Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
υγείαΑν τελευταία έχετε πόνους σε αρθρώσεις, σταματήστε να τρώτε τα 4 πράγματα

Αν τελευταία έχετε πόνους σε αρθρώσεις, σταματήστε να τρώτε τα 4 πράγματα

Μπορεί να σκέφτεστε την αρθρίτιδα ως μια μεμονωμένη ασθένεια, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πάνω από 100 τύποι αρθρίτιδας που μπορεί να έχει κάποιος.

Εντούτοις, υπάρχουν τρόποι για να απαλύνετε τον πόνο και να διαχειριστείτε τις εξάρσεις του πρηξίματος στις αρθρώσεις και ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το κάνετε αυτό είναι μέσω της διατροφής σας.

Σχετικά με την επίδραση που έχει η διατροφή στα συμπτώματα της αρθρίτιδας, η διαιτολόγος Trista Best, από το Balance One Supplements, επισημαίνει τα ακόλουθα σχετικά με τις χειρότερες τροφές που μπορεί να καταναλώνετε και οι οποίες επιδεινώνουν τον πόνο στις αρθρώσεις σας.

Πρόσθετα σάκχαρα

“Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα πρόσθετα σάκχαρα θα πρέπει να αποφεύγονται ή να μειώνονται στη διατροφή ενός ασθενούς με αρθρίτιδα, επειδή είναι εξαιρετικά φλεγμονώδεις και μπορούν να προκαλέσουν έξαρση αρθρίτιδας, ή να επιδεινώσουν τον πόνο μιας τρέχουσας έξαρσης”.

Σε μια έρευνα επί ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα επιδόρπια και τα ζαχαρούχα ποτά ήταν μεταξύ των κορυφαίων τροφών, που διαπιστώθηκε ότι επιδείνωναν τα συμπτώματα στις αρθρώσεις των συμμετεχόντων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε το επιδόρπιο για πάντα, αλλά είναι καλή ιδέα να παρακολουθείτε πόση πρόσθετη ζάχαρη καταναλώνετε και ίσως να επιλέξετε φυσικά σάκχαρα, όπως φρούτα, όταν μπορείτε.

Γλουτένη

Για τον μέσο άνθρωπο που δεν πάσχει από αρθρίτιδα, τα τρόφιμα καλής ποιότητας που περιέχουν γλουτένη μπορεί να είναι απολύτως καλά και ασφαλή για κατανάλωση. Δυστυχώς, για όσους υποφέρουν από συνεχή πόνο στις αρθρώσεις, η γλουτένη μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στις εξάρσεις τους.

Έχει βρεθεί ότι τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη και σιτάρι οδηγούν σε πιθανή φλεγμονή με την πάροδο του χρόνου και η φλεγμονή σχετίζεται άμεσα με τον πόνο και το πρήξιμο στις αρθρώσεις. Σε μια σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Open Rheumatology Journal, συμπεραίνεται ότι μια φυτική διατροφή, χωρίς γλουτένη είχε θετικό αντίκτυπο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και του πόνου των αρθρώσεων.

Ωστόσο, σίγουρα δεν χρειάζεται να κόψετε εντελώς τη γλουτένη. Τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη μπορεί να έχουν επίπεδα φυτικών ινών που είναι χρήσιμα σε άτομα που δεν ζουν με αρθρίτιδα, ή άλλη αυτοάνοση νόσο.

Επεξεργασμένες τροφές

Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι νόστιμα και οικονομικά, αλλά αυτό το είδος φαγητού συνδέεται με διάφορες αρνητικές παρενέργειες, όπως το ότι επιδεινώνει τον πόνο στις αρθρώσεις και τη φλεγμονή.

Σύμφωνα με έρευνα στο Autoimmunity Reviews, τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας συμβάλλοντας σε παράγοντες, όπως η μεγάλη αύξηση βάρους και η αυξημένη φλεγμονή. Όπως και με όλα τα προηγούμενα σε αυτήν τη λίστα, δεν προτείνουμε να μην καταναλώνετε ποτέ ξανά επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά αντίθετα προτείνουμε να περιορίσετε την κατανάλωσή τους, για να ανακουφίσετε το πρήξιμο των αρθρώσεων σας.

Κόκκινο κρέας

Η συστηματική αλλαγή του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του οιδήματος και των επώδυνων συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Σύμφωνα με έρευνα στο American Journal of Clinical Nutrition, η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέθηκε με περισσότερη φλεγμονή. Άλλη έρευνα στο Frontiers in Nutrition κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα, ότι η μείωση του κόκκινου κρέατος και η αύξηση τροφών φυτικής προέλευσης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Δεν χρειάζεται να πείτε… μόνιμο αντίο σε καμία από αυτές τις τροφές, αλλά η σημαντική μείωση της ποσότητας που καταναλώνετε θα σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τον πόνο στις αρθρώσεις και πιθανώς θα σας φέρει κάποια ανακούφιση.

Πηγή: iatropedia.gr

Τα πιο σημαντικά