Από τέλη Μαρτίου οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν ποιο eμβόλιο θέλουν να κάνουν

Μαρ 17, 2021 12:14 ΜΜ
More videos

Διευκρινίσεις για το ζήτημα των εμβολίων έδωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνουν οι ειδικοί σε περίπτωση που οι πολίτες αρνηθούν να πάρουν το εμβόλιο της AstraZeneca, λόγω των περιστατικών θρομβώσεων, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι τέλη του μήνα ο πολίτης θα αποφασίζει τι θέλει να κάνει.

«Κατ’ αρχήν έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δύο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και το εμβόλιο της AstraZeneca. Από την στιγμή που στο τέλος του μήνα που θα ενωθούν τα δύο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει» είπε χαρακτηριστικά.

Για την περίπτωση όπου κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και αρνηθεί την δεύτερη, διευκρίνισε: «Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση για να κάνει την δεύτερη, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει».

Πόσοι δεν πήγαν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι βρίσκεται κάτω από το 4% το ποσοστό των ραντεβού που ακυρώθηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca, ποσοστό ελαφρώς αυξημένο από το καθημερινό ποσοστό ακυρώσεων μετά το θόρυβο που ξέσπασε για το εν λόγω εμβόλιο.

Ανέφερε μάλιστα πως σήμερα είχαν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο αυτό 9.484 άνθρωποι και μέχρι τις 17:30 το απόγευμα ήταν να εμβολιαστούν 7.815 και προσήλθαν 6.684, ποσοστό που φτάνει το 85%.

«Η απόφαση να συνεχιστεί στη χώρα μας ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στηρίχθηκε σε επιστημονικά δεδομένα, όχι μόνο ελληνικά αλλά και διεθνή» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας πως «είμαστε στην ίδια γραμμή με τον ΕΜΑ ο οποίος εγκρίνει την κυκλοφορία των εμβολίων και είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφανθεί για την αναστολή χορήγησης τους».

Ακολουθήστε μας στο facebook: