Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024
αρχιτεκτονικήΆνοιξε το μεγαλύτερο μουσείο κρασιού στον κόσμο.

Άνοιξε το μεγαλύτερο μουσείο κρασιού στον κόσμο.

Λέγεται La Cité du Vin (Η Πόλη του Κρασιού), βρίσκεται- φυσικά- στο Μπορντό και φιλοδοξεί να γίνει το «Μουσείο Γκούγκενχαϊμ» του κρασιού.

cite-du-vin-940x5311

Το Μπορντό της Γαλλίας είναι ένας από τους top οινικούς προορισμούς, με φήμη του ξεπερνά τα σύνορα της Ευρώπης. Θέμα χρόνου ήταν λοιπόν να δημιουργηθεί ένας τέτοιος πόλος έλξης για τους επισκέπτες.

cite-du-vin-portraits-de-vin

Το La Cité du Vin, που άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό την 1η Ιουνίου, έπειτα από επτά χρόνια εργασιών, είναι ένα θεματικό πολιτιστικό κέντρο για τον οίνο, αφιερωμένο στους λάτρεις του κρασιού και της τέχνης. Θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα και αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα τον τουρισμό.

9560298-15361175

cite-du-vin-belvedere

Οι Anouk Legendre και Nicolas Desmazières, του γαλλικού αρχιτεκτονικού γραφείου XTU, σχεδίασαν το εντυπωσιακό φουτουριστικό κτίριο για να είναι ένας «χώρος που διαμορφώνεται από τα σύμβολα της ταυτότητας: δύσβατο κλήμα και το κρασί που στροβιλίζεται σε ένα ποτήρι…».

cite-du-vin-tour-du-monde-des-vignobles

Εκτείνεται σε 14.000 τ.μ. και το ύψος του φτάνει τα 55 μέτρα. Στους χώρους του στεγάζονται το μουσείο του κρασιού, αμφιθέατρο, αίθουσα προβολών και άλλοι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για να φιλοξενήσουν εκθέσεις, διαλέξεις, προβολές και ποικίλες δράσεις που σχετίζονται με το κρασί και την περιοχή του Μπορντό.

160231895-48f4bd54-91d3-4eb6-9352-f8c944357fc2

cite-du-vin-table-terroirs

Εστιατόρια και wine bars, μπουτίκ, χώροι ανάπαυσης, αναγνωστήριο και κήποι συμπληρώνουν το σκηνικό. Highlight tο 8ο πάτωμα, όπου μπορείς να απολαύσεις την πανοραμική θέα πίνοντας κάποιο από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου.

La-Cite-du-Vin-2

Μία από τις καλύτερες εμπειρίες του θεματικού πάρκου αποτελεί αδιαμφισβήτητα η βαρκάδα, που μιμείται το ταξίδι ενός εμπόρου κρασιού σε όλο τον κόσμο.

cite-du-vin-planete-vins

Στην κάβα του φιλοξενούνται 14.000 φιάλες κρασιού, τις οποίες έχουν επιλέξει μία προς μία διάσημοι σομελιέ και οινολόγοι. Η συλλογή του, βέβαια, δεν περιορίζεται στο γαλλικό κρασί. Στο τελευταίο όροφο εκτίθεται 800 ετικέτες από 80 διαφορετικές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Το εισιτήριο κοστίζει €20 ανά άτομο.

Πληροφορίες: laciteduvin.com

κείμενο: arttable.gr

Τα πιο σημαντικά