Αστεροσκοπείο Αθηνών για Εύβοια: «Πολύ μεγαλύτερη ποσότητα βροχής από την Μάνδρα»

9 Αυγούστου, 20202:35 ΜΜ
More videos

Για ένα ακραίο και πρωτοφανές για την εποχή αλλά και γενικά φαινόμενο έκανε λόγο ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, μιλώντας στο Dikaiologitika News για την τραγωδία στην Εύβοια.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος, αναφερόμενος στις πλημμύρες στην Εύβοια, «η Θάλεια διήρκεσε 4 1/2 ολόκληρες ημέρες και αυτή είναι μια ακραία διάρκεια. Στην Εύβοια, η ένταση, το ύψος και η ποσότητα της βροχής ήταν τόση που χτυπήθηκαν λόγω διακοπής ρεύματος οι μετεωρολογικοί μας σταθμοί σε Στενή και Ψαχνά».

Ο ίδιος προσθέτει: «Παρόλα αυτά, τα δεδομένα για την βροχή ως τώρα δίνουν 291 χιλιοστά βροχής μέσα σε διάστημα 6 ωρών. Είναι ακραίο νούμερο. Σκεφτείτε ότι το ραντάρ του Αστεροσκοπείου έδωσε εκτίμηση για την ποσότητα της βροχόπτωσης στην Μάνδρα 180 χιλιοστά βροχής. Σκεφτείτε την διαφορά. Θα δώσει πολύ σκληρές εικόνες σήμερα η Εύβοια».
Οι μετρήσεις για την κακοκαιρία: Δραματική πρόγνωση

«Στο Αστεροσκοπείο είχαμε προβλέψει μέσα από τα μοντέλα μας ότι η τελευταία ημέρα της “Θάλειας” θα ήταν η πιο έντονη. Σκεφτείτε ότι στο παραλιακό μέτωπο μετρήθηκαν 70 χιλιοστά βροχής, το οποίο είναι επίσης ένα τρομερό, δραματικό νούμερο», επισημαίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος στο Dikaiologitika News.

«Το ίδιο σκηνικό καταιγιστικής βροχόπτωσης επικρατούσε εκείνη την ώρα και σε Βοιωτία και Φθιώτιδα όμως οι ορεινοί όγκοι της Εύβοιας έκαναν την κεραυνική δραστηριότητα και τα χιλιοστά της βροχόπτωσης πολλαπλάσια από τις 2 παραπάνω περιοχές», προσθέτει.
Ατελής και προβληματική η προετοιμασία

Ο κος Λαγουβάρδος δεν παρέλειψε να τονίσει πως η περιφερειακή και η τοπική προετοιμασία για την έλευση της «Θάλειας», η οποία είχε ανακοινωθεί μάλιστα πολλές ημέρες πριν, ήταν ατελής και προβληματική.

Όπως μας είπε ο Κ. Λαγουβάρδος «την ώρα της πρωτοφανούς βροχόπτωσης οι τοπικοί άρχοντες δεν είχαν καλή εικόνα του φαινομένου, ενώ θα μπορούσαν. Έψαχναν να δουν τι συμβαίνει εκείνη την ώρα, πολύ αργά δηλαδή. Για γραφειοκρατικούς, ανάμεσα σε άλλα λόγους, δεν αξιοποιούνται οι έγκαιρες προβλέψεις των 430 μετεωρολογικών σταθμών που έχει το Αστεροσκοπείο σε όλη τη χώρα».

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News