Αθηνά Λινού: «Τα κρούσματα αυξάνονται σημαντικά ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις»

17 Σεπτεμβρίου, 20164:15 ΜΜ
More videos

Αποκλειστική συνέντευξη στο ieidiseis.gr παραχώρησε η κ. Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis για τα κρούσματα και τον κορονοϊό.

Όπως μας τονίζει, «βρισκόμαστε σε μία φάση κατά την οποία τα κρούσματα αυξάνονται σημαντικά, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, ενώ παράλληλα εντοπίζονται διάσπαρτα κρούσματα σε διάφορες περιοχές της χώρας τα οποία δεν είναι εισαγόμενα.

Εάν δεν τηρηθούν αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας είναι πιθανό να έχουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Οι πρόσφατες απαγορεύσεις για το θέμα του συνωστισμού και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα σε κλειστούς επιχειρηματικούς χώρους και στις δημόσιες υπηρεσίες, ίσως ανατρέψουν αυτή την αυξητική τάση».

Στο ερώτημά μας αν περιμένει να υπάρξει σύντομα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, η κ. Λινού απαντά ενθαρρυντικά αλλά θέτει και κάποιες προϋποθέσεις:

«Είναι πιθανό να υπάρξει εμβόλιο, καθώς τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές που γίνονται είναι ενθαρρυντικά. Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία, είναι να παρασκευαστεί σε μεγάλες ποσότητες και να υπάρχει πρόσβαση όλων των πολιτών. Εύλογα, προτεραιότητα για να το λάβουν θα έχουν οι επαγγελματίες υγείας, γιατροί, νοσηλευτές, τεχνολόγοι και στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες. Αλλη εναλλακτική λύση θα ήταν η ανακάλυψη συγκεκριμένου φαρμάκου το οποίο θα θεραπεύει εύκολα, γρήγορα και χωρίς παρενέργειες τη νόσο».

Για την εφαρμογή των μέτρων σημειώνει: «Τα μέτρα, αν εφαρμοστούν ευρέως μπορούν να αναχαιτίσουν την επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι αν ολόκληρος ο πληθυσμός εφαρμόσει την χρήση μάσκας σε κάθε δημόσιο χώρο η πανδημία θα εξαφανιστεί. Επομένως, είναι σημαντικό να υπάρξει ευρύτερη εφαρμογή της χρήσης μάσκας σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο, με πολύ μεγάλη έμφαση στους κλιματιζόμενους χώρους, και ταυτόχρονα να εφαρμοστεί η αποστασιοποίηση. Παράλληλα, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να εντείνουν τις ενημερωτικές καμπάνιες για τα άτομα που έχουν τις περισσότερες κοινωνικές επαφές και τις πιο πολλές κοινωνικές εξόδους.

Επίσης, οι πολίτες θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να επιλέξουν μια μικρή κοινωνική ομάδα 10 έως 12 άτομα, που θα είναι τα μόνα με τα οποία θα συναναστρέφονται στη διάρκεια της πανδημίας».

Εργασιακοί χώροι

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Όσον αφορά στους χώρους εργασίας, είναι σημαντικό να γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση της εξ αποστάσεως εργασίας όπου είναι εφικτό. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι

εφικτό, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η δωρεάν χορήγηση μασκών μιας χρήσης σε όλους τους εργαζόμενους”.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News