Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΑπαιτούνται παραιτήσεις για την τραγωδία του Blue Horizon- Εκτός από το πλήρωμα...

Απαιτούνται παραιτήσεις για την τραγωδία του Blue Horizon- Εκτός από το πλήρωμα δεν φταίει κανείς άλλος;

Μέχρι στιγμής γι΄αυτή την αδιανόητη τραγωδία στο λιμάνι του Πειραιά, δεν είχε κανείς το φιλότιμο να παραιτηθεί.

“Υπάρχει πιο κάτω;” διερωτάται σήμερα η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και το ερώτημα είναι στα χείλη όλων μας. Πόσο πιο κάτω ακόμα; Πώς είναι δυνατόν να ρίχνεις στη θάλασσα έναν αδύναμο άνθρωπο, να τον βλέπεις να πνίγεται και να μην κουνάς το δαχτυλάκι σου; Πώς είναι δυνατόν να είσαι καπετάνιος και να φεύγεις από το λιμάνι αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ένας άνθρωπος βρίσκεται στη θάλασσα;

Για το πώς- υποθέτουμε- κανονικοί άνθρωποι (αυτούς που λέμε της διπλανής πόρτας) φθάνουν στο σημείο να γίνουν εγκληματίες, να δείξουν τέτοια κτηνωδία, θα γραφτούν πολλά και θα γίνουν πολλές αναλύσεις. Θα μείνουμε όμως φοβάμαι για πάντα με το ερώτημα.

Στο μεταξύ όμως, μπορούμε να αναρωτηθούμε αν η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί, αν όλοι είχαν κάνει τη δουλειά τους. Δεν θέλουμε ήρωες αλλά ανθρώπους που απλώς κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Και εφόσον προκύπτει ότι πάρα πολλοί δεν έκαναν τη δουλειά τους, δεν τήρησαν τους κανόνες, θα βρεθεί έστω ένας να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί;

c88ec3e02a11426aabd6de4d7c10ff85

Η περίπτωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Ο πρώτος φυσικά που θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί ή καλύτερα θα έπρεπε να τον είχε παραιτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Οι αδιανόητες δηλώσεις του ότι “υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και αυτοί που θρηνούν γι΄αυτούς πού πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία”, είναι τόσο βλακώδεις που δεν συγχωρούνται.

Και το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν 10 ώρες για να αντιληφθεί το μέγεθος της ανοησίας του και να διορθώσει τις δηλώσεις που έκανε στο Open και τις επανέλαβε στον Alpha, κάνει το ατόπημά του ακόμα χειρότερο.

Εξ ίσου ανόητες ήταν και οι πρώτες δηλώσεις του για τις ευθύνες του Λιμενικού που προσπάθησε να το βγάλει λάδι. Όταν είπε ότι υπήρχε λιμενικός και είχε φύγει για να κανονίσει την κυκλοφορία και δεν είδε το περιστατικό. Μετά από ώρες κατάλαβε ότι έπρεπε να διατάξει ΕΔΕ και τώρα περιμένουμε το πόρισμά της.

ede661f7c15141159e55e1d0c8ddeffb

Οι αμήχανες ανακοινώσεις της εταιρείας Attica Group

Δεν είναι όμως μόνο ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας που βρίσκεται αφόρητα εκτεθειμένος. Είναι και η εταιρεία Attica Group στην οποία ανήκει το πλοίο Blue Horizon. Η εταιρεία καλείται να δώσει εξηγήσεις: Πώς είναι δυνατόν το πλήρωμα του σκάφους να έριξε τον άτυχο 36χρονο στη θάλσσσα και να τον άφησε να πνιγεί; Αυτή την εκπαίδευση έχουν; Εχουν δοθεί τέτοιες εντολές; Πώς είναι δυνατόν αφού συνέβη η τραγωδία, ο καπετάνιος να ξεκίνησε το καράβι και να έφυγε; Αυτή την εκπαίδευση έχει; Τέτοιους καπετάνιους έχει η εταιρεία;

Ολοι γνωρίζουν ότι ο νόμος ορίζει ότι “η ασφάλιση του καταπέλτη και της θύρας ασφαλείας πρέπει να γίνεται πριν από τον απόπλοι του πλοίου με ευθύνη του πλοιάρχου”. Ολοι είδαμε στο βίντεο- στο βίντεο που αν δεν υπήρχε, η υπόθεση θα είχε κουκουλωθεί…- ότι ο καταπέλτης δεν είχε κλείσει εξ ου και συνέβη ό,τι συνέβη. Πώς λοιπόν δεν έχει ευθύνη η εταιρεία αφού δεν τηρήθηκαν από το προσωπικό της οι κανόνες ασφαλείας; Ο υπεύθυνος για το προσωπικό δεν θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί;

Ο αρχικαπετάνιος που ελέγχει τους καπετάνιους της εταιρείας, πού βρίσκεται; Γιατί επέτρεψε όλα αυτά τα χρόνια τη συστηματική παραβίαση των κανόνων ασφαλείας; Ή νομίζει η εταιρεία ότι με βαρύγδουπες ανακοινώσεις για τη “ναυτοσύνη” και άλλες μεγαλοστομίες, θα καλύψει τις ευθύνες της.

Και το Λιμενικό τι έκανε; Απλώς κοιτούσε;

Από την πρώτη διερεύνηση της υπόθεσης και από την απλή παρακολούθηση του βίντεο, προκύπτει σαφώς ότι υπάρχουν μεγάλες ευθύνες και για το Λιμενικό. Από την υπουργική απόφαση για τον απόπλου προκύπτει σαφώς ότι στα καθήκοντα των λιμενικών είναι και η “λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων κατά τους κατάπλους και απόπλους των επιβατηγών πλοίων, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή και ασφαλής διακίνηση των επιβατών και οχημάτων στους χερσαίους χώρους λιμένα και η επιβίβαση και αποβίβαση”.

Με άλλα λόγια να είναι εκεί και να επιβλέπουν ότι όλα γίνονται με ασφάλεια. Λιμενικός δεν φαίνεται πουθενά. Οι αστείες δικαιολογίες του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη δεν στέκουν. Δεν υπάρχει ένας ανώτερος αξιωματικός στο Λιμενικό Σώμα να αναλάβει την ευθύνη; Ετσι κάνουν τη δουλειά τους για την οποία πληρώνονται από τους Ελληνες φορολογούμενους; Ή η παραίτηση δεν είναι στο λεξιλόγιο των δημοσίων λειτουργών;

Υ.Γ. Η πρώτη παραίτηση

Λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση του άρθρου για την ανάγκη να υπάρξουν παραιτήσεις για την τραγωδία του Blue Horizon, έγινε γνωστό ότι υπέβαλε την παραίτησή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο.

Συγκεκριμένα, παραιτήθηκε ο Σπύρος Πασχάλης, διευθύνων σύμβουλος και αναπληρωτής πρόεδρος της Attica Group, εταιρείας στην οποία ανήκει το Blue Horizon το πλήρωμα του οποίου ευθύνεται για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη στον Πειραιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας:

“Αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί εντελώς άδικα και με τρόπο αδιανόητο η ζωή ενός νέου ανθρώπου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Group εκφράζει την οδύνη του και απευθύνει τα ειλικρινή συλλυπητήρια και τη συγγνώμη του στην οικογένεια και τους φίλους του εκλιπόντος. Παράλληλα, και ανεξαρτήτως της δικαστικής διερεύνησης, δεσμευόμαστε ότι θα σταθούμε δίπλα στην οικογένεια του εκλιπόντος με κάθε τρόπο και με όλες μας τις δυνάμεις.

Χάθηκε ένας νέος άνθρωπος και αυτό μας έχει στιγματίσει όλους βαθύτατα. Ξεκινά άμεσα με εγγύηση του Διοικητικού Συμβουλίου και των Μετόχων διευρυμένη και σε βάθος έρευνα και με τη συνδρομή ανεξάρτητων εξωτερικών συμβούλων ώστε να διασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δε θα παραβιαστούν από κανέναν οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα του Ομίλου μας. Δεσμευόμαστε επίσης ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, θα αξιοποιηθούν για τις αναγκαίες τομές και αλλαγές, σε όποιο επίπεδο και με όποιον τρόπο χρειαστεί.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Διοικητικό Συμβούλιο έκανε σήμερα δεκτή την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας”.

Τα πιο σημαντικά