Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΑπειλή για την υγεία το νέφος τσίκνας που σκέπασε την Αθήνα

Απειλή για την υγεία το νέφος τσίκνας που σκέπασε την Αθήνα

Πήραν φωτιά οι ψησταριές σε μπαλκόνια, κήπους και ταράτσες σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής την ημέρα του Πάσχα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα νέφος τσίκνας από τις υπαίθριες σούβλες και τα μπάρμπεκιου. Το νέφος αυτό σε συνδυασμό με τον ζεστό καιρό, την άπνοια και την αφρικανική σκόνη δημιούργησε ένα τοξικό κοκτέιλ που έπνιξε το λεκανοπέδιο και δεν είναι τόσο αθώο όσο θα θέλαμε να πιστέψουμε.

Οι καπνοί από τις ψησταριές, όπως και από τα τζάκια αποτελούν πηγή αιθάλης, του λεγόμενου μαύρου άνθρακα, που περιέχει τα επιβλαβή μικροσωματίδια. Πιο επικίνδυνα είναι τα μικροσωματίδια PM 2,5 που διεισδύουν βαθιά μέσα στο πνεύμονα στις πνευμονικές κυψελίδες εγκλωβίζονται εκεί και δημιουργούν συσσωρευτικές βλάβες. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα μικροσωματίδια της αιθάλης όταν εισπνέονται αυξάνουν τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου και χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Βαγγέλη Φιλόπουλο να υπενθυμίζει ότι ο καπνός από τα τζάκια και τις ψησταριές σκοτώνει περίπου 13.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στην πατρίδα μας και πως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα λεκανοπέδια. Ο κ. Φιλόπουλος επισημαίνει ότι γινόμαστε παθητικοί «καπνιστές» της αιθάλης, όταν ο γείτονας ανάβει το τζάκι του ή την υπαίθρια ψησταριά του, κατά τον ίδιο τρόπο που ισχύει για την παθητική εισπνοή του καπνού των τσιγάρων των άλλων σε κλειστό ή και ανοιχτό χώρο.

«Είναι μάλιστα τόσο επιβλαβής ο καπνός από τις ψησταριές που στις επαγγελματικές ψησταριές το κράτος θα πρέπει να επιβάλλει την υποχρεωτική χρήση φίλτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας. Και προσθέτει πως δεν πρέπει να το παρακάνουμε με τα τζάκια και τις υπαίθριες ψησταριές και μπάρμπεκιου μέσα στην πόλη, τονίζοντας ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά όταν βρισκόμαστε στο εξοχικό στο βουνό. Εκεί ο καπνός από ένα τζάκι ή μια ψησταριά δεν είναι τόσο βλαβερός για την υγεία καθώς οι εξοχικοί οικισμοί είναι αραιοκατοικημένοι, με τα σπίτια χτισμένα μέσα σε πνεύμονες πρασίνου και συνεπώς ο καπνός δεν συσσωρεύεται σε τοξικά επίπεδα. Όμως το φετινό Πάσχα δεν ήταν στο χωριό, αλλά στο κλεινόν άστυ και το λεκανοπέδιο «κοκκίνισε» από την τσίκνα.

Τα πιο σημαντικά