Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΑσυνόδευτα ανήλικα διασώθηκαν από υπόγειο στη Φυλής - Τα κρατούσαν διακινητές

Ασυνόδευτα ανήλικα διασώθηκαν από υπόγειο στη Φυλής – Τα κρατούσαν διακινητές

Η συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση ασυνόδευτων ανήλικων αλλοδαπών, οι οποίοι κρατούνταν παρά τη θέλησή τους.

Ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ) ενημερώθηκε, την Δευτέρα 12 Ιουνίου, μέσω της 24ωρης Γραμμής Εντοπισμού και, πιο συγκεκριμένα μέσω της εφαρμογής what’s up, ότι ομάδα τεσσάρων ασυνόδευτων ανηλίκων από το Αφγανιστάν κρατούνταν από διακινητές σε υπόγειο στην οδό Φυλής στην Αθήνα.

Σε συνέχεια αυτής της ενημέρωσης, η κινητοποίηση του ΕΜΕΑ ήταν άμεση, καθώς κάλεσε την Άμεση Δράση και έδωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να μεταβούν αστυνομικοί στο σημείο.

Τα τέσσερα αγόρια από το Αφγανιστάν πέρασαν στη χώρα μας από τον αποκαλούμενο «απόρθητο» Έβρο και περπάτησαν μέχρι την Κομοτηνή. Όταν έφτασαν εκεί τους πήρε τηλέφωνο ένας διακινητής και τους ενημέρωσε ότι θα τους παραλάβει ένα όχημα προκειμένου να τους μεταφέρει στην Αθήνα. Κανένας όμως από τους 17χρονους δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε.

Ο διακινητής τους οδήγησε σε ένα υπόγειο στην οδό Φυλής και τους πήρε τα κινητά τηλέφωνα. Φεύγοντας κλείδωσε την πόρτα και επέστρεψε την επόμενη μέρα. Ζήτησε από τους ανήλικους να μιλήσουν με κάποιον από την οικογένεια τους ώστε να στείλουν τρεις χιλιάδες ευρώ για τον καθένα τους διαφορετικά θα τους σκότωναν. Οι τέσσερις ανήλικοι πανικοβλήθηκαν και ο ένας από τους 16χρονους έστειλε σε έναν φίλο του το στίγμα τοποθεσίας. Ο νεαρός χωρίς να χάσει χρόνο ειδοποίησε τις αρχές και αστυνομικοί από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών μαζί με την Άμεση Δράση πήγαν στο σημείο. Κάλεσαν τους ανήλικους Αφγανούς και τότε ένας από αυτούς έσπασε το τζάμι και κατάφεραν όλοι να βγουν έξω. Η περιπέτεια τους είχε τελειώσει.

Όπως αναφέρεται στο κοινό δελτίο τύπου των Υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, ακολούθησαν συντονισμένες ενέργειες από την Άμεση Δράση και την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών που είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε περίπου μια ώρα να εντοπιστούν και να διασωθούν οι τέσσερις ανήλικοι, οι οποίοι βρίσκονταν σ’ ένα κλειδωμένο υπόγειο. Ως επακόλουθο, οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν αρχικά στο Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα για κατάθεση ενώ, στα πλαίσια του ΕΜΕΑ, διεξήχθη η διαδικασία της πρώτης καταγραφής τους και η άμεση μεταφορά τους σε επείγουσα δομή φιλοξενίας.

Το ανωτέρω περιστατικό ανέδειξε για ακόμα μια φορά τη συμβολή τόσο της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων μέσω του ΕΜΕΑ στην έγκυρη και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των κρατικών θεσμών για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων όσο και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας στην άμεση παρέμβαση για τη διάσωση ανήλικων πολιτών τρίτων χωρών.

Τα πιο σημαντικά