Άνοιγμα σχολείων: Με βεβαίωση αρνητικού τεστ η προσέλευση των μαθητών

Απρίλιος 2, 2021 6:02 ΜΜ
More videos

Όλοι οι μαθητές των Λυκείων θα πρέπει να έχουν κάνει τεστ 24-48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία – Έπειτα θα δίνουν βεβαίωση στο σχολείο ότι πράγματι είναι αρνητικοί για να μπορούν να επιστρέψουν στις τάξεις τους

Την άποψη ότι τα self tests είναι ένα πολύ σημαντικό επικουρικό εργαλείο για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας εξέφρασε μιλώντας στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, υπογράμμισε πως είναι «πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να ανοίξουμε ξανά τα σχολεία μας να έχουμε δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές του Λυκείου, καταρχάς, να έχουν κάνει 24-48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία ένα self test και να μπορούν να δίνουν μία βεβαίωση στο σχολείο ότι πράγματι είναι αρνητικοί για να μπορούν να επιστρέψουν στις τάξεις τους».

Όπως είπε «αυτό είναι καλό, είναι καλό για όλους μας, να το συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα ότι τα self tests είναι σημαντικά» ωστόσο προσέθεσε πως αυτά δεν υποκαθιστούν ούτε τα τεστ PCR, ούτε τα οργανωμένα τεστ αντιγόνου.

«Και φυσικά αν είμαστε θετικοί, έχουμε μία υποχρέωση αυτό να το δηλώνουμε και να κάνουμε τεστ επανεπιβεβαίωσης» τόνισε.

Self tests στα σχολεία: Υποχρεωτικά για όλους τους εκπαιδευτικούς

Την ίδια ώρα, τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο για τον κορωνοϊό προβλέπει η νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, η υποχρέωση αυτή προβλέπεται για εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως σε κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

Οι εργοδότες, οι, κατά περίπτωση, νόμιμοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, τα αρμόδια όργανα των ν.π.δ.δ. και ν.π.ι.δ., τα αρμόδια όργανα των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και οι απασχολούμενοι, ευθύνονται για την τήρηση της υποχρέωσης.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για τα self tests αναφέρθηκε με σημερινές της δηλώσεις και η υφυπουργός Ζέττα Μακρή. Όπως, είπε η διενέργεια των τεστ από τους γονείς θα επιβεβαιώνεται με υπεύθυνη δήλωση, ωστόσο η κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα θα περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η εκπαιδευτική κοινότητα.

Πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων έθεσε την 12η Απριλίου με σύμμαχο -όπως είπε- τα self tests μαζί με τους εμβολιασμούς κι όλα τα μέτρα, θέτοντας ως προϋπόθεση να δοθεί το πράσινο φως από την επιτροπή των ειδικών.

Η υφυπουργός επανέλαβε πως η επιθυμία του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολείων όλων των βαθμίδων, ωστόσο λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, οι ειδικοί προτάσσουν το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων με προτεραιότητα τα Λύκεια και την Γ’ Λυκείου λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.

«Πρώτα θα ανοίξουν τα λύκεια λόγω και της Γ’ Λυκείου και Γυμνάσια, αν είναι εφικτό να ανοίξουν και τα δυο, και μετά η πρωτοβάθμια εκπαίδευση», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι πάρα πολύ καιρό κλειστά.

Εμβόλιο: Από σήμερα οι ειδοποιήσεις σε εκπαιδευτικούς

Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19 για την ηλικιακή ομάδα 65-69. Παράλληλα ενεργοποιούνται και οι ειδοποιήσεις σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εμβολιαστούν με αδιάθετες δόσεις εμβολίων.

Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερώνονται μέσω της ομάδας που έχει συσταθεί για τον συντονισμό των εμβολιασμών, στις περιπτώσεις αδιάθετων εμβολίων ούτως ώστε να προσέρχονται στα αντίστοιχα εμβολιαστικά κέντρα.

Σημειώνεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες της ηλικιακής ομάδας 60- 64 ετών, οι άνω των 70 ετών, πολίτες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Πηγή: alfavita

Ακολουθήστε μας στο facebook: