Σάββατο, 25 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΑττική Οδός: 12.000 αιτήσεις αποζημιώσεων - Αποδείξεις μόνο για 3.500 οδηγούς ότι...

Αττική Οδός: 12.000 αιτήσεις αποζημιώσεων – Αποδείξεις μόνο για 3.500 οδηγούς ότι αποκλείστηκαν

Σχεδόν 12.000 αιτήσεις αποζημίωσης έφτασαν στα γραφεία της Αττικής Οδού για εγκλωβισμό κατά τη χιονοθύελλα του περασμένου Ιανουαρίου. Όμως μόνο 3.500 οδηγοί μπορούν να αποδείξουν ότι ήταν όντως στον αυτοκινητόδρομο κι αποκλείστηκαν λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης. Έτσι, οι υπόλοιποι 8.500 οδηγοί που κατέθεσαν αίτηση δεν πρόκειται να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το ποσό των 2.000 ευρώ που προβλέπεται.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία λειτουργίας της Αττικής Οδού, «Αττικές Διαδρομές», ξεκίνησε να δέχεται ηλεκτρονικά αιτήσεις αποζημίωσης στις 5 Φεβρουαρίου. Η εταιρεία χρησιμοποίησε εξωτερικό σύμβουλο (Deloitte) για τον έλεγχο των αιτήσεων, στις οποίες οι πολίτες καλούνταν να αποδείξουν με οποιονδήποτε τρόπο ότι όντως αποκλείστηκαν στην Αττική Οδό στις 24 Ιανουαρίου: δηλώνοντας την ώρα και ημέρα εισόδου και εξόδου του οχήματος, καταθέτοντας την απόδειξη των διοδίων (αν είχαν εισέλθει όσο ακόμη ζητούνταν η καταβολή διοδίων), δηλώνοντας αν συνομίλησαν με εκπροσώπους της εταιρείας (καθώς οι κλήσεις καταγράφονται) και στέλνοντας έως τρεις φωτογραφίες που τράβηξαν εκείνη την ημέρα από το σημείο όπου αποκλείστηκαν. Οι πολίτες μπορούσαν να επικαλεστούν επίσης οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ενδεχομένως θα μπορούσε να υποστηρίξει την περίπτωσή τους.

Τόσο η εταιρεία όσο και το υπουργείο Υποδομών υπολόγιζαν ότι, βάσει της εικόνας που διέθεταν, τα οχήματα που εγκλωβίστηκαν ήταν περίπου 3.500-4.000. Ωστόσο, ο αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκε ήταν τελικά υπερτριπλάσιος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η εταιρεία στο υπουργείο Υποδομών, έως τις 13 Απριλίου:

  • Είχαν εγκριθεί 2.984 αιτήσεις, ενώ ακόμη 545 βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο διερεύνησης, προς έγκριση. Επομένως, μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων της αποζημίωσης είναι 3.529 ευρώ.
  • Η εταιρεία μέχρι στιγμής έχει ειδοποιήσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 1.557 από τους 2.984 πολίτες των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν. Σύμφωνα με την εταιρεία μέχρι στιγμής ανταποκρίθηκαν οι 1.195, ποσοστό 77%.
  • Την αποζημίωση των 2.000 ευρώ έλαβαν 480 άτομα, ενώ ακόμη 106 επρόκειτο να πληρωθούν έως το τέλος της εβδομάδας.
  • Οι υπόλοιπες 8.500 αιτήσεις υποστηρίζονται από ανεπαρκή (ή καθόλου) στοιχεία και το πιθανότερο είναι ότι θα απορριφθούν.

Τα πιο σημαντικά