Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΑπоκάλuψη σоκ για την ασφάλεια του Μετρό της Αθήνας

Απоκάλuψη σоκ για την ασφάλεια του Μετρό της Αθήνας

Το Μετρό της Αθήνας φαίνεται να λειτουργεί με χαλασμένα φωτόσημα, χαλασμένους ασυρμάτους ενώ δεν υπάρχει σύστημα αυτόματης προστασίας συρμών -ETCS- από το το αεροδρόμιο έως την Δουκίσης Πλακεντίας και η διαχείριση γίνεται από το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών

Ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό ασφαλείας, που δείχνει τη χαλαρή εφαρμογή των κανονισμών στο σιδηροδρομικό δίκτυο και μάλιστα εκείνο που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και έχει πυκνή κυκλοφορία, συνέβη την περασμένη Παρασκευή, όταν συρμός του μετρό με κατεύθυνση από το Αεροδρόμιο προς Δουκίσσης Πλακεντίας – Αθήνα δεν σταμάτησε σε φανάρι της σηματοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραβίαση της σηματοδότησης συνέβη λίγο πριν από τις 11 π.μ. και έγινε αντιληπτή, μέσω των ραδιοεπικοινωνιών, σε όσους συρμούς κινούνταν εκείνη την ώρα στο δίκτυο του Προαστιακού. Το Κέντρο Τηλεδιοίκησης του ΟΣΕ διαπίστωσε ότι ο συρμός του μετρό δεν σταμάτησε όπως όφειλε και προχωρούσε με κίνδυνο να συναντήσει κάποιον άλλο συρμό στην πορεία του.

@dkouros22

Παίζουμε τις ζωές μας κορώνα γράμματα κάθε μέρα. Το Μετρό της Αθήνας λειτουργεί με χαλασμένα φωτόσημα, χαλασμένους ασυρμάτους ενώ δεν υπάρχει σύστημα αυτόματης προστασίας συρμών -ETCS- από το το αεροδρόμιο έως την Δουκίσης Πλακεντίας και η διαχείριση γίνεται από το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών. Ατομική ευθύνη και εδώ.#καραμανλής #41τακατο #μητσοτάκης #ευρωκοινοβουλιο

♬ πρωτότυπος ήχος – Dimitris

Κατά τις αρχικές πληροφορίες, ο συρμός έπρεπε να σταματήσει, καθώς το φωτόσημα που βρίσκεται στην περιοχή του σταθμού της Κάντζας ήταν αναμμένο κόκκινο. Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο φωτόσημα είχε εμφανίσει βλάβη και ήταν σβηστό. Ομως, πριν από αυτό το φωτόσημα υπήρχε άλλο που παλλόταν σε χρώμα πορτοκαλί και αυτό οδηγεί στην υποχρέωση του μηχανοδηγού να σταματήσει την πορεία στο σβησμένο φωτόσημα, ούτως ή άλλως.

Η υπέρβαση σβησμένου φωτοσήματος θεωρείται SPAD (Signal Passed At Danger), δηλαδή κίνηση που οδηγεί σε κίνδυνο. Το πλήθος των SPAD μετριέται σε όλα τα αναπτυγμένα δίκτυα ως δείκτης που δείχνει το ρίσκο λειτουργίας ενός σιδηροδρομικού συστήματος. Παραμένει άγνωστο εάν ο ΟΣΕ προχώρησε σε διερεύνηση του περιστατικού, αλλά πηγές της διοίκησης υποβάθμιζαν το περιστατικό ως «παραβίαση πρωτοκόλλου».

Η «Εφ.Συν.» ζήτησε πληροφόρηση και από την πλευρά της ΣΤΑ.ΣΥ., της εταιρείας που λειτουργεί το δίκτυο του μετρό και είναι αρμόδια για τον συγκεκριμένο συρμό που παραβίασε τη φωτοσήμανση. Η ΣΤΑ.ΣΥ. απάντησε με γραπτό σημείωμα που αναφέρει ότι «διερευνά ενδελεχώς το περιστατικό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ακολουθήθηκαν από το προσωπικό της όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες στο συγκεκριμένο σημείο του δικτύου του προαστιακού, όπου σημειώθηκε σήμερα βλάβη σε φωτεινό σηματοδότη». «Επισημαίνεται ότι η ΣΤΑ.ΣΥ. θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των μετακινήσεων, τηρώντας απαρέγκλιτα όλους τους σχετικούς κανόνες, ενώ ήδη εφαρμόζονται όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας για τέτοιου είδους περιστατικά», καταλήγει. Αγνωστο παραμένει εάν για το περιστατικό ετοιμάζει πόρισμα και ο ΟΣΕ ως φορέας υποδομής. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ. Θαν. Κοτταράς είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ υπό τον εκεί μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο Παν. Τερεζάκη.

Δείτε όσα αναφέρθηκαν για το περιστατικό στο OpenΤα πιο σημαντικά