Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΆσχημα νέα με τα τιμολόγια ρεύματος: Δείτε πόσα θα πληρώσουμε τον Ιούλιο

Άσχημα νέα με τα τιμολόγια ρεύματος: Δείτε πόσα θα πληρώσουμε τον Ιούλιο

Τιμολόγια ρεύματος: Ο Ιούλιος 2024 φέρνει νέες αυξήσεις – Πού θα φτάσουν οι τιμές. Η χοντρική τιμή του Ιουνίου κυμαίνεται έως 96 ευρώ/MWh όταν η μέση τιμή του Μαΐου ήταν στα 81 ευρώ – Ποιες είναι σήμερα οι φθηνότερες επιλογές.

Νέες αυξήσεις διακρίνονται στον ορίζοντα για τα πράσινα και τα κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Ιούλιο.

Η χονδρική τιμή του ρεύματος έχει πάρει και πάλι την ανηφόρα με τις τιμές να κινούνται προς τα 100 €/MWh.

Συγκεκριμένα, η χοντρική τιμή του Ιουνίου κυμαίνεται έως 96 ευρώ/MWh όταν η μέση τιμή του Μαΐου ήταν στα 81 ευρώ. Η αύξηση είναι 18% και αν η τάση συνεχιστεί ο κίνδυνος για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια είναι ορατός.

Ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας στην τηλεόραση του OPEN τις αυξήσεις στο ρεύμα, ανέφερε ότι την «1η Ιουλίου θα πάρει άλλο 20% η μέση τιμή στο πράσινο τιμολόγιο. Ήταν 15λεπτά θα ξεπεράσει τα 17».

Οι νέες τιμές θα ανακοινωθούν την πρώτη Ιουλίου και θα διαμορφωθούν και από τις εκπτώσεις που θα δώσουν οι προμηθευτές.

Τιμολόγια ρεύματος: Ποιες είναι οι φθηνότερες επιλογές

Τα μπλε (σταθερά) και τα κίτρινα (κυμαινόμενο) τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αναδεικνύονται ως οι φθηνότερες επιλογές για τους οικιακούς καταναλωτές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τα «πράσινα» τιμολόγια στα οποία παραμένει η πλειονότητα των καταναλωτών είναι σχετικά ακριβότερα, χωρίς ωστόσο μεγάλες διαφορές, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι παρέχουν στον καταναλωτή ορατότητα για την τιμή που πληρώνουν καθώς οι χρεώσεις κάθε μήνα ανακοινώνονται προκαταβολικά, την 1η κάθε μήνα.

Τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών προέρχονται από το εργαλείο σύγκρισης των τιμολογίων ρεύματος της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου οπότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το «πράσινο» τιμολόγιο προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση στο περιβάλλον χωρίς επιδοτήσεις που ίσχυσαν κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι με εξαίρεση τον Ιανουάριο οπότε το φθηνότερο τιμολόγιο ήταν μπλε, τους επόμενους πέντε μήνες οι φθηνότερες προσφορές από τους παρόχους εντάσσονταν στο «κίτρινο» τιμολόγιο. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο οι τιμές του ρεύματος υποχώρησαν.

Βασικές αιτίες της πτώσης ήταν η σχετικά χαμηλή ζήτηση λόγω του ήπιου χειμώνα και των φυσιολογικών θερμοκρασιών που επικράτησαν την άνοιξη, η αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στην κάλυψη του φορτίου και η συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου σε επίπεδα χαμηλότερα από πέρυσι, παρά την άνοδο που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει το καλοκαίρι καθώς η ζήτηση αυξάνεται και οι θερμικές μονάδες συμμετέχουν περισσότερο στην κάλυψη του φορτίου.

Η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 97 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 81 ευρώ το Μάιο και 60 τον Απρίλιο.

Αυτό σημαίνει ότι – αν δεν αλλάξει η εικόνα ως το τέλος του μήνα – τα κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα) του Ιουλίου θα είναι αυξημένα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, η εποχικότητα – εξαιτίας της υψηλής συμμετοχής των ΑΠΕ – θα κυριαρχεί στο εξής στο ηλεκτρικό σύστημα, με υψηλότερες τιμές τα καλοκαίρια, χαμηλότερες το Φθινόπωρο και την Άνοιξη και μεσαίες τιμές τον χειμώνα ανάλογα με τον καιρό.

