Οι Αρκτικές αλεπούδες «καλλιεργούν» τους δικούς τους κήπους για την επιβίωση τους.

17 Αυγούστου, 2016 2:29 ΠΜ
More videos

Στην Αρκτική Αλάσκα, oι αλεπούδες δεν είναι απλά απίστευτα χαριτωμένες, μπορούν επίσης να είναι και καλοί κηπουροί. Με το σκάψιμο στα κρησφύγετα τους, τα οποία χρησιμοποιούν για να κρύψουν τους απογόνους τους από τον παγετό και τα αρπακτικά ζώα,βασικά ‘σκαλίζουν και καλλιεργούν ένα κήπο’,  λέει ο Brian Person, βιολόγος άγριας ζωής για το North Slope Borough στο Barrow της Αλάσκας.

Πώς το κάνουν αυτό; Λοιπόν, μερικές από τις γέννες μπορεί να περιλαμβάνουν μέχρι  και 16 μικρά, έτσι ‘οι αλεπούδες τοποθετούν μεγάλες  ποσότητες θρεπτικών ουσιών μέσα και γύρω από τα κρησφύγετα τους, ένα συνδυασμό από ούρηση, αφόδευση και αποφάγια.’ Το αποτέλεσμα; Ζωντανές  ιτιές  και κίτρινα αγριολούλουδα ξεπροβάλλουν από τα κρησφύγετα τους, χρωματίζοντας το κατά τα άλλα γκρίζο τοπίο.

Τέτοια κρησφύγετα υπάρχουν σε όλη την Αρκτική και όχι μόνο κάνουν την Αρκτική πιο όμορφη, μπορούν επίσης να ενισχύσουν το περιβάλλον δημιουργώντας μια μεγαλύτερη ποικιλία φυτών από τα οποία τα φυτοφάγα ζώα μπορούν να επωφεληθούν κατά τη σύντομη καλοκαίρια. Οι αλεπούδες κάνουν τόσο καλή δουλειά που θα τις ονομάζαμε ‘μηχανικούς οικοσυστήματος’.

Στην Αρκτική Αλάσκα, οι αλεπούδες δεν είναι απλά απίστευτα χαριτωμένες, μπορούν επίσης να είναι και καλοί κηπουροί.

Με το σκάψιμο τα κρησφύγετα τους, ‘τα ζώα αυτά λιπαίνουν και βασικά καλλιεργούν έναν κήπο’

Μερικές από τις γέννες μπορεί να περιλαμβάνουν 16 μικρά, έτσι, ‘οι αλεπούδες αφήνουν μεγάλες ποσότητες θρεπτικών ουσιών μέσα και γύρω από τα κρησφύγετα τους’

Το αποτέλεσμα; Ζωντανά λουλούδια ξεπροβάλλουν από τα κρησφύγετα τους, χρωματίζοντας το  γκρίζο τοπίο

Οι αλεπούδες κάνουν τόσο καλή δουλειά που θα τους λέγαμε ‘μηχανικούς του οικοσυστήματος’

Με πληροφορίες από το nationalgeographic.

Ακολουθήστε μας στο facebook: