Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΑντίστροφη μέτρηση για το επίδομα θέρμανσης

Αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα θέρμανσης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη νέα πληρωμή στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Πρόκειται για τη τρίτη και τελευταία δόση του επιδόματος, η οποία αφορά το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης θα γίνει μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου.

Ειδικά για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 δικαιολογητικά με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024.

Να σημειωθεί ότι όσοι έλαβαν πέρυσι διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, καθώς γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.

Τονίζεται πως το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης είναι υποχρεωτικό να εκδοθεί στον ΑΦΜ εκείνου που αιτείται το επίδομα θέρμανσης, δηλαδή στον ΑΦΜ που αντιστοιχεί στους κωδικούς του TAXISnet κωδικούς με τους οποίους καταχωρήθηκε η αίτηση.

Τα καύσιμα που καλύπτονται από το επίδομα θέρμανσης είναι:

-το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης

-το φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)

-το φυσικό αέριο

-το υγραέριο

-τα καυσόξυλα

-η βιομάζα (πέλετ) και η θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Οι δικαιούχοι 

Αναφορικά με τα οικονομικά κριτήρια που απαιτούνται, σημειώνεται ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να ανέρχεται έως τα 16.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για το ζευγάρι συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

 

Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το όριο είναι 29.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Για πρώτη φορά φέτος έχει τεθεί ως κριτήριο τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του νοικοκυριού από επιχειρηματική δραστηριότητα να μην υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ , με σκοπό την καλύτερη στόχευση των δικαιούχων.

Η αξία της ακίνητης περιουσίας (όπως υπολογίζεται για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ), δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Τα πιο σημαντικά