Αν δεν έχετε βρεθεί στην θέση να πεινάσετε ούτε μια φορά στην ζωή σας, τότε πρέπει να θεωρείται τον εαυτό σας τυχερό.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, περίπου 795 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν καταναλώνουν αρκετό ποσότητα φαγητού, για να διατηρήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής. Από τους ανθρώπους αυτούς που ζουν σε ένα διαρκές καθεστώς πείνας, οι περισσότεροι ζουν σε αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου, όπως η Αφρική και σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες.
Στις Φιλιππίνες εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης τιμών στα τρόφιμα και των κλιμακούμενων προβλημάτων στον τομέα των τροφίμων, κάποιοι άνθρωποι αναγκάζονται να αναζητήσουν το καθημερινό τους φαγητό στα σκουπίδια ή στα απορρίμματα που πετάνε οι αλυσίδες fast food. Οι οικογένειες ψάχνουν στα σκουπίδια για τρόφιμα που είναι ακόμη φαγώσιμα. Ό,τι φαγητό διασωθεί, κυρίως κοτόπουλο, πλένεται, βράζεται και στην συνέχεια τηγανίζεται με λάδι, σκόρδο και σάλτσα σόγιας.
Όπως είναι φυσικό αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία, αφού το φαγητό αυτό μπορεί να είναι ήδη μολυσμένο και να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς, που μπορεί να οδηγήσουν σε εντερικές διαταραχές. Ωστόσο, οι οικογένειες αυτές δεν έχουν άλλη επιλογή. Ή θα φάνε αυτό το φαγητό ή θα πεθάνουν της πείνας.
Αναγνωρίζοντας στην σημαντικότητα του θέματος, η σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ από τις Φιλιππίνες, Giselle Santos, αποφάσισε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ με αυτό το θέμα και του έδωσε τον τίτλο “Το γεύμα της ημέρας”. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην σκληρή πραγματικότητα της ανεύρεσης φαγητού στις Φιλιππίνες, όπως την ζουν, την βλέπουν και την αφηγούνται οι ίδιοι οι άνθρωποι που την ζουν.
Δείτε το ντοκιμαντέρ παρακάτω
Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να πετάξετε φαγητό, σκεφτείτε το διπλά.