Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024
PlusΑν πоνάτε σε αuτά τα δύο σnμεία μπορεί να έχετε έλλεıψn βιταμiνnς...

Αν πоνάτε σε αuτά τα δύο σnμεία μπορεί να έχετε έλλεıψn βιταμiνnς D 

Η βιταμίνη D είναι ταυτόχρονα ένα θρεπτικό συστατικό που μπορούμε να λάβουμε μέσω των τροφών και μια ορμόνη που παράγει το σώμα μας.

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία είναι γνωστό ότι βοηθά το σώμα να απορροφήσει και να συγκρατήσει το ασβέστιο και τον φώσφορο. Και τα δύο είναι κρίσιμα για την οικοδόμηση των οστών. Επίσης, εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, να βοηθήσει στον έλεγχο των λοιμώξεων και στη μείωση της φλεγμονής.

blog vitamin d b

Πολλά από τα όργανα και τους ιστούς του σώματος έχουν υποδοχείς για τη βιταμίνη D, που υποδηλώνουν σημαντικούς ρόλους πέρα από την υγεία των οστών, και οι επιστήμονες ερευνούν ενεργά και άλλες πιθανές λειτουργίες.

Η κατανόηση των πρώιμων ενδείξεων της έλλειψης θρεπτικών συστατικών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού. Οι γιατροί επικεντρώνονται σε δύο βασικές ενδείξεις που συχνά σχετίζονται με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Αυτές είναι ο πόνος στα οστά και ο πόνος στη μέση.

Οι ιδιότητες της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D, που δρα ως στεροειδής ορμόνη, εμφανίζει αντιφλεγμονώδεις και κατά του πόνου ιδιότητες με υποδοχείς σε κρίσιμες περιοχές όπως ο νωτιαίος μυελός.

Λίγα τρόφιμα περιέχουν φυσικά βιταμίνη D, αν και ορισμένα είναι εμπλουτισμένα με τη συγκεκριμένη βιταμίνη. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο καλύτερος τρόπος για να λάβουν αρκετή βιταμίνη D είναι να παίρνουν ένα συμπλήρωμα, επειδή είναι δύσκολο μέσω της τροφής.

Οι δύο μορφές των συμπληρωμάτων βιταμίνης D

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι διαθέσιμα σε δύο μορφές: βιταμίνη D2 («εργοκαλσιφερόλη» ή προβιταμίνη D) και βιταμίνη D3 («χοληκαλσιφερόλη»). Και οι δύο είναι επίσης φυσικές μορφές που παράγονται παρουσία των υπεριωδών ακτίνων Β (UVB) του ήλιου. Γι’ αυτό άλλωστε η βιταμίνη D είναι γνωστή ως «η βιταμίνη του ήλιου». Ωστόσο, η D2 παράγεται σε φυτά και μύκητες και η D3 στα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Η παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα είναι η κύρια φυσική πηγή βιταμίνης D, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπαρκή επίπεδα επειδή ζουν σε μέρη όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι περιορισμένη το χειμώνα ή επειδή έχουν περιορισμένη έκθεση στον ήλιο. Επίσης, τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα επειδή η χρωστική ουσία (μελανίνη) λειτουργεί σαν σκιά, μειώνοντας την παραγωγή βιταμίνης D και επίσης μειώνοντας τις βλαβερές επιπτώσεις του ηλιακού φωτός στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος.

Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D μέσω πηγών όπως τα λιπαρά ψάρια, το μουρουνέλαιο, το συκώτι αλλά και της έκθεσης στο ηλιακό φως.

Πηγή: healthstat.gr

Τα πιο σημαντικά