Η ανοσία της αγέλης δεν μπορεί να επιτυχθεί, σημειώνει ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι επρόκειτο για μία ελπίδα που είχαν αναπτύξει οι ειδικοί αρχικά.
«Η αποστειρωτική ανοσία στον κορονοϊό δεν είναι κάτι εφικτό, ούτε διαρκείας» σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας στο OPEN, καθώς όπως επεσήμανε, κάποιος που έχει νοσήσει με κορονοϊό, μπορεί να ξανακολλήσει τρεις – τέσσερις μήνες μετά.
«Είχαμε μια ελπίδα αρχικά» ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τα χαρακτηριστικά της νόσου, αλλά και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας, ειδικά με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον.
Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επεσήμανε ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, έχουν μικρότερη πιθανότητα για νοσηλεία.
Επομένως, τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά ως προς τον κίνδυνο για νοσηλεία ή θάνατο, ακόμα και απέναντι στην Όμικρον.
«Μετά από δύο – τρεις μήνες, είτε έχεις εμβολιαστεί, είτε έχεις νοσήσει, η πιθανότητα να κολλήσεις, αλλά ελαφριά, ανεβαίνει πάνω από 50%, αν και εφόσον έλθεις σε επαφή με τον ιό» ανέφερε ακόμα ο κ. Μαγιορκίνης.
Σε ό,τι αφορά το Πάσχα, ο ίδιος εκτίμησε ότι πιθανότατα θα βρισκόμαστε «σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και καλύτερα από τώρα».
Θα είναι ενδεχομένως «σε καλύτερο επίπεδο από το περυσινό Πάσχα», όπως είπε.
Τέλος, για τον αριθμό των θανάτων το επόμενο διάστημα, σημείωσε ότι θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60 ετών.