Αστεροειδής μεγάλων διαστάσεων θα περάσει ξυστά από την Γη

18 Ιανουαρίου, 202211:32 ΜΜ
More videos

Ένας μεγάλος αστεροειδής που ονομάζεται «7482(1994 PC1)» και η διάμετρος του ξεπερνάει το ένα χιλιόμετρο θα περάσει σήμερα σε κοντινή -με συμπαντικούς όρους- απόσταση από τη γη. Το ίχνος του αστεροειδούς θα είναι ορατό με ένα μικρό τηλεσκόπιο σε καθαρό ουρανό.

Η ταχύτητά του υπολογίζεται στα 20 χλμ το δευτερόλεπτο (περίπου 70.400 χιλιόμετρα/ώρα) και θα βρεθεί σε απόσταση ασφαλείας 2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (περίπου 5 φορές η απόσταση γης-σελήνης).
5

Η NASA έχει κατατάξει τον συγκεκριμένο αστεροειδή στους «δυνητικά επικίνδυνους» για τη γη, ακριβώς επειδή η διάμετρός του ξεπερνά τα 140 μέτρα, ενώ περνάει σε απόσταση που είναι μικρότερη των 7,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο.

Σε 35 χρόνια η επόμενη «κοντινή» διέλευση

Ο αστεροειδής, που εντοπίστηκε το 1994, συνηθίζει να κάνει «βόλτες» κοντά στον πλανήτη μας. Η επόμενη φορά που θα μας επισκεφτεί από μακριά θα είναι στις 2 Σεπτεμβρίου 2057.

Το 1933 είχε πλησιάσει περισσότερο τη Γη, σε απόσταση 1,1 εκατ. χλμ., ενώ η επόμενη φορά που θα βρεθεί τόσο κοντά όσο σήμερα θα είναι το 2105, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NASA.

Αστεροειδείς και Near Earth Objects

Μια μεγαλύτερη κατηγορία είναι τα Κοντινά στη Γη Αντικείμενα (Near-Earth Objects-NEO), τα οποία πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 50 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την τροχιά της Γης.

Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί περίπου 28.000 ΝΕΟ (Near-Earth Objects), ενώ γύρω στα 3.000 νέα ΝΕΟ ανακαλύπτονται κάθε χρόνο. Καθώς νέα ισχυρότερα τηλεσκόπια θα προστεθούν τα επόμενα χρόνια, ο αριθμός των ΝΕΟ αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω.

Τα αντικείμενα στον κατάλογο των ΝΕΟ εκτιμάται – με βάση υπολογισμούς της τροχιάς τους – ότι δεν συνιστούν απειλή για τον πλανήτη μας μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News