Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΑνοίγει ξανά η υπόθεση εκτροχιασμού τρένου στο Άδενδρο το ’17 – Τρεις...

Ανοίγει ξανά η υπόθεση εκτροχιασμού τρένου στο Άδενδρο το ’17 – Τρεις εισαγγελείς «ξεσκονίζουν» τις συμβάσεις του ΟΣΕ

Στο «στόχαστρο» της Δικαιοσύνης μπαίνει η υπόθεση του εκτροχιασμού τρένου του ΟΣΕ στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης το 2017 με τέσσερα θύματα.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε με έγγραφο του, προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Θεσσαλονίκης να του σταλεί η δικογραφία που είχε σχηματιστεί για τον συγκεκριμένο εκτροχιασμό.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μελετήσει τη δικογραφία προκειμένου, αν χρειαστεί να ανοίξει νέα έρευνα για τον τραγικό εκτροχιασμό του τρένου του ΟΣΕ, βάσει των νέων δεδομένων μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Κι αυτό καθώς βάση δημοσιευμάτων, τότε και σήμερα, είχαν γίνει παρόμοιες καταγγελίες για ευθύνες σχετικά με την κατάσταση εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ, οι οποίες δεν διερευνήθηκαν.

Ανάμεσα στους νεκρούς τότε ήταν και ο ένας μηχανοδηγός του τρένου, ενώ ο άλλος που επέζησε παραπέμφθηκε σε δίκη ως υπεύθυνος του δυστυχήματος, αλλά αθωώθηκε.

https://www.youtube.com/watch?v=9k65esiPCPk


Έρευνες οικονομικής εισαγγελίας

Τρεις επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς αναλαμβάνουν τη διερεύνηση όλων των συμβάσεων που καθυστέρησαν η δεν υλοποιήθηκαν, όπως έπρεπε για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ.

Ειδικότερα, οικονομικός εισαγγελέας ο Χρήστος Μπαρδάκης χρέωσε την υπόθεση στους εισαγγελείς Μιχάλη Μιχαλόπουλο, Δημήτρη Αποστολά και Αθανασία Βλάχου.

Η τελευταία μάλιστα είχε χειριστεί στο παρελθόν και την έρευνα για τη σύμβαση 717 του 2014, η οποία πλέον ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Από την οικονομική εισαγγελία «τρέχουν» ήδη οι έρευνες (εδώ και ένα τετράμηνο) για τη σύμβαση του 2005 για εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου στο κομμάτι Αθήνα, Αχαρνές, Λιόσια, Κόρινθος, τη σύμβαση του 2013 για το κομμάτι Αχαρνές -Τιθορέα, τη σύμβαση του 2013 επίσης για το κομμάτι Τιθορέα- Δομοκός και τη σύμβαση του 2015 για το κομμάτι Πειραιάς- Αθήνα.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ερευνάται εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας.

Διαρροή δικογραφίας

Στο μεταξύ, ο εισαγγελίας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαρροή της απολογίας του 59χρονου σταθμάρχη.

Τα πιο σημαντικά