Δευτέρα, Μαΐου 12 2025
PlusΑπό την καρότσα στο ιδιωτικό τζετ: Πώς ο μόνος δισεκατομμυριούχος της Αλβανίας...

Από την καρότσα στο ιδιωτικό τζετ: Πώς ο μόνος δισεκατομμυριούχος της Αλβανίας έκανε περιουσία

Ο Σαμίρ Μάνε είναι ο πρώτος, και μοναδικός Αλβανός δισεκατομμυριούχος.

Στον μέσο Έλληνα, δυστυχώς, η εικόνα της σημερινής Αλβανίαςακόμα φαντάζει με αυτή μία έκπτωτης «Σοβιετίας», ακόμα και αν έχει κάνει σημαντικές αναπτυξιακές «δρασκελιές» τα τελευταία χρόνια.

Και δεν είναι μόνο στον κρατικό πλούτο ή στις υποδομές, αλλά και στο πιο μεγαλειώδες «success story» από την Αλβανία, που φαίνεται ότι η επιτυχία είναι θέμα προσπάθειας και «τσαγανού».

Ο λόγος για τον Σαμίρ Μάνε, τον άνθρωπο που μπορεί σήμερα να καυχιέται ότι είναι ο πρώτος, και ο μόνος, δισεκατομμυριούχος από τη γειτονική μας χώρα.

Σαμίρ Μάνε: Από πρόσφυγας σε κροίσος «παράγοντας»

Αν και η συνολική του περιουσία μπορεί να μην ανταγωνίζεται αυτή του Έλον Μασκ, του Τζεφ Μπέζος, ή άλλων μεγιστάνων, «μόλις» στα 1,5 δισ., ο Σαμίρ Μάνε ξεχωρίζει στον επιχειρηματικό κόσμο, ως ένας άνθρωπος που έχτισε πετραδάκι-πετραδάκι την αυτοκρατορία του.

Γεννήθηκε το 1967 στην Κορυτσά της νότιας Αλβανίας επί Ενβέρ Χότζα. Τα ταξίδια στο εσωτερικό ήταν πολύ περιορισμένα και ο νεαρός Μάνε σπάνια έφευγε από την γενέτειρά του μέχρι που πήγε στο πανεπιστήμιο των Τιράνων σε ηλικία 18 ετών, όπου σπούδασε γεωλογία.

Το 1991, φοιτητής ακόμα, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αλβανία για να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό. Πήρε αυστριακή βίζα από ένα ταξιδιωτικό γραφείο και έκανε ένα 36ωρο ταξίδι με λεωφορείο προς τη Βιέννη, όπου καταγράφηκε ως πρόσφυγας.

Πέρασε πάνω από έξι μήνες σε στρατόπεδο προσφύγων, μαθαίνοντας μόνος του γερμανικά, μέχρι που έγινε αρκετά καλός ώστε να εγγραφεί στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, για να συνεχίσει το πτυχίο του στη γεωλογία.

Το 1992, ο κομμουνισμός κατέρρευσε στην Αλβανία. Ο Μάνε παρατά το πανεπιστήμιο το 1993 και εργάζεται ως μεταφραστής για ορισμένους εξαγωγείς πριν αποφασίσει να «κολυμπήσει» στο επιχειρείν.

Την ίδια χρονιά ίδρυσε εταιρεία με επωνυμία Alba-Trade, η οποία αγόραζε βιντεοκάμερες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και οικιακές συσκευές στην Αυστρία και τα έστελνε στην Αλβανία.

Ο Σαμίρ εργαζόταν μανιωδώς ως άλλος «Παπατρέχας». Ως ιδιοκτήτης κανόνιζε παραγγελίες, ως οδηγός και αχθοφόρος φόρτωνε ο ίδιος τα εμπορεύματα και έκανε τακτικά το ταξίδι Βιέννη – Τίρανα.

«Πουλούσαμε όλα τα εμπορεύματα από το φορτηγό σε τρεις ώρες. Αλλά στην Αυστρία, είδα ότι πώς να πουλάμε προϊόντα σωστά στα καταστήματα» ανέφερε για το πρώτο κατάστημά του, το Neptun, που πουλούσε τηλεοράσεις και οικιακές συσκευές στα Τίρανα το 1996.

Δύο χρόνια αργότερα επεκτάθηκε στη Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια στο Κόσοβο, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, καθιστώντας τον έναν από τους πρώτους ξένους που εισήλθαν σε αυτές τις αγορές μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1990.

Τα «θεμέλια» της αυτοκρατορίας

Στις αρχές του 2000, είχε χτίσει μια αυτοκρατορία ηλεκτρονικών ειδών στα δυτικά Βαλκάνια, με 19 καταστήματα και έσοδα 50 εκατ. δολαρίων, προμηθεύοντας το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων του από την Ασία.

Το 2005, έφερε την οικογένειά του από τη Βιέννη στα Τίρανα, όπου εγκαινίασε το πρώτο εμπορικό κέντρο της χώρας στα προάστια. Για να το «εδραιώσει», χρειαζόταν ένα παντοπωλείο.

Γύρισε προηγουμένως όλη την Ευρώπη συναντώντας επικεφαλής αλυσίδων σούπερ μάρκετ, για να τους πείσει να ανοίξουν καταστήματα στην Αλβανία, ενώ έπρεπε να πείσει τους συμπατριώτες του να στραφούν στον δυτικό καπιταλισμό των υπερκαταστημάτων και των Mall.

Παράλληλα, έπεισε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να επενδύσει 15 εκατ. δολάρια για χρηματοδότηση στο παντοπωλείο του.

Τον Οκτώβριο του 2005, άνοιξε το Qendra Tregtare Univers στα Τίρανα, με ένα κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών Neptun και το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας παντοπωλείων Euromax.

mall albania.jpg

Εμπορικό κέντρο στην Αλβανία

Μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να εγκαινιάσει το «φαραωνικό» mall Tirana East Gate, είχε πολύ περισσότερα να δείξει για το success story του και κέρδισε περισσότερους επενδυτές από πριν.

Το TEG φιλοξενεί διεθνή brands από Adidas και Swarovski μέχρι Burger King και KFC, ενώ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα «συγκροτήματα» που έχει οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

Χάρη στις επενδύσεις του στο εμπόριο, τα ακίνητα και τις τράπεζες, ο Σαμίρ Μάνε έχει χτίσει μια «αυτοκρατορία» 1,5 δισ. δολαρίων, κερδίζοντας μια θέση στη λίστα των πλουσιότερων του κόσμου για το 2025 του Forbes.

Από «παιδί για όλες τις δουλειές», σήμερα ο Μάνε χρησιμοποιεί ιδιωτικό τζετ για να ταξιδεύει ανά τον κόσμο, κυνηγώντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες, και διαβλέποντας τις περιουσίες του στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστρία, και πολλά άλλα μέρη.

Τα πιο σημαντικά