Ανάγλυφα καμηλών 2.000 ετών βρέθηκαν σε βράχους της Σαουδικής Αραβίας

14 Φεβρουαρίου, 20185:57 ΜΜ
More videos

Κάποια ανάγλυφα καμηλών κανονικού μεγέθους και ηλικίας 2.000 ετών βρέθηκα σε μια αφιλόξενη τοποθεσία στην Σαουδική Αραβία.

Παρόλο που στην περιοχή υπάρχουν πολλά αρχαία ανάγλυφα καμηλών, αυτά χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα “πρωτοφανή” λόγω του μεγάλου μεγέθους τους.

Τα ανάγλυφα κάποια από τα οποία ήταν ανολοκλήρωτα ήταν σκαλισμένα σε 3 βράχους και οι ερευνητές μπόρεσαν να βρουν 12 ανάγλυφα καμηλών.

Βέβαια, παραμένει μυστήριο το γιατί οι καλλιτέχνες αποφάσισαν να σκαλίσουν καμήλες σε αυτούς τους απομακρυσμένους βράχους.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως κάποτε αυτοί οι βράχοι να ήταν τόποι λατρείας ή ότι οι καμήλες χρησιμοποιούνταν για να οριοθετήσουν τα σύνορα.

Εδώ φαίνεται ένα ανάγλυφο καμήλας σκαλισμένο στον βράχο.

Η μελέτη έγινε από μια ομάδα του Κέντρου Εθνικής Αναπτυξιακής Επιστήμης της Γαλλίας και συναδέλφους τους από την Επιτροπή Τουρισμού και Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας.

“Αν και η φυσική διάβρωση έχει καταστρέψει εν μέρει μερικά από τα έργα και τα ίχνη των εργαλείων, μπορέσαμε να εντοπίσουμε περίπου 12 αναπαραστάσεις καμηλών διαφορετικού βάθους”, ανέφερε ένας από τους αρχαιολόγους της Γαλλικής ομάδας.

Σε αυτό τον βράχο φαίνεται το σκαλισμένο κεφάλι μιας καμήλας. Αυτό το εύρημα είναι σπάνιο, καθώς η Αραβική τέχνη των βράχων από την Νεολιθική εποχή  (10.000 π.Χ.) μέχρι σήμερα είναι γραμμική και δισδιάστατη. Στην δεξιά φωτογραφία φαίνεται το περίγραμμα του κεφαλιού της καμήλας που υπάρχει στην αριστερή φωτογραφία.

“Τα ανάγλυφα των καμηλών απεικονίζονται χωρίς να εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον. Μια σκηνή είναι ιδιαίτερα πρωτόγνωρη, αφού αναπαριστά την συνάντηση μιας καμήλας με ένα γαϊδούρι. Τα γαϊδούρια είναι από τα ζώα που σπάνια αναπαριστώνται σε βράχους. Κάποια από τα θέματα των έργων είναι πολύ διαφορετικά από τις αναπαραστάσεις που υπάρχουν γενικά στην περιοχή”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έρευνα, το σκάλισμα και λιγότερα συχνά η ζωγραφική ήταν οι κυριότερες τεχνικές που χρησιμοποιούνταν για την επεξεργασία των βράχων στην Σαουδική Αραβία.

Τα πιο συνηθισμένα θέματα που σκαλίζονταν πάνω σε βράχους στην Σαουδική Αραβία ήταν σκηνές πολέμου, κυνήγι, γεωμετρικά σχέδια και ζωόμορφες και ανθρωπόμορφες μορφές.

[dailymail]

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News