Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΑνεμβολίαστοι με πιστοποιητικό σε Επιτάφιο και Ανάσταση

Ανεμβολίαστοι με πιστοποιητικό σε Επιτάφιο και Ανάσταση

Ούτε 10 ημέρες δεν απομένουν για την άρση των περιορισμών που βρίσκονται σε ισχύ για περισσότερους από 9 μήνες για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σε εστίαση, εμπόριο και σχολεία.

Μέχρι να έρθει, όμως, το ορόσημο της 1ης Μαΐου, την περίοδο του Πάσχα παραμένουν τα μέτρα σε εσωτερικούς χώρους, εκκλησίες, εστίαση.

Παράλληλα, οι ειδικοί έχουν τονίσει πολλές φορές ότι μπορεί να κάνουμε «Πάσχα στο χωριό», ωστόσο, θα πρέπει να τηρούμε κάποια μέτρα και να προσέχουμε ενόψει της επιστροφής στην κανονικότητα.

Από τις 2 Μαΐου κι έπειτα θα θυμηθούμε προ-πανδημίας ημέρες, με την επιδημιολογική κατάσταση να εξετάζεται όπως και τα μέτρα που ίσως επιστρέψουν από Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που ισχύουν από τη Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 και ώρα 06:00 έως και την Κυριακή, 1 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου και μετά.

Τα μέτρα στις εκκλησίες για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Οι πιστοί κατά το φετινό Πάσχα θα μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα σε όλους τους χώρους λατρείας και προσευχής τη Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή, Ανάσταση και Κυριακή του Πάσχα, αρκεί να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ ή αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).

Φυσικά στους εξωτερικούς χώρους των εκκλησιών οι πιστοί δεν χρειάζονται κάποιο πιστοποιητικό, απλά συνίσταται η χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως στην περιφορά του Επιταφίου.

Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εκτός από τους ιερωμένους που λειτουργούν.

Τα μέτρα στην εστίαση

Τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργήσουν αποκλειστικά:

  1. για όσους έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό,
  2. για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες
  3. για όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος γίνεται στην είσοδο των κέντρων διασκέδασης και παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει ορχήστρα, οι μουσικοί πρέπει να τηρούν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους.

Στην εστίαση οι κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με τα πιστοποιητικά που ισχύουν και στη διασκέδαση.

Στους ανοιχτούς χώρους εστίασης θα μπορούν να βρίσκονται όλοι όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή τα πιστοποιητικά τους έχουν λήξει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ 48 ωρών. Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test.

Από την πλευρά του εστιατορίου, προβλέπεται απολύμανση των καταλόγων και παραμένει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό.

Τα πιο σημαντικά