Ανθρακωρύχοι ανακάλυψαν γιγαντιαίο νεφρίτη 5,5 μέτρων αξίας 171 εκατομμυρίων δολαρίων.

25 Οκτωβρίου, 2016 2:50 ΜΜ
More videos

Φανταστείτε πως είστε ένας ανθρακωρύχος συνηθισμένος να βρίσει λίγα κομμάτια πολύτιμων λίθων. Ξαφνικά βρίσκεστε μπροστά σε ένα τεράστιο Ιαδεΐτη (ορυκτό) που σίγουρα θα ενισχύσει την οικονομία. Πιθανότατα θα είχατε εκπλαγεί ευχάριστα.

«Νομίζαμε ότι είχαμε κερδίσει το λαχείο», λέει ο Sao Min, ένας έμπειρος ανθρακωρύχος 44 ετών ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας ανασκαφής. «Αλλά αυτό ανήκει στη χώρα. Είναι προς τιμήν των ηγετών μας.» προσθέτει.

Ο γιγάντιος βράχος Ιαδεΐτη ζυγίζει σχεδόν 159.000 κιλά. Έχει ύψος περίπου 3 μέτρα, πλάτος και μήκος 5,5 μέτρα.1

Unusual Things

Οι ανθρακωρύχοι από τη Μιανμάρ έμειναν κατάπληκτοι κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής ρουτίνας στην πολιτεία Κατσίν. Έφεραν στο φως ένα τεράστιο βράχο Ιαδεΐτη που ζυγίζει σχεδόν 159.000 κιλά. Έχει ύψος περίπου 3 μέτρα, πλάτος και μήκος 5,5 μέτρα. Είναι το δεύτερο μετά το σκαλιστό άγαλμα στο παλάτι του Βούδα στην Κίνα που ζυγίζει 235.000 κιλά.

Το άγαλμα στο Ναό του Jade Buddha στην Κίνα.2

China Tour Guide

Μόλις γυαλιστεί το τεράστιο ορυκτό, θα πάρει ένα βαθύ πράσινο χρώμα και μπορεί να κοστίσει ως και 20 φορές περισσότερο από την αρχική τιμής εκτίμησης. Στη συνέχεια θα αποσταλεί στην Κίνα για να σκαλιστεί πάνω σε ακριβά κοσμήματα και γλυπτά.

Το μεγάλο ορυκτό πρέπει να γυαλιστεί πριν αποκτήσει το γνώριμο πράσινο γυαλιστερό του χρώμα.3

EGU via Twitter

Δυστυχώς, η βιομηχανία εξόρυξης νεφρίτη της Μιανμάρ είναι επικίνδυνη και χωρίς ρυθμίσεις. Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν από τις κατολισθήσεις όταν βρίσκονται σε σωρούς απορριμμάτων που αφήνουν οι βιομηχανικοί ανθρακωρύχοι. Στην πραγματικότητα, το 2015 σκοτώθηκαν στην Κατσίν περισσότεροι από 100 άνθρωποι λόγω κατολισθήσεων. Σε εκείνο το μέρος βρέθηκε και το συγκεκριμένο ορυκτό.

Σύμφωνα με τον τοπικό πολιτικό U Tint Soe:

«Ο νεφρίτης είναι τόσο μεγάλος όσο δύο μικρά σπίτια 3 μέτρων. Υποθέτω ότι είναι ένα δώρο για την τύχη των πολιτών μας, την κυβέρνηση και το κόμμα μας, αφού ανακαλύφθηκε στην περίοδο της κυβέρνησής μας. Είναι ένα πολύ καλό σημάδι για εμάς.».

Η Μιανμάρ είναι ο μεγαλύτερος τόπος παραγωγής νεφρίτη στον κόσμο.4

Πρόκειται για μια βιομηχανία 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο και αντιπροσωπεύει τη χώρα κατά το ήμισυ.5

Adam Dean/The New York Times
Ακολουθήστε μας στο facebook: