Απαισιόδοξα είναι τα νέα για το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς νέα επιδημιολογική μελέτη βάσει αιματολογικών εξετάσεων για όσους είχαν νοσήσει, μας δείχνει ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε τον όρο “ανοσία της αγέλης”. Τη μελέτη συνυπογράφει ο καθηγητής Παθολογίας και σύμβουλος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Η μελέτη συνυπογράφεται επίσης από τον καθηγητή Ανοσολογίας της Ιατρικής Θεσσαλίας Ματθαίο Σπελέτα, με πρώτο υπογράφοντα τον μηχανικό περιβάλλοντος, μεταδιδακτορικό ερευνητή της Ιατρικής Θεσσαλίας Μιχάλη Κουρέα, τον καθηγητή της Νοσηλευτικής Πελοποννήσου τ. γ.γ. Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο και αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.
Η «ανοσία της αγέλης», δεν είναι κατί το οποίο μπορούμε να συζητάμε σε ότι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς δεν υπάρχει στην παγκόσμια αγορά εμβόλιο που να αποτρέπει την προσβολή από τον ιό, παρά μόνο τη νοσηλεία, τη βαριά νόσηση και τον θάνατο.
Οι αρχικές εκτιμήσεις ότι ένα ποσοστό 70-80% του πληθυσμού με ανοσία θα αρκούσε για να δημιουργηθεί η «ανοσία της αγέλης» δε φαίνεται ότι αρκούν και οι νέες εκτιμήσεις μιλούν ίσως και για ποσοστά 90%, δείχνοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι μόνο ένα μακρινό σενάριο για να κοπάσουν τα κύματα της πανδημίας με τις νέες μεταλλάξεις που διαρκώς προκύπτουν.
Μοναδικός πλέον σκοπός είναι να καλυφθεί το ποσοστό του ευάλωτου πληθυσμού με εμβολιασμούς ώστε ακόμα και με πολλές χιλιάδες κρούσματα να έχουμε λίγους θανάτους.
Παρόλα αυτά, συγκρίνοντας τους ιούς της γρίπης και του συγκεκριμένου κορωνοϊού, ο καθηγητής Ανοσολογίας Ματθαίος Σπελέτας και επικεφαλής του εργαστηρίου Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρατήρησε, μιλώντας στο in.gr, πως ήδη τα υπάρχοντα εμβόλια του κορωναϊού είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από αυτά της γρίπης, έστω και με τις μεταλλάξεις που έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής. Ο κ. Σπελέτας, επεσήμανε επίσης ότι και από την πλευρά των εμβολιαζομένων παρατηρείται διαφορετική απάντηση του οργανισμού τους.
Για το λόγο αυτό, το προβλεπτικό μοντέλο θα πρέπει να εφαρμοστεί ήδη για την επόμενη – τέταρτη- δόση του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, και επίσης να γίνει ήδη και η προσαρμογή στις νέες παραλλαγές, αφού τα εμβόλια που διαθέτουμε σήμερα αφορούν το πρώτο στέλεχος που πρωτοεμφανίστηκε στη Γουχάν της Κίνας.
Πάντως καθώς το θέμα είναι και ποσοτικό, όσο και ποιοτικό, ο κ. Σπελέτας σημείωσε πως γι΄ αυτό το λόγο γίνεται τώρα η τρίτη δόση, για ενίσχυση των παραγόμενων αντισωμάτων, έστω κι αν η προστασία που παρέχουν είναι μερική.
Διευκρίνισε όμως ότι σύμφωνα με μελέτες του εργαστηρίου Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας έχει διαπιστωθεί πως όταν υπάρχει υψηλός αριθμός αντισωμάτων τότε και τα επίπεδα της κυτταρικής ανοσίας είναι ικανοποιητικά και προστατεύουν τα άτομα μέσω των Β κυττάρων μνήμης, γι΄ αυτό και δεν συστήνεται ο έλεγχος των επιπέδων της κυτταρικής ανοσίας μετά τον εμβολιασμό.
ο καθηγητής υποστηρίζει το θετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο σύντομα αναμένεται να γίνει ενδημικός και ο κορωναϊός, όπου με το αντίστοιχο προβλεπτικό μοντέλο θα εφαρμόζουμε εμβολιασμό μια φορά το χρόνο, και θα προφυλασσόμαστε από την σοβαρή νόσηση, παρότι ο ιός θα μπορεί να μας προσβάλλει.
Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