Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΑπέδειξε σε όλους την βαριά κληρονομιά του: Ο Βασιλιάς Κάρολος «αδειάζει» Σούνακ...

Απέδειξε σε όλους την βαριά κληρονομιά του: Ο Βασιλιάς Κάρολος «αδειάζει» Σούνακ με μια ελληνική γραβάτα

Με μια ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος έδωσε την απάντησή του στον Ρίσι Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Λίγα 24ωρα μετά την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει το ραντεβού με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο βασιλιάς Κάρολος πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο Κάρολος ο οποίος βρίσκεται στο Ντουμπάι για την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα κατά τη διάρκεια της COP28, είχε ένα σύντομο τετ α τετ με τον Ρίσι Σούνακ.

Και μπορεί να μην έκανε κανένας ξεκάθαρη δήλωση αλλά η ενδυματολογική επιλογή του βασιλιά Καρόλου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

385537062 887540255947476 6622325644087345150 n

377260284 1332484790802601 7099776983971264143 n

Πατέρας Μπόρις Τζόνσον: Ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον, Στάνλεϊ, επανέλαβε ότι έχει έρθει η στιγμή να προχωρήσουμε στην επίλυση του θέματος των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώνταςστην ΕΡΤ, ο πρώην ευρωβουλευτής και επίτιμος δημότης του νότιου Πηλίου, ξεκίνησε μιλώντας στα ελληνικά για την επιστροφή Γλυπτών του Παρθενώνα. Μάλιστα «απολογήθηκε» γιατί τα ελληνικά του δεν είναι αρκετά καλά.

Σχολιάζοντας το ραντεβού που ακύρωσε ο Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Στάνλεϊ Τζόνσον είπε: «Ήταν πολύ απασχολημένος αλλά η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ιστορικές σχέσεις και η συνάντηση έπρεπε να πραγματοποιηθεί καθώς πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινούς στόχους».

 

Τόνισε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι σχέσεις των δύο χωρών, προσθέτοντας: «Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα, αντιλαμβάνομαι την ουσία των διμερών σχέσεων. Μπορεί το Ηνωμένο Bασίλειο να αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν αποχώρησε από την Ευρώπη. Έχουμε βαθιά εκτίμηση για τη χώρα σας. Ο κ. Σούνακ στο Κοινοβούλιο είπε ότι ακυρώθηκε η συνάντηση γιατί ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε θέμα από το παρελθόν, ενώ εκείνος στοχεύει στο μέλλον.

Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στο θέμα των Γλυπτών, επέμεινε ο κ. Τζόνσον, εξηγώντας ότι «υπάρχει νομικό ζήτημα αλλά ο Λόρδος Ελγιν πλήρωσε, και φαντάζομαι ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι είχαν αποκτηθεί νόμιμα». Το άλλο θέμα είναι ότι υπάρχει συλλογή Γλυπτών στο Ην. Βασίλειο που είναι σημαντικό να επανενωνθεί, επεσήμανε, πρόσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί ζημιές και καταστροφές.

Στην ερώτηση για το ποια είναι η γνώμη του βρετανικού λαού, ο κ. Τζόνσον επανέλαβε ότι πιστεύει στην επιστροφή των Γλυπτών και επικαλέστηκε δημοσκοπήσεις. Από το 1998 το 39% των πολιτών ήταν υπέρ της επιστροφής και το 2002 διαπιστώθηκαν τα ίδια ποσοστά, ενώ το 2021, το 59% των Βρετανών απάντησε ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα. Μόνο το 18% δήλωσε αντίθετο, τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι το ρεύμα για την επιστροφή των Γλυπτών είναι πολύ ισχυρό.

Τα πιο σημαντικά