Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΑρχαιολογικός χώρος 280 στρεμμάτων κηρύχθηκε στο Ελληνικό

Αρχαιολογικός χώρος 280 στρεμμάτων κηρύχθηκε στο Ελληνικό

Σε απόφαση κατέληξαν τα μέλη του ΚΑΣ , για το Ελληνικό, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 9 περίπου ωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αποφάσισαν να κηρύξουν ως αρχαιολογικό χώρο, έκταση 280 στρεμμάτων. Η απόφαση ελήφθη με εντυπωσιακή πλειοψηφία 15-1.

Σημειώνεται ότι στα 280 στρέμματα που κηρύχθηκαν ως αρχαιολογικός χώρος δεν υπάρχουν περιορισμοί δόμησης. 

Ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η οριοθέτηση της τοποθεσίας που βρίσκονται τα 280 στρέμματα καθώς παίζει τεράστιο ρόλο στην επένδυση.

Τα μέλη του ΚΑΣ κλήθηκαν να ψηφίσουν επί τη βάσει δύο εισηγήσεων:

  • Η μία πρόταση προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκταση 700 στρεμμάτων
  • Και η δεύτερη – η οποία και υιοθετήθηκε – προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκταση περίπου 300 στρεμμάτων (280 συγκεκριμένα).

Η ψηφοφορία έγινε επί των δύο προτάσεων, καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης απερρίφθη.

Υπενθυμίζεται ότι η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκταση 3.000 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γ.γ. του ΥΠΠΟ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση η οποία προβλέπει να κηρυχθεί ως αρχαιολογική ζώνη το 1/7 της έκτασης και χωρίς περιορισμούς δόμησης. Οι συγκεκριμένοι χώροι αφορούν στις γραμμές του ΤΡΑΜ και στο αμαξοστάσιο, όπου θεωρεί ότι υφίσταται αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Στην υπόλοιπη περιοχή, σύμφωνα με την εισήγηση, θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το Υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την Ελληνικό Α.Ε. το οποίο και προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής αν βρεθούν αρχαία.

Σημασία δεν έχει ο αριθμός των στρεμμάτων αλλά η τοποθεσία

Είναι προφανές ότι το επίμαχο ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των στρεμμάτων, αλλά η τοποθεσία η οποία θα κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Και αυτό διότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου φαίνεται, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, να αφορά ένα κομμάτι-φιλέτο. 

Η εν λόγω έκταση είναι ζώνη οικιστικής ανάπτυξης προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, η οποία περιλαμβάνει 700 στρέμματα. Στην συγκεκριμένη περιοχή, στα βορειοδυτικά του συνολικού οικοπέδου του χώρου του παλαιού αεροδρομίου, το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός Mall και ανέγερση πολυτελών κατοικιών.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης το ΚΑΣ αποφασίζει για την έγκριση ή μη:

α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και

β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο).

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει επισημάνει ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν έχει περιορισμούς δόμησης. Κατά συνέπεια, δεν εμποδίζεται η εκτέλεση του έργου. Αντιθέτως, συνεπάγεται αυστηρή παρακολούθηση των εργασιών και όταν προκύπτουν αρχαιολογικά ευρήματα θα αναλαμβάνει η αρχαιολογική υπηρεσία.

Νέο μπλόκο

Χθες, πάντως, υπήρξε νέο μπλόκο στην επένδυση του Ελληνικού, μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο οικολογικών οργανώσεων οι οποίες μίλησαν για μη υπαγωγή του μεγαλύτερου μέρους του Ελληνικού (6.168.759 τ.μ.) στις διατάξεις τις δασικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ προσέφυγαν το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και η Οικολογική Συνεργασία, που στρέφονται κατά της Συντονιστικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αλλά και του δασάρχη Πειραιά.

Όπως υποστηρίζουν, υπήρξε παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος που προστατεύει τις δασικές εκτάσεις, από την οποία διάταξη συνάγεται και η υποχρέωση σύνταξης δασικού χάρτη.

Πρόκειται για το δεύτερο εμπόδιο μετά τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως στον αντίποδα, έγινε δεκτή η ένσταση που είχε καταθέσει η διοίκηση της Ελληνικό ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά για τα 37 στρέμματα, έκταση που είχε χαρακτηρίσει δάσος.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση 

Καταρχήν ικανοποίηση έφερε στην κυβέρνηση η εξέλιξη στο ΚΑΣ. «Γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ» ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι.

Ανησυχία στους επενδυτές

Ενα άλλο τμήμα της έκτασης που χαρακτηρίζει το ΚΑΣ ως αρχαιολογικό χώρο, βρίσκεται στο λόφο Χασάνι, όπου σύμφωνα με το πλάνο των επενδυτών θα ανεγείρονταν πολυτελείς κατοικίες.

Επίσης κηρύχθηκαν ακόμη 1.600 στρέμματα επιπλέον ως αρχαιολογικός χώρος εκτός της επένδυσης σε περιοχές που αφορούν τους όμορους δήμους Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας.

Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές κι αυτό γιατί ούτε οι ίδιοι γνώριζαν επακριβώς, το βράδυ της Τρίτης, που ακριβώς βρίσκονται τα κομμάτια γης στο αεροδρόμιο που κηρύχτηκαν αρχαιολογικοί χώροι.

Για το λόγο αυτόν σήμερα το πρωί αναμένεται να ζητήσουν παράσταση στο υπουργείο Πολιτισμού ώστε να ενημερωθούν από την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ελενα Κουντούρη.

Η συνεδρίαση του ΚΑΣ συνεχίστηκε ως λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης για την έγκριση Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Η επανεξέταση του ύψους των υπό ανέγερση κτιρίων

Η γνωμοδότηση προβλέπει να παραμείνει αδόμητη η χερσόνησος του Αγίου Κοσμά, όπως και η κορυφή του λόφου Χασάνι, να δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος πρασίνου στην περιοχή του λατομείου, και ο ταφικός περίβολος, ο οποίος έχει δώσει το όνομά του στην περιοχή του Ελληνικού, να μεταφερθεί στην αρχική του θέση εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Πέραν τούτων, θέμα που ετέθη στη γνωμοδότηση και φαίνεται πως θα προβληματίσει τους επενδυτές είναι η επανεξέταση του ύψους των υπό ανέγερση κτιρίων.

Για την επένδυση στο Ελληνικό προσέφυγαν στο ΣτΕ δύο οικολογικές οργανώσεις. Επικεντρώνονται στη μη υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της επίμαχης έκτασης (6.168.759 τ.μ.) στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και στη θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.

[in][iefimerida]



Τα πιο σημαντικά