Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΑνοίγει μετά από 17 χρόνια το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης με την...

Ανοίγει μετά από 17 χρόνια το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης με την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης»

Ανοίγει σήμερα, ύστερα από 17 χρόνια, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης για την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2015 και την αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

dodoni2

Σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου, τον Προμηθέα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, πλαισιωμένος από τους Γεράσιμο Γεννατά στους ρόλους του Ήφαιστου και Ωκεανού, την Marlene Kaminsky, τον Δημήτρη Κουρούμπαλη, την Κατερίνα Λούρα ,την Ίριδα Μάρα (Κορυφαίες Χορού) και 5 χορεύτριες κλασικού χορου. Την κίνηση έχει αναλάβει η Φρόσω Κορρού και την μουσική οι Lost Bodies, ενώ τα σκηνικά-κοστούμια υπογράφει ο Kenny MacLellan και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος.

ceb4cf89ceb4cf89cebdceb71

Το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης θα λειτουργήσει συμβολικά σήμερα και αύριο για δύο παραστάσεις, μετά τη θετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στην εισήγηση -αίτημα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, καθώς στον χώρο εκτελούνται εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης.Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 7 το απόγευμα με το φως της μέρας, τόσο για λόγους πρακτικούς όσο και προσέγγισης του αυθεντικού τρόπου απόδοσης του αρχαίου δράματος.

arxaio-theatro-dodonis2

Ο αριθμός των θεατών θα είναι περιορισμένος, καθώς προς λειτουργία δόθηκαν 4 κερκίδες στο κάτω διάζωμα του θεάτρου, ενώ η διαδρομή προς τον χώρο θα είναι συγκεκριμένη.

Την Κυριακή, η παράσταση θα δοθεί στο υπαίθριο θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, στις 9 το βράδυ.

Με την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου ανοίγει και πάλι σήμερα και αύριο, Σάββατο 18 Ιουλίου, έπειτα από 17 χρόνια, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.

Η παράσταση ανεβαίνει από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, ενώ στις 21 και 22 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο  Επιδαύρου.

Τον Προμηθέα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, πλαισιωμένος από τους Γεράσιμο Γεννατά στους ρόλους του Ήφαιστου και Ωκεανού, την Μαρλίν Καμίνσκι, τον Δημήτρη Κουρούμπαλη, την Κατερίνα Λούρα, την Ίριδα Μάρα (Κορυφαίες Χορού) και πέντε χορεύτριες κλασικού χορού.
Την κίνηση έχει αναλάβει η Φρόσω Κορρού και την μουσική οι Lost Bodies, ενώ τα σκηνικά-κοστούμια υπογράφει ο Κένι ΜακΛέλαν και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος.

oi suntelestes tis parastasis promitheas desmotis

Οι συντελεστές της παράστασης «Προμηθέας Δεσμώτης», από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.

Το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης θα λειτουργήσει συμβολικά σήμερα και αύριο, Σάββατο, για δύο παραστάσεις, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), στην εισήγηση – αίτημα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, καθώς στον χώρο εκτελούνται εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης. Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 7 το απόγευμα με το φως της ημέρας, τόσο για λόγους πρακτικούς όσο και προσέγγισης του αυθεντικού τρόπου απόδοσης του αρχαίου δράματος.

Ο αριθμός των θεατών θα είναι περιορισμένος, καθώς προς λειτουργία δόθηκαν τέσσερις κερκίδες στο κάτω διάζωμα του θεάτρου, ενώ η διαδρομή προς τον χώρο θα είναι συγκεκριμένη. Την Κυριακή, η παράσταση θα δοθεί στο υπαίθριο θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, στις 9 το βράδυ.

Το μεγαλύτερο θέατρο της εποχής του

Το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. επί βασιλείας Πύρρου και ακολουθεί το σχέδιο που έχουν όλα τα ελληνικά θέατρα. Χωρούσε 18.000 θεατές και ήταν το μεγαλύτερο της εποχής του. Κατά την τέλεση των Ναΐων προς τιμήν του Νάιου Δία, εκτός από τους αγώνες στο στάδιο γίνονταν και θεατρικοί αγώνες.

arxaio theatro dodonis

 Το θέατρο καταστράφηκε και επισκευάστηκε δυο φορές. Την πρώτη φορά το κατέστρεψαν οι Αιτωλοί με τον βασιλιά Δωρίμαχο το 219 π.Χ., αλλά την επόμενη χρονιά ο βασιλιάς Φίλιππος Ε΄ της Μακεδονίας άρχισε τις επισκευές. Το 167 π.Χ., ο Ρωμαίος στρατηγός Αιμίλιος Παύλος το κατέστρεψε ξανά ώσπου το 31 π.Χ. το επισκεύασε πάλι ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος, για να χρησιμοποιηθεί ως αρένα για θηριομαχίες από τους Ρωμαίους. Ο τοίχος που υπάρχει μπροστά από τα πρώτα καθίσματα χτίστηκε εκείνη την εποχή, για την προστασία των θεατών από τα θηρία.

naftemporiki/newsbomb

Τα πιο σημαντικά