Άρχισε η λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος»

Φεβρουάριος 1, 2017 11:28 ΜΜ
More videos

Υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης, το κέντρο που ανήκει σε όλους τους πολίτες άρχισε να λειτουργεί από τις 30 Ιανουαρίου.

Στην επέτειο των δέκα χρόνων από το θάνατο του Νίκου Κούρκουλου, στις 30 Ιανουαρίου  μπήκε σε πλήρη λειτουργία το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», δωρεά της Μαριάννας Λάτση, και ήδη οι πρώτοι ασθενείς πέρασαν την πόρτα του. Την πρώτη κιόλας ημέρα, έγιναν ήδη πέντε χειρουργεία και δώδεκα χημειοθεραπείες, ενώ η λειτουργία του κάθε μέρα που περνά είναι όλο και καλύτερη.

«Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» μας λέει ο κ.  Γιώργος Δενδραμής,  Πρόεδρος του Δ.Σ και Διοικητής του αντικαρκινικού νοσοκομείου Άγιος Σάββας. «Ήθελα να μπει σε λειτουργία στις 30 Ιανουαρίου και κινήσαμε γη και ουρανό για να τα καταφέρουμε,  με το προσωπικό να δίνει μάχη γιαυτό και οφείλω να τους ευχαριστήσω.

Ξεπέρασαν τον εαυτό τους, και πετύχαμε αυτό που αρχικά  φαινόταν αδύνατον. Η μεγάλη δωρεά της κ. Μαριάννας Λάτση είναι ένα παλάτι, έτσι χθες παραδώσαμε στους φυσικούς ιδιοκτήτες που είναι οι πολίτες και οι ασθενείς”.

Μία από τις 3 χειρουργικές αίθουσες του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας "Νίκος Κούρκουλος".

Μία από τις 3 χειρουργικές αίθουσες του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας “Νίκος Κούρκουλος”.

“Εκτός από τη δωρεά“, συνεχίζει ο κ. Δενδραμής, ” η κ. Λάτση δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής τους να βλέπουν πιο ευχάριστα και με μεγαλύτερη ελπίδα το αύριο. Θέλω να ξέρετε ότι η υγεία είναι ένας πολύ λεπτός χώρος και όλοι πρέπει να συμβάλουμε ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που κάποια στιγμής τη ζωή τους ήρθαν σε πολύ δύσκολη θέση. Όταν έχουν ειδικά έχουν να αντιμετωπίσουν  αυτή την ασθένεια.

Και θα ήθελα να προσθέσω πως παρόλο που αυτό είναι ένα εξειδικευμένο νοσοκομείο, δεν περιορίζεται μόνο στον ογκολογικό ασθενή, αλλά αφορά και στα χειρουργεία ημέρας, παθήσεις των ματιών, π.χ. καταρράκτες, πλαστικές επεμβάσεις και ουρολογικά θέματα και άλλες ειδικότητες. Το στηρίζουμε και το στηρίζουμε από όποια μεριά και αν βρισκόμαστε ως ένα μέρος μιας καλύτερης κοινωνίας».

Το στάδιο των μελετών του κτιρίου

Το στάδιο των μελετών του κτιρίου

Ένα “παλάτι της υγείας”, μια προσφορά σε κάθε ασθενή

Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» αποτελείται από 6 ορόφους, ισόγειο και 3 υπόγεια, έχει συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ., δυναμικότητα 46 κλινών και είναι αναπόσπαστο μέρος του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας». Στεγάζεται στο πρώην 6ο Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ (επί των οδών Ασωπίου και Παράσχου πλησίον της Λεωφόρου Αλεξάνδρας) το οποίο με χρηματοδότηση της κας Μαριάννας Λάτση, ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε πλήρως βάσει διεθνών προδιαγραφών που πληρούν τις απαιτήσεις λειτουργίας ενός σύγχρονου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας, με γνώμονα την αναβάθμιση των κτιριακών συνθηκών νοσηλείας για τους ασθενείς και τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στο πρότυπο πλέον Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, οι ασθενείς θα υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή επεμβάσεις και θα παίρνουν εξιτήριο την ίδια ημέρα. Αναμένεται να πραγματοποιούνται 30.000 εισαγωγές ασθενών και 3.800 χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως. Ειδικότερα, το Κέντρο θα διαθέτει 3 χειρουργικές αίθουσες και θα έχει δυναμικότητα 45 κλινών, εκ των οποίων 26 κλίνες θα εξυπηρετούν ογκολογικούς ασθενείς Παθολογικού Τομέα που χρήζουν χημειοθεραπείας και 19 κλίνες θα εξυπηρετούν ασθενείς Χειρουργικού Τομέα.

Η ιστορία ενός σημαντικού κέντρου νοσηλείας

Μετά από µια πολύµηνη, εξαιρετικά εντατική και δηµιουργική διαδικασία διαβουλεύσεων και εκπόνησης εξειδικευµένων µελετών, το 2013 κυρώθηκε η σύµβαση δωρεάς µεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκοµείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας» και της  δωρήτριας κ. Μαριάννας Ι. Λάτση που προέβλεπε την πλήρη ανακατασκευή και µετατροπή του 6ου Ογκολογικού Νοσοκοµείου ΙΚΑ σε ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Ηµερήσιας Νοσηλείας.

Οι εργασίες ανακατασκευής του κτιρίου ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2013 και ολοκληρώθηκαν τον ∆εκέµβριο του 2014. Η τελετή παράδοσης και παραλαβής του Κέντρου Ηµερήσιας Νοσηλείας έγινε στις 16 Ιανουαρίου 2015.