Σύμφωνα με παράγοντες του ενεργειακού χώρου, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να προσαρμόσουν ανάλογα την στρατηγική τους:

-Είτε επιλέγοντας κυμαινόμενα τιμολόγια με χαμηλότερες χρεώσεις ορισμένους μήνες και υψηλότερες τους άλλους,

-Είτε στρεφόμενοι στα σταθερά, τα οποία κατά τις περιόδους γενικής πτώσης των τιμών υποχωρούν επίσης (π.χ. τον Απρίλιο υπήρχε στην αγορά σταθερό τιμολόγιο εξάμηνης διάρκειας στα 8,8 σεντς ανά κιλοβατώρα).

Τα σταθερά προστατεύουν από τις αυξήσεις αλλά δεν επιτρέπουν στον καταναλωτή να επωφεληθεί από τις μειώσεις κατά τη διάρκεια ισχύος τους.

Επιπλέον σε αντίθεση με τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια εμπεριέχουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης αν ο καταναλωτής επιλέξει να “σπάσει” το συμβόλαιο πριν τη λήξη του.

Τιμολόγια ρεύματος: Το τιμολόγιο ρεύματος που «ξεπουλάει» το καλοκαίρι – Πώς αλλάζεις χρώμα και πάροχο εύκολα

Τιμολόγια ρεύματος: Μεγάλη στροφή των καταναλωτών λόγω των ακραίων αυξήσεων στο ρεύμα. Σε ποιο χρώμα στρέφονται όλοι και πώς μπορείτε να αλλάξετε πάροχο.

Τα χρώματα στα τιμολόγια ρεύματος έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, και με τις μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος όλο το καλοκαίρι, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν τις πιο συμφέρουσες λύσεις.

Αυτό αποδεικνύεται από τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που από το πράσινο τιμολόγιο, στρέφονται στο… κίτρινο, αλλά και κάποιοι λιγότεροι στο μπλε τιμολόγιο.

Χαρακτηριστικό είναι πως η αναλογία μεταξύ των δύο επιλογών είναι ότι κατά 70% οι καταναλωτές αλλάζουν για τα κίτρινα τιμολόγια και το 30% επιλέγει τα μπλε τιμολόγια.

Και τα δύο αυτά χρώματα, ανάλογα με την περίοδο, μπορεί να είναι και φθηνότερα από τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος τα οποία έχει διατηρήσει η τεράστια πλειοψηφία των καταναλωτών, που προτίμησαν να περιμένουν πριν επιλέξουν κάτι άλλο.

Μέχρι στιγμής, οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι τα κίτρινα τιμολόγια είναι φθηνότερα από τα πράσινα.

Όλα τα χρωματιστά τιμολόγια και οι διαφορές τους

Μπλε τιμολόγιο:

 • Σταθερή χρέωση της KWh για όλο τον χρόνο της σύμβασης,
 • Δεν επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος,
 • Υψηλότερη χρέωση της KWh από όλους τους τύπους τιμολογίων,
 • Επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης, και είναι πιο ακριβό

Κίτρινο τιμολόγιο:

 • Κυμαινόμενη χρέωση της KWh ανά μήνα,
 • Η χρέωση ανά μήνα εξαρτάται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος,
 • Η τιμή της KWh για τον μήνα κατανάλωσης θα γίνεται γνωστή στο τέλος του μήνα,
 • Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης,

Πορτοκαλί τιμολόγιο:

 • Κυμαινόμενη χρέωση της KWh ανά ώρα μέσα στο 24ωρο,
 • Επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος,
 • Η χρέωση ανά ώρα γίνεται μόνο με εγκατάσταση έξυπνου μετρητή,
 • Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης,

Πράσινο τιμολόγιο:

 • Η χρέωση της KWh διαμορφώνεται με βάση σταθερές και μεταβλητές τιμές,
 • Επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος,
 • Εφαρμόζονται ρήτρες αναπροσαρμογής,
 • Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης.

Τα πιο σημαντικά