Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
διεθνήΑνακοινώθηκε επίσημα από ΗΠΑ: Θα πληρώσουμε 2,4 δισ. δολ. για «αναπαλαίωση» 123...

Ανακοινώθηκε επίσημα από ΗΠΑ: Θα πληρώσουμε 2,4 δισ. δολ. για «αναπαλαίωση» 123 F-16

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η DSCA (υπηρεσία στρατιωτικής συνεργασίας) των ΗΠΑ επιβεβαιώνει το ποσό των 2,4 δισ. δολ. ή 2,15 δισ. ευρώ που ανέφερε ο πρόεδρος Ν.Τραμπ για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 (ο υπουργός Π.Καμμένος περιέργως μίλησε για 1,1 δισ. δολ.) και αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλακτικά για να αναπαλαιώσει παλιά και νέα F-16 αντί του ποσού των 2,404 εκατ. δολ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το θέμα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, έπειτα από τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο. Ηδη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πιθανή πώληση για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε F-16 Block V και ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια, του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, ενημέρωσε εγγράφως για το θέμα το Κογκρέσο. Το εκτιμώμενο κόστος της αναβάθμισης είναι 2,404 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού.

«Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε πιθανή αγορά για την αναβάθμιση του στόλου της των F-16 σε F-16 Block V», αναφέρει η ανακοίνωση του Οργανισμού, που παραθέτει αναλυτικά τα συστήματα που θα αγοράσει η χώρα μας. Το «πακέτο» περιλαμβάνει και προσομοιωτές, υποστηρικτικά συστήματα εδάφους, εκπαίδευση προσωπικού, τεχνική υποστήριξη κ.α.

Ο στόχος της αναβάθμισης

«Η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και τους στόχους εθνικής ασφάλειας, βοηθώντας στην ενίσχυση της ασφάλειας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, που είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Η αναβάθμιση να ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ και να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στο μέλλον, μειώνοντας την απειλή για τις ΗΠΑ και τη συμμαχία», επισημαίνει ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια.

«Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τωρινές και μελλοντικές απειλές. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει την ικανότητά της για να αποτρέψει απειλές στην περιοχή, να ενισχύσει την άμυνά της και να εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», συνεχίζει και υπογραμμίζει ότι η πώληση του εξοπλισμού δεν θα μεταβάλει τις αμυντικές ισορροπίες στην περιοχή.

Τα αντισταθμιστικά

Ο κύριος ανάδοχος θα είναι η Lockheed Martin. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν γνωστά αντισταθμιστικά. Ομως, τυπικά η Ελλάδα ζητά αντισταθμιστικά. Οποια τέτοια συμφωνία θα καθοριστεί από διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του ανάδοχου», συνεχίζει η ανακοίνωση, ενώ σημειώνει ότι για την προτεινόμενη πώληση θα απαιτηθεί η τοποθέτηση 3-5 επιπλέον Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων ή εκπροσώπων του ανάδοχου στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάνος Καμμένος, με ανάρτησή του στο Twitter, υποστήριξε ότι από τον προϋπολογισμό θα δαπανηθούν 1,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των F-16 και πως τα υπόλοιπα αφορούν αντισταθμιστικά.

«Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1δισ. € τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά», ανέφερε συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο κ. Καμμένος.

Tι ζήτησε η κυβέρνηση Τσίπρα από τις ΗΠΑ αντί 2,4 δισ. δολ.:

125 APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) Radars (περιλαμβάνει και δύο (2) επιπλέον)

123 Modular Mission Computers (MMCs)

123 LINK-16 Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio Systems (MIDS-JTRS) με TACAN και EHSI

123 LN260 Embedded Global Navigation Systems (EGI)/Inertial Navigation Systems (INS)

123 Improved Programmable Display Generators (iPDGs)

123)APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (AIFF) Combined Interrogator Transponders (CIT)

1 Joint Mission Planning System (JMPS)

1 Εξομοιωτή πτήσης F-16V

Αναβάθμιση δυο υπάρχοντων εξομοιωτών σε F-16V

1 Avionics Level Test Station

Εξοπλισμό Ασφαλών Επικοινωνιών, εξοπλισμό κρυπτογράφησης, εξοπλισμο ναυτιλίας.

Στην αίτηση περιλαμβάνεται η αναβάθμιση 26 συστημάτων Advanced Self-Protection Integrated Suite (ASPIS) I σε ASPIS II

Ζητείται επίσης εξοπλισμός υποστήριξης εδάφους, συστήματα ολοκλήρωσης των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά, εξοπλισμός υποστήριξης. Το συνολικό κόστος του προγράμματος φτάνει τα 2,404 δις δολάρια.

Η ανακοίνωση για πιθανή πώληση εξοπλιστικών επιβάλλεται από τον νόμο και η συμφωνία δεν έχει «κλείσει» επίσημα ακόμη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:



Τα πιο σημαντικά