Ανοίγει ο δρόμος για τις γερμανικές αποζημιώσεις – Συνολική απαίτηση επιστροφής 270 δισ. ευρώ

9 Οκτωβρίου, 20188:25 ΜΜ
More videos

Φως στο τούνελ που αντανακλά σε συνολική απαίτηση περίπου 270 δισ. ευρώ, τείνει να φανεί με τη δέσμευση του Προέδρου της Βουλής ότι μέσα στους δύο ερχόμενους μήνες θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια το επίσημο πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Έθνος.

Το ποσό αυτό με τους τόκους ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ και μάλιστα χωρίς να περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις για ανθρώπινες απώλειες.

“Θα χαράξουμε και θα υλοποιήσουμε την πολιτική και τη στρατηγική της διεκδίκησης σε διεθνές διακοινοβουλευτικό, διακρατικό και νομικό επίπεδο, έτσι ώστε να υπάρξει η αποκατάσταση, έστω και μετά από τόσα χρόνια”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και σημείωσε ότι η χώρα έχει καθυστερήσει πάρα πολύ “σε διεθνή και ευρωπαϊκή κλίμακα να διεκδικήσει την αλήθεια και τη μνήμη σε σχέση με την αποκατάσταση, τις επανορθώσεις, τις αποζημιώσεις, αλλά ακόμη και τη λεηλασία των αρχαίων θησαυρών της”.

Με τη ψήφιση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής θα γίνει το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η επίσημη διεκδίκηση. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση της επιτροπής που κατατέθηκε στη Βουλή με την ολοκλήρωση των εργασιών της, ο προσδιορισμός των απαιτήσεων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε ζήτημα επισταμένης μελέτης εκ μέρους και των μελών της ειδικής επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Πηγή πληροφοριών: Εφημερίδα Έθνος

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News