Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΑνακοίνωση ΕΟΔΥ για τον 7χρονο που «έφυγε» από στρεπτόκοκκο: Ποια συμπτώματα να...

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ για τον 7χρονο που «έφυγε» από στρεπτόκοκκο: Ποια συμπτώματα να προσέξετε οι γονείς

Επιβεβαιώνει ο ΕΟΔΥ, ότι το 7χρονο αγοράκι που έχασε τη ζωή του στην Ημαθία, είχε στρεπτόκοκκο και δίνει περισσότερα στοιχεία για το θέμα, που απασχολεί χιλιάδες γονείς.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Οργανισμό, αύξηση καταγράφεται στις περιπτώσεις στρεπτόκοκκου σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, παρουσιάζεται σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως και σήμερα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ

“Σύμφωνα με αναφορές Διεθνών και Ευρωπαϊκών φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC) καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, από το Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτοκόκκου.Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά.

Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ υπενθυμίζεται, ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.

Τη Δευτέρα 12/6/2023, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με περιστατικό διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (iGAS) από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Streptococcuspyogenes) σε άρρενα ηλικίας επτά ετών, που κατέληξε στη ΜΕΘ με κλινική εικόνα σηπτικής καταπληξίας.

6ο ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΡΕΠΤΟΚΚΟΚΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ 2023

Πρόκειται για το έκτο μεμονωμένο περιστατικό θανάτου από iGAS σε παιδί στην Ελλάδα, κατά το έτος 2023.

Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον ΕΟΔΥ όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Εστάλησαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον και ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα.

Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC και συμμετέχει ενεργά στο Κοινό Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του νοσήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και σε περίπτωση επικαιροποίησης των οδηγιών προς τις Αρχές Δημόσιας Υγείας θα ενημερώσει άμεσα το κοινό και την ιατρική κοινότητα.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/disease/streptokokkos-omadas-a/“.

TΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ Α

streptokokos2

Ο στρεπτόκοκκος Α’ είναι μια λοίμωξη που συνήθως έχει ήπιες επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά τα οποία χορηγούνται για 24 ώρες. Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, η έγκυρη διάγνωσή του είναι πολύ σημαντική για την υγεία του ασθενούς.

ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΑ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΣΤΕΝΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΣΟΥΝΤΑ, ΜΕ ΤΑ ΣΤΑΓΟΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΒΗΧΑ ΤΟΥ Ή ΤΟΥ ΦΤΕΡΝΙΣΜΑΤΟΣ

Σε κάποιες περιπτώσεις, συνήθως λιγοστές, ο στρεπτόκοκκος Α’ προκαλεί σοβαρή ασθένεια καθώς το βακτήριο εισέρχεται στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Η πιο συνηθισμένη ασθένεια που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Α’ είναι η οστρακιά, η οποία έχει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Μεταξύ αυτών, μέσα σε 12 με 48 ώρες εμφανίζεται ένα εξάνθημα που ξεκινά από το στήθος και το στομάχι και στη συνέχεια εξαπλώνεται. Επίσης εμφανίζονται μικρά εξογκώματα στη γλώσσα, η οποία κοκκινίζει περισσότερο από το συνηθισμένο και γι’ αυτό αποκαλείται «γλώσσα φράουλα».

vitolda klein ebidpt4pydw unsplash 1 1200x800 1

Αυτές είναι οι 5 λοιμώξεις που σχετίζονται με τον στρεπτόκοκκο Α

318953262 541929954616845 5145227872902856038 n 1200x675 1

Με ανάρτησή του ο παιδίατρος Γρηγόρης Γρίβας ενημερώνει τους γονείς για όλα όσα πρέπει να ξέρουν για τον στρεπτόκοκκο και τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να τους κινητοποιήσουν ώστε να απευθυνθούν γρήγορα στον γιατρό.

318853540 541929961283511 3064814692118696006 n 1200x675 1

Τα πιο σημαντικά