Άρχισαν να μπαίνουν οι μπάρες στο Μετρό της Αθήνας.

11 Νοεμβρίου, 2016 12:30 ΠΜ
More videos

Τέρμα οι μεταφορές του «τσάμπα» και οι ελεγκτές που σταματούν επιβάτες και κόβουν πρόστιμα. Από το καλοκαίρι του 2017 στο αθηναϊκό μετρό και τον Ηλεκτρικό θα λειτουργεί ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Και ήδη έχουν τοποθετηθεί οι μπάρες που θα «ελέγχουν» τους επιβάτες.

attiki_thyres_1_2016

ypodomes

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε η επικείμενη εγκατάσταση ενός συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αλλά αυτό, δηλαδή οι έξυπνες κάρτες που θα αντικαθιστούν τα διαφορετικά είδη εισιτηρίων, είναι μόνο το ένα μέρος του σχεδίου του υπουργείου Μεταφορών.

Το δεύτερο είναι οι μπάρες, οι οποίες θα ανοίγουν μόνον με αυτές τις κάρτες ή με τα συμβατικά, χάρτινα εισιτήρια. Με λίγα λόγια, από το καλοκαίρι του 2017, θα είναι αδύνατη η επιβίβαση στο μετρό και το τρένο της Αθήνας χωρίς εισιτήριο.

Ηδη έχει αρχίσει η εγκατάσταση μηχανημάτων σε κάποιους σταθμούς ΗΣΑΠ. Οπως φαίνονται στις φωτογραφίες του σταθμού Αττικής (Γραμμή 1 προς Κηφισιά) είναι, προς το παρόν διακριτικές και χαμηλές -και τυλιγμένες με νάιλον.

Αλλά πριν αρχίσει η λειτουργία τους, ανάμεσά τους θα τοποθετηθούν γυάλινες θύρες με ύψος 1,70. Για να ανοίξει η θύρα ο επιβάτης θα πρέπει να δείχνει την «έξυπνη» κάρτα του (θα μοιάζει με πιστωτική) που είτε θα είναι φορτισμένη με χρήματα είτε θα αναγνωρίζεται ως κάρτα απεριορίστων διαδρομών εβδομαδιαίας, μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας. Θα υπάρχουν και χάρτινα εισιτήρια μίας χρήσης.

Οι επιβάτες από το καλοκαίρι του 2017 θα πρέπει να περνάνε από έλεγχο προτού μπουν στο μετρό ή στο τρένο.

attiki_thyres_2_2016

ypodomes

Ετσι, αρχικά, λύνεται αποτελεσματικά το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής. Δεν θα υπάρχει πια το σύστημα των ελεγκτών που πρέπει να κόβουν πρόστιμα σε όσους επιβάτες κυκλοφορούν χωρίς να έχουν πληρώσει για τη διαδρομή τους.

Λύνεται, δηλαδή, και το πρόβλημα με τις λίστες των υπαλλήλων που ενώ κάνουν τη δουλειά τους μπαίνουν στο στόχαστρο «αντιεξουσιαστών». Αλλά είναι και ένας τρόπος να αποκτήσει επιτέλους το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πρόσβαση σε στατιστικά στοιχεία της μαζικής μεταφοράς των κατοίκων της Αθήνας.

Τέρμα οι μεταφορές του «τσάμπα» και οι ελεγκτές που σταματούν επιβάτες και κόβουν πρόστιμα.

2eff29d739d98a6e76e1f374c08e26d5_xlypodomes

Για πρώτη φορά θα υπάρξουν ακριβή, αξιόπιστα στοιχεία για την κίνηση των σταθμών, των επιβατών και των εσόδων. Αυτό θα βοηθήσει τον ΟΑΣΑ στο σχεδιασμό ή την ενίσχυση -όπου χρειάζεται- των υπηρεσιών.

Κάθε κάρτα επιβίβασης θα περιέχει τσιπ μνήμης και θα καταγράφει τις μετακινήσεις. Mε αυτό τον τρόπο θα μπορέσει ο ΟΑΣΑ να υπολογίσει και να χρεώσει αντίστοιχα το υπουργείο Εργασίας ή άλλους φορείς καθώς και να διεκδικήσει χρήματα στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.

[ypodomes] [protagon]

Ακολουθήστε μας στο facebook: