Αποκάλυψη Παναγιωτόπουλου: «Ακόμα ψάχνουν οι Τούρκοι να βρουν τα ελληνικά υποβρύχια»

6 Οκτωβρίου, 2020 4:54 ΜΜ
More videos

Την ικανοποίησή του όσον αφορά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των υποβρυχίων που διαθέτει η χώρα μας εξέφρασε από τη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Ακόμα ψάχνουν να τα βρουν οι Τούρκοι. Έχουν ένα σιωπηλό σύστημα που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά!», σημείωσε με νόημα.

Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για εκείνη την φιλολογία για τα υποβρύχια που γέρνουν και τόνισε ότι όντως στις πρώτες δοκιμές παρατηρήθηκε μια κλίση. Όμως, όπως εξήγησε, αυτό είναι φυσιολογικό σε ένα πρωτότυπο σκάφος.

«Διορθώθηκε αυτή η ελάχιστη κλίση, παραλήφθηκαν σε άριστη κατάσταση τα υποβρύχια και απέδειξαν την αξία τους στην πρόσφατης κρίση! Ακόμα ψάχνουν να τα βρουν οι Τούρκοι.» είπε χαρακτηριστικά.

Τι συνέβη στο Ανατολικό Αιγαίο

Οι δηλώσεις του Νίκου Παπαγιωτόπουλου αποκαλύπτουν μια συζήτηση που γίνεται στο περιθώριο των επίσημων δηλώσεων και που θέλει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να έδειξε σε όλη τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης με την Τουρκία εξαιρετικές επιδόσεις, που προκάλεσαν και πλήγμα μάλιστα στο ηθικό των στελεχών των τουρκικών Ενοπλων Δυνάμεων. Από τις πιο χαρακτηριστικές παρεμβάσεις ήταν αυτή του Νικόλα Κατσίμπρα στην Καθημερινή της Κυριακής, που σήμερα διδάσκει στο Πρόγραμμα Επίλυσης Συγκρούσεων του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και είναι πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο κ. Κατσίμπρας έγραψε ένα άρθρο με τον τίτλο «Τα δέκα δώρα του Ερντογάν στην Ελλάδα» που συζητήθηκε πολύ.

Στο εν λόγο άρθρο σημείωνε μεταξύ άλλων:

  1. Τα μαθήματα και η εμπειρία που αποκόμισε το Π.Ν. αυτούς τους δύο μήνες αντιστοιχούν σε δέκα ασκήσεις “Παρμενίωνα”, είναι δηλαδή συμπυκνωμένη εμπειρία και γνώση δέκα ετών. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ειδικά διότι η τωρινή ηγεσία του Π.Ν. έχει ως προτεραιότητα την ανάλυση όλων των δεδομένων και την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη μελλοντική αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Κάτι αντίστοιχο ελπίζω να ισχύει και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η ηγεσία της χώρας είχε την ευκαιρία να διαχειριστεί κανονικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν εύκολα να καταλήξουν στην κλιμάκωση. Ουσιαστικά, η κρίση ήταν η πρόβα τζενεράλε για ό,τι επακολουθήσει, οπότε θα έπρεπε να ευχαριστούμε τον σουλτάνο που εξέθεσε τις αδυναμίες των ναυτικών δυνάμεών του πιο πολύ από ποτέ.
  2. Η απόδοση των πληρωμάτων μας, η αίσθηση του καθήκοντος μπροστά στην ουσιαστική απειλή της Τουρκίας, αλλά και η αποκάλυψη των αδυναμιών του τουρκικού στόλου εκτόξευσαν το ηθικό του Π.Ν. και γενικά των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.). Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς τελικά ο καθοριστικός παράγοντας στις εξελίξεις στο πεδίο είναι το ανθρώπινο δυναμικό και σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα υπερτερεί αναμφίβολα.
  3. Η καθολική υπεροχή του ελληνικού Π.Ν. ειδικά στον ανθυποβρυχιακό (Α/Υ) πόλεμο είχε σίγουρα πολύ μεγάλη αρνητική επίδραση στο ηθικό του τουρκικού Π.Ν. Αναρωτηθείτε πώς θα αισθάνονται οι κυβερνήτες των τουρκικών υποβρυχίων που ξέρουν ότι αν υπήρχε κλιμάκωση θα ήταν ξεγραμμένοι. Επίσης, οι Α/Υ νίκες μας δεν έμειναν κρυφές, αλλά σίγουρα συζητιούνται από όλο τον τουρκικό στόλο με ανησυχία. Ίσως, η ένταση στη φωνή του Ερντογάν να είναι ουσιαστικά η αγωνία λόγω αυτής της παραδοχής – ότι πώς γίνεται ένα κράτος μετά δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης να με βάζει στη γωνία εμένα που τα έχω βάλει με ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία και Γαλλία και στο μυαλό μου έχω βγει κερδισμένος;

Τα υποβρύχιά μας δεν αναδύθηκαν ποτέ

Επιπροσθέτως, ο κ. Κατσίμπρας υπογράμμιζε στο άρθρο του, το πώς οι ελληνικές δυνάμεις κέρδισαν μια μεγάλη νίκη στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Εντοπίζοντας τα τουρκικά υποβρύχια. Υπάρχει όμως και η διάσταση που ανέδειξε ο υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος. Δηλαδή, εμείς εντοπίσαμε τα “εχθρικά’ υποβρύχια, ενώ η άλλη πλευρά δεν κατάφερε να εντοπίσει τα ελληνικά.

Η ελληνική επιτυχία είχε αναδειχθεί με πληροφορίες που ήρθανσ το φως της δημοσιότητας ήδη την εποχή της κρίσης. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές «κανένα ελληνικό υποβρύχιο δεν έχει αναδυθεί από τις 10 Αυγούστου, πλην ενός που έκανε ανάδυση μόνο και μόνο για να γίνει η πολύ σημαντική επίδειξη σημαίας, παρουσίας και ισχύος.»

Τα ρεπορτάζ εκείνη την εποχή σημείωναν το άγχος που έχει προκληθεί στην τουρκική πλευρά από το γεγονός ότι παρά τις αλλεπάλληλες πτήσεις των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων S-70 και των αεροσκαφών CN-235 που αναζητούν τα ελληνικά υποβρύχια, δεν έχουν καταφέρει το παραμικρό, αφού δεν τα βλέπουν και δεν τα ακούν…

Αυτό ακριβώς που αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Άμυνας με τον πλέον επίσημο τρόπο.