Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΆσχημα νέα για όσους έχουν Airbnb στην Ελλάδα: Έρχεται οριστικό… λουκέτο –...

Άσχημα νέα για όσους έχουν Airbnb στην Ελλάδα: Έρχεται οριστικό… λουκέτο – Τόσες μέρες θα μπορούν να τα νοικιάζουν


Νέες παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς και στο πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων τύπου Airbnb έρχονται το φθινόπωρο.

Οι αλλαγές, όπως αποκάλυψε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ, θα αφορούν τα χρονικά όρια των μισθώσεων και τη φορολόγησή τους διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής για την εφαρμογή των νέων μέτρων, ώστε να διευκολυνθούν οι εμπλεκόμενοι.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν καθιέρωση χρονικών, αριθμητικών και γεωγραφικών περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση σε εφαρμογή της διάταξης που έχει ήδη ψηφισθεί από τη Βουλή η οποία ορίζει ότι «με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση».

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται:

– Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας να επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος

– Να μην επιτρέπεται βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.

– Επιβολή πλαφόν στον αριθμό ακινήτων που θα εκμισθώνονται βραχυχρόνια ανά δήμο με αρμόδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι θα πρέπει σε κάθε περιοχή να καταγραφούν οι ανάγκες για στέγαση, το ύψος των ενοικίων, ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση.

Νέες φορο-ρυθμίσεις

Στο φορολογικό πεδίο υπάρχουν σκέψεις για διεύρυνση του αριθμού των ιδιοκτητών ακινήτων με βραχυχρόνια μίσθωση που θα υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και παροχή φόρο-κινήτρων για τη διάθεση κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση.

Τι ισχύει

Επισημαίνεται ότι με βάση το νέο καθεστώς για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024:

1. Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με τη σύσταση ατομικών επιχειρήσεων και καταβάλλουν τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, στα ακαθάριστα εισοδήματα τους επιβάλλεται ΦΠΑ 13% ενώ φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.

2. Τέθηκε όριο 60 ημερών στη διάρκεια μιας μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια.

3. Στη περίπτωση που διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

4. Σε όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις επιβάλλεται «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» από 0,5 έως 10 ευρώ την ημέρα.

5. Το πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης ορίζεται πλέον, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθάριστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο στις 5.000 ευρώ.

Με 10 μόνο λέξεις είπε όσα λίγοι τολμούν: O Τάσος Δούσης ξέσπασε για τη «Χρυσή βίζα» & τα Airbnb στην Ελλάδα

Ο Τάσος Δούσης, σε μία πολύ έντονη τοποθέτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στα Social Media κάνει λόγο για τη χρυσή βίζα.

«Χρυσή βίζα» σταματήστε τώρα την εισβολή στην χώρα μας από τα λαμόγια!». Αυτόν τον τίτλο επέλεξε για την ανάρτησή του ο γνωστός δημοσιογράφος, για να συνεχίσει:

«Στην Ελλάδα σήμερα δεν βρίσκεις να νοικιάσεις ούτε να αγοράσεις σπίτι. Γιατί; Δυο είναι οι λόγοι ο ένας είναι το Airbnb και ο άλλος η «Χρυσή Βίζα» Για αυτούς που δεν γνωρίζουν «χρύση βίζα» είναι ένα κόλπο όπου ένας κάτοικος χώρας εκτός ΕΕ αγοράζοντας σπίτι με 250.000 ευρώ λαμβάνει βίζα όπου αυτόματα ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη επειδή απέκτησε σπίτι στην Ελλάδα! Αυτό το ωραίο το κάναμε την περίοδο των μνημονίων ως ένα έξτρα έσοδο τόνωσης στην οικονομία,το αντιγράψαμε από την Ιρλανδία που σήμερα το έχει καταργήσει όπως το κατήργησε και η Πορτογαλία και το περιόρισε δραστικά η Ισπανία.

Προσέξτε τώρα, εμείς το διατηρούμε 100% με αποτέλεσμα να μαζεύουμε όλα τα λαμόγια από Κίνα, Τουρκία, Μέση Ανατολή, Ρωσία και Ουκρανία…Ιδιαίτερα οι Τούρκοι στη Θράκη αγοράζουν ότι είναι στον αέρα και κανενός το αυτί δεν ιδρώνει που ελληνικές περιουσίες αλλάζουν χέρια μέσα από ξέπλυμα μαύρου χρήματος η με δάνεια από τουρκικές τράπεζες!

Τάσος Δούσης: «Μαζεύουμε όλα τα αποβράσματα»

Δεν ιδρώνει κανενός το αυτί που μαζεύουμε όλα τα αποβράσματα από Μέση Ανατολή,τους μαφιόζους από Ρωσία και Ουκρανία τους λαθρέμπορους από Κίνα. Σε λίγο καιρό θα αρχίσουν να κάνουν μπαμ οι συνέπειες μέσα στην Ελληνική κοινωνία προς το παρόν η πιο ουσιαστική συνέπεια είναι πως έχουν ανεβεί οι τιμές των ακινήτων εξωπραγματικά και δεν βρίσεις να νοικιάσεις ούτε να αγοράσεις. Λέει το κράτος ως απάντηση. Μα έχουμε έσοδα 1 δις ευρώ από τις «χρυσές βίζες» να τα χάσουμε;

Καλά κρασιά απαντάω. Τα έχετε χάσει ήδη. Όλα τα λαμόγια που αγοράζουν σπίτια με «χρυσή βιζα» σιγά μην μένουν οι ίδιοι. Τα νοικιάζουν ως Airbnb σε πλατφόρμες στην χώρα τους τα αρπάζουν μαύρα και βγάζουν και κέρδος χωρίς το ελληνικό κράτος να εισπράτει ούτε ένα ευρώ. Το ωραίο στην ιστορία είναι πως τώρα όλοι αυτοί οι «επενδυτές» αγοράζουν και σε ελληνικά νησιά.

Βγάζουν «χρυσή βίζα» για αδέλφια ξαδέλφια και το έχουν κάνει μπίζνα αφού βλέπουν το ελληνικό κράτος να κοιμάται! Χωρίς δεύτερη σκέψη. Καταργήστε την «χρυσή βίζα» τώρα. Κάντε αυστηρό έλεγχο σε αυτούς που έχουν λάβει ήδη «χρυσή βίζα» για τις δραστηριότητες τους και επιτέλους δώστε στον κόσμο μια ευκαιρία να νοικιάσει η να αγοράσει σπίτι σε κανονικές τιμές. Θα επανέλθω για το Airbnb….» είπε, καταλήγοντας, ο Τάσος Δούσης.

Τα πιο σημαντικά