Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024
υγείαΑν τα δάχτυλα χεριών ή ποδιών γίνουν έτσı, πρέπεı να κάνετε εξετάσεις...

Αν τα δάχτυλα χεριών ή ποδιών γίνουν έτσı, πρέπεı να κάνετε εξετάσεις στους πνεύμονες

Οι ειδικοί λένε ότι μερικές από τις χειρότερες παθήσεις των πνευμόνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαγνωστούν κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων, οπότε και είναι πιο εύκολα θεραπεύσιμες.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Primary Health Care Research and Development έδειξε, ότι λόγω πολύπλοκων συμπτωμάτων, έως και το 20% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα αρχικά παραβλέπονται, ακόμη και μετά από ακτινογραφίες. Τούτου λεχθέντος, οι ίδιοι ερευνητές πρότειναν ότι «μεγαλύτερη επαγρύπνηση για ασθενείς που παρουσιάζουν άτυπα συμπτώματα» θα βοηθούσε στην έγκαιρη διάγνωση.

392

Ένα σύμπτωμα ειδικότερα, που εμφανίζεται στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών, μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα σοβαρής πνευμονικής νόσου.

Το πρήξιμο στις άκρες των δαχτύλων μπορεί να υποδηλώνει σοβαρή πνευμονική πάθηση

Αν και πολλές παθήσεις των πνευμόνων είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστούν και μπορεί να παραμείνουν χωρίς θεραπεία για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, υπάρχει ένα σημάδι που απαγορεύεται να αμελήσετε: το πρήξιμο στα άκρα δακτύλων χεριών ή ποδιών.

Αυτό είναι γνωστό και ως digital clubbing και είναι συχνό στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και πνευμονική ίνωση, μια χρόνια πνευμονική πάθηση στην οποία δημιουργούνται ουλές στον ιστό που περιβάλλει τους πνεύμονες. Μπορεί επίσης να υποδεικνύει:

  • πνευμονικά αποστήματα
  • κυστική ίνωση
  • χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και
  • χρόνια πνευμονική λοίμωξη

Αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν τις υποκείμενες αιτίες του πρηξίματος στα άκρα των δαχτύλων, γνωρίζουν ότι συμβαίνει όταν το σώμα πασχίζει να περάσει αρκετό οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος. Ως αποτέλεσμα, συγκεντρώνεται υγρό στα άκρα των δαχτύλων, κάτι που τους προκαλεί διόγκωση και τα κάνει πιο “στρογγυλά”.

Να τι πρέπει να προσέξετε

Σύμφωνα με το Pulmonary Fibrosis News, το digital clubbing τυπικά συμβαίνει σταδιακά, με τα νύχια να ανασηκώνονται πρώτα από το υπόστρωμα των νυχιών. Από εκεί, οι άκρες των δακτύλων γίνονται βολβώδεις και αρχίζουν να διογκώνονται. Το υπόστρωμα των νυχιών μπορεί επίσης να γίνει πιο μαλακό και τα νύχια μπορεί να φαίνονται σαν να “επιπλέουν αντί να είναι στερεωμένα». Συχνά «σχηματίζουν πιο έντονη γωνία με την επιδερμίδα» και μπορούν επίσης να καμπυλώσουν απότομα προς τα κάτω με κυρτό τρόπο.

20210813 611615ecd9d96

Άλλα συμπτώματα πνευμονικών παθήσεων μπορεί να αναπτύσσονται αργά με την πάροδο του χρόνου. Αλλά το εν λόγω πρήξιμο στις άκρες των δαχτύλων τείνει να αναπτύσσεται μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

20210813 611615ed1006b

Το πρήξιμο στις άκρες των δαχτύλων μπορεί επίσης να υποδηλώνει διάφορες άλλες παθήσεις

Αν και ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο κοινή αιτία του digital clubbing και το 65% των ατόμων με πνευμονική ίνωση εμφανίζουν επίσης αυτό το σύμπτωμα, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες είναι αποτέλεσμα άλλης υποκείμενης κατάστασης. Τις περισσότερες φορές, πρόκειται για καταστάσεις που σχετίζονται με την καρδιά, συμπεριλαμβανομένων των συγγενών καρδιακών ελαττωμάτων και των λοιμώξεων στην επένδυση των θαλάμων ή των βαλβίδων της καρδιάς.

Σε άλλες, σπανιότερες περιπτώσεις, το πρήξιμο στα άκρα των δαχτύλων μπορεί να σημαίνει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις:

  • κοιλιοκάκη
  • ηπατική νόσο
  • δυσεντερία
  • νόσος του Graves
  • διαταραχή του θυρεοειδούς
  • κάποιος τύπος καρκίνου

Πηγή: iatropedia.gr

Τα πιο σημαντικά