Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΑριστούχος πρόσφυγας θα απελαθεί μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Αριστούχος πρόσφυγας θα απελαθεί μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Ο αριστούχος πρόσφυγας θα παρελάσει κανονικά στην αυριανή παρέλαση της 25ης Μαρτίου και στη συνέχεια θα απελαθεί από τη χώρα, καθώς συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του – Τι λέει ο λυκειάρχης του 1ου ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου για τον Σαϊντού από τη Γουινέα

O Σαϊντού Καμαρά είναι ο αριστούχος πρόσφυγας στην Ελλάδα, ο οποίος θα απελαθεί από τη χώρα μετά τη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα για την 25η Μαρτίου. Ο νεαρός μαθητής από τη Γουινέα είχε φθάσει στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτο προσφυγόπουλο. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο αριστούχος μαθητής θα δώσει κανονικά το «παρών» στην αυριανή παρέλαση της 25ης Μαρτίου και στη συνέχεια θα απελαθεί από τη χώρα, καθώς συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Τι δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις έκανε δηλώσεις στην ΕΡΤ ο Νικόλας Κακλαμάνος, διευθυντής στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου. «Ο Σαϊντού ήρθε κοντά μας πριν από τρία χρόνια, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, κάνοντας το μακρύ ταξίδι φυγής από την πατρίδα του όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και οικογενειακής βίας. Πήγε Σενεγάλη, Τουρκία, Κάλυμνο όπου ναυάγησε. Πήγε σε προσφυγικές δομές και έφτασε εδώ, στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε την οικογένειά του» τόνισε ο εκπαιδευτικός για τον αριστούχο πρόσφυγα στον Αγιο Δημήτριο που θα απελαθεί μετά τη μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Και πρόσθεσε: «Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Έκανε φίλους ζωής. Αυτές τις ημέρες στο σχολείο και στο δήμο μας υπάρχει ένα μοναδικό ξέσπασμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς». Όπως είπε, η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει τον νεαρό πρόσφυγα, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την παραμονή του στην Ελλάδα και βρίσκεται αντιμέτωπος με απέλαση. Και εξήγησε ότι οι πάντες έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τον μαθητή.

Ο Σαιντού Καμαρά είχε έρθει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Παρέμεινε για 1,5 χρόνο σε δομή εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών. Γράφτηκε στο σχολείο, έκανε φίλους και κατάφερε να αριστεύσει. Τον Δεκέμβριο 2021 βγήκε η απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε κάνει και πλέον αντιμετωπίζει την απέλαση από την Ελλάδα.

«Τα ίδια τα παιδιά είναι εκείνα που δεν θέλουν να στερηθούν τον φίλο τους, όπως και το σχολείο μας δεν θέλει να χάσει τον μαθητή του» ξεκαθάρισε ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου. Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς μας».

Δείτε το βίντεο:

Τα πιο σημαντικά