Αριστερά μακέτα και δεξιά η όψη του κτιρίου την περίοδο της ανακατασκευής του

Αριστερά μακέτα και δεξιά η όψη του κτιρίου την περίοδο της ανακατασκευής του

Το Κέντρο Ηµερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» αποτελεί αναπόσπαστο µέρος του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκοµείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας» και είναι δυναµικότητας 46 κλινών.

Περιλαµβάνει τα εξής Τµήµατα και Μονάδες:

• Βραχεία Νοσηλεία Χειρουργικού Τοµέα, δυναµικότητας 20 κλινών και 3 χειρουργικών αιθουσών

• Μονάδα Επεµβάσεων Διαδερµικής Βιοψίας Μαστού

• Βραχεία Νοσηλεία Παθολογικού Τοµέα, δυναµικότητας 26 κλινών

• Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών Φαρµάκων

• Τµήµα Ελέγχου Νοσηλευτικής Μέριµνας, όπου πραγµατοποιείται ο προεγχειρητικός έλεγχος των ασθενών

του Χειρουργικού Τοµέα και η αξιολόγηση των ασθενών του Παθολογικού Τοµέα

• Ακτινοδιαγνωστικό Τµήµα

• Τµήµα Διαγνωστικής Μαστού

• Βιοπαθολογικά Εργαστήρια

• Τµήµα Ακτινοθεραπείας

Η Μαριάννα Λάτση και τα παιδιά του Νίκου Κούρκουλου, εγκαινιάζουν το Κέντρο

Η Μαριάννα Λάτση και τα παιδιά του Νίκου Κούρκουλου, εγκαινιάζουν το Κέντρο

Στα εγκαίνια, τον Ιανουάριο του 2015,  η Μαριάννα Λάτση είπε ανάμεσα σε άλλα:

«Έζησα έντονα 6 χρόνια µε τον Νίκο στα νοσοκοµεία τις αγωνίες των ασθενών και των συντρόφων τους, τον πόνο, την προσευχή, την ελπίδα που γεννιέται, σβήνει και ξαναζωντανεύει, το ηµίφως των θαλάµων αναµονής, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και την ακαταλληλότητα και την ανεπάρκεια των υποδοµών.

Όλα αυτά τα βίωσα βαθιά και, αφού ο ίδιος δεν το έβαλε ποτέ κάτω και πολέµησε µέχρι τέλους, θέλησα µε τη δωρεά αυτή, πράξη καθήκοντος, λύτρωσης και αλληλεγγύης θα την χαρακτήριζα εγώ, να συνδράµω όσο µπορώ στην προστασία και το σεβασµό της αξιοπρέπειας στη ζωή και στην ασθένεια”.

Μια από τις τρεις χειρουργικές αίθουσες

Μια από τις τρεις χειρουργικές αίθουσες

Όλα ξεκίνησαν από μια επιστολή που έλαβε το Ίδρυμα Λάτση,  λέει ο Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση κ. Δημήτρης Αφεντούλης.  «Για να γίνει κάτι τόσο λειτουργικό, σημαντικό και ωραίο χρειάζονται συμπτώσεις, χρειάζεται καλή τύχη, πράγματα που πρέπει να γίνουν την κατάλληλη στιγμή. Στην περίπτωση αυτού του έργου έγινε ακριβώς έτσι.

Η επιστολή ξεχώρισε μέσα στις εκατοντάδες που λαμβάνει το Ίδρυμα και συζητήθηκε αμέσως με την κυρία Λάτση. Από τις πρώτες επισκέψεις μας στο χώρο, του νοσοκομείου ήταν σαφές ότι είμασταν όλοι αποφασισμένοι να φτιάξουμε κάτι σημαντικό. Η ιδέα έγινε γρήγορα σχεδιασμός, ο σχεδιασμός μετατράπηκε σε μελέτες που αποτέλεσαν μια σύμβαση δωρεάς, που υπογράφηκε το 2013 και επικυρώθηκε με ειδικό νόμο στη Βουλή».

«Περνάμε μια εποχή που η ιατρική μετατοπίζεται από ιατροκεντρική σε ανθρωποκεντρική. Το κυρίαρχο στοιχείο είναι ο ίδιος ο ασθενής» λέει ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, διευθυντής της κλινικής μαστού στον Άγιο Σάββα.

«Ένα ζήτημα στο οποίο είμασταν πίσω, είναι ο κλάδος της ημερήσιας νοσηλείας, φοβερά ανεπτυγμένος στο εξωτερικό. Ο ασθενής φτάνει στο κέντρο, του γίνεται η ιατρική παρέμβαση και το βράδυ επιστρέφει σπίτι ου.

Με αυτό τον τρόπο και οι ασθενείς είναι ικανοποιημένοι, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν λιγότερα έξοδα και τα νοσοκομεία κάνουν καλύτερη διαχείριση του υλικού και εξυπηρετούν καλύτερα τους ασθενείς, έχοντας και εκείνα με τη σειρά τους ένα οικονομικό κέρδος».

Η προσωπική δωρεά της Μαριάννας Λάτση, και η δημιουργία αυτού του πρότυπου κέντρου δημιουργεί το προηγούμενο και τεκμηριώνει στο μυαλό μας υγιών και ασθενών το ότι μπορούμε να δουλέψουμε αλλιώς ως κοινωνία, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να δουλέψει η Ελλάδα.

[thetoc]

Ακολουθήστε μας στο facebook: