Γονείς, αρνητές της μάσκας, έκαναν την εμφάνισή τους σε διάφορες περιοχές, όπως στην Πάτρα και στην Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρθηκε στον ΣΚΑΪ, στην πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά.
Μάλιστα, ένας εξ αυτών, πατέρας δυο παιδιών, στην Θεσσαλονίκη, μίλησε στην κάμερα του ΣΚΑΪ εκφράζοντας την άποψη πως δεν πρέπει να φοράνε μάσκα τα παιδιά.
Όπως είπε ο ίδιος, «πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα που συμβαίνουν αυτά, 9 χρονών παιδάκια να τα αναγκάσουμε να βάλουν μάσκα…».
«Δεν είμαι ο μόνος, υπάρχουν και άλλοι γονείς», υποστήριξε ο ίδιος σχετικά με την αντίδρασή του για τις μάσκες και επιχειρηματολόγησε σχετικά με τα μέτρα που αποφάσισε η Υγειονομική Επιτροπή: «Αυτοί οι γιατροί που λένε αυτά, πριν λίγο καιρό λέγανε άλλα».
Αντιπρότεινε, μάλιστα, «τα παιδιά το πολύ να μην πάνε ένα χρόνο σχολείο, ώστε να μην υπάρχει κορονοϊός», ενώ προειδοποίησε για τα παιδιά που φοράνε μάσκα: «Σε ένα χρόνο να δούμε τα συμπτώματα των παιδιών που φοράνε μάσκα».
Δεν πήγαν να πάρουν μάσκες για τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη επειδή ήταν Κυριακή και συνεπώς αργία!
Εξάλλου, 50 σχολεία στη Θεσσαλονίκη έμειναν χωρίς μάσκες γιατί την Κυριακή ήταν αργία και δεν πήγαν να τις πάρουν οι αρμόδιοι, όπως αναφέρθηκε σε σχετικό ρεπορτάζ στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ», στον ΣΚΑΪ.
Σημειώνεται, πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός (όπως π.χ. κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο ή στα κυλικεία), στα μέσα μεταφοράς μαθητών, καθώς επίσης κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).
Γώγος: Ομάδα κρούσης σε ετοιμότητα για το άνοιγμα των σχολείων και τυχόν κρούσματα
Εξάλλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος υποστήριξε πως μια συρροή κρουσμάτων σε ένα τμήμα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.
Όπως είπε είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και για την περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.
Υπάρχει μια «ομάδα κρούσης» για την περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, καθώς επίσης και ένας Covid-υπεύθυνος σε κάθε σχολική μονάδα που θα επιτηρεί και θα διαχειριστεί το κρούσμα.
Για τα ύποπτα κρούσματα, ο κ. Γώγος είπε ότι το τμήμα δεν θα κλείνει, αλλά θα γίνονται διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης.
Τα ύποπτα κρούσματα θα εμφανίσουν συμπτώματα, συνήθως. Σε αυτήν την περίπτωση το κρούσμα θα απομονώνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σχολείο και θα το παραλαμβάνουν οι γονείς.
Αν παρατηρηθούν τα συμπτώματα του παιδιού στο σπίτι οι γονείς θα πρέπει να το κρατούν εκεί και να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία και το σχολείο.
Για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενημερώνεται η ομάδα διαχείρισης κρίσης, η περιφερειακή διεύθυνση και ο περιφερειακός υπεύθυνος και αποφασίζουν αν θα κλείσει το τμήμα.
Μια σχολική μονάδα θα κλείσει σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων, δηλαδή, όπως είπε ο καθηγητής, στην περίπτωση που βρεθούν 3 κρούσματα.
Τέλος, είπε πως ασυμπτωματικά είναι τα παιδιά μέχρι και το Γυμνάσιο, κυρίως όμως τα μικρότερα.
Στους εφήβους άνω των 12 η μεταδοτικότητα είναι παρόμοια με των ενηλίκων.