καλλιέργειες και αποθήκες παραγωγών από ένας έλεγχος.

Μεταξύ των τροφίμων που ελέχθηκαν ήταν πατάτες, πιπεριές, φασολάκια, σουσάμι, αγγούρια, μαρούλια, λεμόνια, καρότα, όσπρια, τομάτες, μήλα, αχλάδια, τσάι, φράουλες, κρεμμύδια, κολοκυθάκια. κα.

Σε 7 τρόφιμα βρέθηκαν υπερβάσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά το μήνα Φεβρουάριο 2024 και αυτά είναι πιπεριές, πατάτες, καρότα, αντίδια, κάρυ σε σκόνη, φασολάκια και σέσκουλα.

Τα τρόφιμα στα οποία ανιχνεύθηκαν υπερβάσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για το μήνα Φεβρουάριο 2024 ήταν 4 στα 12 δείγματα πιπεριάς ενώ 2 δείγματα βρέθηκαν με φυτοφάρμακα με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές..  Επίσης στα 17 δείγματα πατάτας το 1 βρέθηκε με υπερβάσεις υπολειμμάτων και 1 με πιθανή επικινδυνότητα.

image 13 1

Σημειώνεται ότι στα 7 δείγματα που αναφέρεται ότι παρουσιάζουν πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές, υπάρχουν 2 υπερβάσεις στις οποίες έχει εντοπιστεί η δραστική ουσία Chlorpyrifos (σε φασολάκια και κάρυ σκόνη) και 2 υπερβάσεις με τη δραστική ουσία Ethion (σε πιπεριές). Για τις συγκεκριμένες δραστικές ουσίες δεν έχουν οριστεί σε επίπεδο ΕΕ τοξικολογικοί δείκτες, ως εκ τούτου τα δείγματα που έχουν υπερβάσεις από τις ουσίες αυτές θα θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα για τους καταναλωτές, μέχρι να υπάρξουν επαρκή στοιχεία που να συνηγορούν για το αντίθετο.

*MRL είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική.

Τα πιο σημαντικά