Οι «χημικές ουσίες για πάντα» PFAS που υπάρχουν παντού ακόμα και σε οικιακά σκεύη, συνδέονται τώρα και με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με νέα μελέτη
Η έκθεση σε μια κατηγορία συνθετικών χημικών ουσιών γνωστών ως υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) — που συχνά ονομάζονται «χημικές ουσίες για πάντα» — μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Mount Sinai που δημοσιεύτηκε στο eBioMedicine. Τα PFAS είναι μία ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε όλα, από αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη μέχρι έπιπλα ανθεκτικά στους λεκέδες και αδιάβροχα ρούχα, και δεν υπάρχουν μόνο σε προϊόντα που αναγράφουν “χωρίς PFAS” ή “PFAS-free” στην ετικέτα ή στη συσκευασία τους.
Η ομάδα διεξήγαγε μια ένθετη μελέτη περίπτωσης-ελέγχου (παρατηρητική μελέτη που διεξάγεται στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης μελέτης κοόρτης) στο Bio Me, μια μεγάλη, ηλεκτρονική βάση δεδομένων έρευνας συνδεδεμένη με αρχεία υγείας που περιλαμβάνει αρχεία περισσότερων από 70.000 συμμετεχόντων που έχουν αναζητήσει φροντίδα στο Νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη από το 2007.
Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, η μελέτη ανέλυσε 180 άτομα που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 (ΣΔΤ2) και τα συνέκρινε με 180 παρόμοια άτομα χωρίς διαβήτη. Όλοι οι συμμετέχοντες αντιστοιχίστηκαν με βάση την ηλικία, το φύλο και την καταγωγή.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος για να αναλύσουν τα επίπεδα PFAS, και διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα PFAS συσχετίστηκαν με σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον. Συγκεκριμένα, κάθε αύξηση στο εύρος έκθεσης σε PFAS συνδέθηκε με αύξηση του κινδύνου κατά 31%. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι αυτές οι συσχετίσεις θα μπορούσαν να οφείλονται σε μεταβολικές ανωμαλίες στη βιοσύνθεση αμινοξέων και στον μεταβολισμό των φαρμάκων, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση του τρόπου με τον οποίο τα PFAS επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.
«Τα PFAS είναι συνθετικές χημικές ουσίες που αντιστέκονται στη θερμότητα, το λάδι, το νερό και τους λεκέδες και βρίσκονται σε αμέτρητα καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα», δήλωσε ο Vishal Midya, PhD, MStat, αντίστοιχος συγγραφέας και Επίκουρος Καθηγητής Περιβαλλοντικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινάι. «Επειδή δεν διασπώνται εύκολα, τα PFAS συσσωρεύονται στο περιβάλλον – και στο ανθρώπινο σώμα. Η μελέτη μας είναι μία από τις πρώτες που εξετάζει πώς αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να διαταράξουν τον μεταβολισμό του σώματος με τρόπους που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη – ιδιαίτερα σε ποικίλους πληθυσμούς των ΗΠΑ».
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόληψης της έκθεσης σε PFAS για την προαγωγή της δημόσιας υγείας και της προώθησης της γνώσης σχετικά με τους πιθανούς μηχανισμούς που διέπουν τις επιπτώσεις των PFAS στον ανθρώπινο μεταβολισμό.
«Αυτή η έρευνα αξιοποιεί ένα πλαίσιο εκφυσικής για να χαρακτηρίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις σχετικές μεταβολικές αλλοιώσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε ευάλωτους πληθυσμούς. Τα ευρήματα μπορούν να μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την έγκαιρη πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση των ατόμων σε περιβαλλοντικές χημικές ουσίες μαζί με άλλους γνωστούς γενετικούς, κλινικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής που εμπλέκονται στην ανάπτυξη διαβήτη», είπαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη. «Η αυξανόμενη έρευνα υποδηλώνει ότι τα PFAS αποτελούν παράγοντα κινδύνου για διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, η ηπατική νόσος και ο διαβήτης».
Οι ερευνητές ζήτησαν περαιτέρω ερευνητικές μελέτες, ενσωματώνοντας περιβαλλοντικά με γενετικά δεδομένα για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι περιβαλλοντικές εκθέσεις αλληλεπιδρούν με τον ανθρώπινο μεταβολισμό και συμβάλλουν στις χρόνιες ασθένειες. Ζητούν επίσης μεγαλύτερους πληθυσμούς μελέτης, επεκτείνοντας τη συμμετοχή σε όλη τη διάρκεια της ζωής, από την προγεννητική περίοδο έως τους ηλικιωμένους, για την κατανόηση των επιπτώσεων στην περιβαλλοντική υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και σε ευάλωτες περιόδους ζωής.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη στο eBioMedicine . «Έκθεση σε υπερ- και πολυ-φθοροαλκυλικές ουσίες σε σχέση με την μεταγενέστερη εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και δυσλειτουργία της μεταβολικής οδού σε έναν πολυεθνικό πληθυσμό των ΗΠΑ».