Χρειάστηκαν να περάσουν δύο χρόνια ώστε να υπάρξει ρητή αναφορά για την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων του πολυώροφου ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου 5 στην περιοχή του Μακρυγιάννη, κάτω από την Ακρόπολη.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», έδωσε προθεσμία τριών μηνών στο δήμο Αθηναίων για να μειωθεί το ύψος του ξενοδοχείου (της εταιρείας Coco-Mat).
Η υπόθεση με τα ψηλά κτίρια γύρω από την Ακρόπολη δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 ύστερα από καταγγελίες πολιτών για οπτική προσβολή των μνημείων του Ιερού Βράχου από τη συγκεκριμένη δεκαώροφη οικοδομή στην οδό Φαλήρου 5 που τότε ήταν στην τελική φάση της και το ύψος της ξεπερνούσε κατά πολύ το αντίστοιχο των γύρω κτιρίων, ενώ βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου των Αθηνών. Το θέμα απασχόλησε συνεδριάσεις του ΚΑΣ και έφτασε στο Συμβούλιο της Επικράτειας.
Yπενθυμίζεται ότι με βάση τον αρχαιολογικό νόμο 3028/2002 για την ανέγερση κτιρίων κοντά σε μνημεία εγγεγραμμένα στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η Ακρόπολη, απαιτούνται έγκριση του υπουργού Πολιτισμού και γνωμοδότηση του ΚΑΣ.
Σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οικοδομική άδεια του 2017 και η αναθεώρησή της το 2019 κρίθηκαν παράνομες το 2019 (απόφαση 2102 της Ολομέλειας) επειδή δεν είχε προηγουμένως δοθεί άδεια του υπουργείου Πολιτισμού μετά από εισήγηση του ΚΑΣ.
Το ΣτΕ σημειώνει, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», ότι ο δήμος Αθηναίων δεν ανακάλεσε την οικοδομική άδεια του κτιρίου, δεν χαρακτήρισε αυθαίρετους και κατεδαφιστέους τους τελευταίους δύο ορόφους και το δώμα του ξενοδοχείου, ούτε μερίμνησε για την κατεδάφισή τους. Ανταυτού προχώρησε μόνο σε ανάκληση της αναθεώρησης του 2019, η οποία για το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «δεν συνιστά συμμόρφωση».